eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Koncertteremben érezhetik magukat a digitális rádióadás hallgatói

Még egy ok, amiért a kényelemre vágyók mellett a hifi rajongók is izgalommal várják a digitális rádió elterjedését. A németországi háztartási elektronikai kiállításon, az IFÁ-n bemutatták azt a technológiát, amellyel surround, azaz térhatású rádióműsorokat élvezhetnek a digitális rádió tulajdonosok. A szerdán záruló fórumon mutatkozott be a milliméteres vékonyságú tévéképernyő, a Macbook Air-nek kihívást intéző ultrakönnyű laptop és a szlovén iPodos hűtőszekrény is.

Talán szürreálisnak is lehetne nevezni az idei IFA kiállítást. Először is, az IFÁ-t nem kell összekeverni a keletnémet teherautóval. Bár itt is németországi helyszínről van szó, ez az IFA a csúcstechnológiáról szól.

A berlini kiállításon 32 ország több mint 1200 kiállítója mutatkozott be a háztartási elektronika világából, melybe a recepteket mp3 formátumban lejátszó frizsiderek éppúgy beletartoznak, mint a Blueray DVD-felvevők.

Utóbbinál maradva Berlinben debütált az európai piac első nagyfelbontású, Blue-Ray DVD-felvevője, amely hírek szerint novembertől lesz kapható, először Franciaországban.

Az elmúlt napokban mutatkozott be Samsung ultravékony és -könnyű laptopja, az 1 kiló 30 dekánál is könnyebb X360 - amely az Apple MacBook Air nevű gépének riválisa lehet. A Sony pedig bemutatta az egy centinél vékonyabb BRAVIA ZX1-et, a világ legvékonyabb televízióját.

Kis országnak is lehetnek nagy ötletei

A szlovénok pedig arra mutattak példát, hogy kis országnak is lehetnek szemtelen módon nagy ötletei. A hűtőládáiról ismert Gorenje ugyanis az iPoddal egybeépített hűtőszekrénnyel rukkolt elő.

Hogy ez mire jó? A gépbe szerelt iPod az internetről szedi le a recepteket és kívánságra fel is olvassa azokat. Ha pedig szórakozásra vágyik a főzőcskéző, akkor zenét hallgathat és videót nézhet - a frizsideren. A Gorenje nem titkolt célja, hogy másfél éven belül Európa ötödik legnagyobb háztartási eszköz gyártója legyen és ezért az idén külön tervezőirodát is nyitott.

Már az élmény javításával foglalkoznak

Az IFA a digitális rádió terén is újat nyújtott. Bár egyes országokban a szereplők még kivárnak azzal, hogy digitális műsorokat kezdjenek szórni az élő műsorok visszatekerésére, vagy pillanatmegállítására is alkalmas digitális rádióknak, Németországban például már nem ezzel, hanem az élmény javításával foglalkoznak.

Az MP3 fájlformátum kidolgozója, a Fraunhofer Alapítvány például bemutatta az 5.1-es térhatású hangot továbbító technológiáját, amellyel a rádióhallgatók úgy érezhetik, mintha egy koncertteremben ülnének. Ezt már az internetes rádiók is tudják majd alkalmazni, és még az is tud térhatású hangot hallani, akinek csak szimpla fülhallgatója van rákötve a számítógépre, vagy a rádióra.

Bajorországban a Rock Antenne nevű digitális, azaz DAB rádióadó már most surround hang formátumban sugároz. Ugyan Magyarország jóval hátrább kullog a digitális rádió bevezetésében, mint például a többtucat adóval rendelkező Németország, vagy Nagy-Britannia, a térségben azért nem kell szégyenkeznie. A környező országok közül ugyanis csak Szlovéniában sugároz néhány adó digitálisan a jelenleg fogható négy magyar adó mellett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×