eur:
401.06
usd:
366.54
bux:
74336.17
2024. október 11. péntek Brigitta

Klímaváltozás: alkalmazkodni kell a megváltozott életkörülményekhez

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának drasztikus csökkentése esetén is 40-50 évre lenne szükség a légkör stabilizálódásához. A hőmérséklet-emelkedés világszinten elérte a 0,7, a Kárpát-medencében pedig az 1 Celsius-fokot. Az Országgyűlés az idén fogadta el a Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégiát.

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának drasztikus csökkentése esetén is 40-50 évre lenne szükség a légkör stabilizálódásához - mondta Láng István akadémikus.

A szakértő egy budapesti konferencián hangsúlyozta: a klímavédelemnél a kibocsátás mérséklése mellett az is fontos, hogy az emberiség alkalmazkodjon a megváltozott életkörülményekhez.

Láng István azt mondta: a legfőbb cél, hogy a föld átlaghőmérsékletének emelkedése - a múlt század eleji szinthez képest -2 Celsius-fok alatt maradjon, e felett ugyanis a globális folyamatok kiszámíthatatlanná válnak.

Közölte: a hőmérséklet-emelkedés világszinten elérte a 0,7, a Kárpát-medencében pedig az 1 Celsius-fokot.

Az Országgyűlés az idén fogadta el a Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégiát, amely szintén a megelőzésre és a kibocsátás csökkentésére helyezi a hangsúlyt.

Címlapról ajánljuk

Helyzetjelentés Floridából: bajba jutott magyarok jelentkezését várja a tiszteletbeli konzul

A hurrikán után most a tornádóktól tartanak Florida lakói – mondta Pazaurek Piros tiszteletbeli konzul, aki a Hungarian Hub elnevezésű nonprofit szervezet elnökeként az amerikai magyarok összefogásáról is beszámolt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.11. péntek, 18:00
Lánszki Regő
az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára, országos főépítész
Németország egyre súlyosabb válsághelyzetben van, és lehet, hogy még nem láttuk a legrosszabbat

Németország egyre súlyosabb válsághelyzetben van, és lehet, hogy még nem láttuk a legrosszabbat

A német gazdaság ötödik éve stagnál, és már biztos, hogy 2024 is elveszett év lesz a németek számára. Az előrejelzések szerint Európa legnagyobb gazdasága jövőre már megkezdheti a kilábalást, csakhogy van ezzel egy probléma: az előrejelzők már az idei évre is növekedést prognosztizáltak. Az öt éve tartó stagnálás már önmagában is komoly probléma, ám nem ez a legrosszabb forgatókönyv: ha a magas jegybanki kamatemelések végül a vártnál jobban korlátozzák a gazdaságot, akkor akár recesszióba is fordulhat a német gazdaság.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×