eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Vádlottak padjára ültették a kövéreket

Brit kutatók szerint az elhízott emberek jelentős mértékben hozzájárulnak a klímaváltozás és az agrárválság kialakulásához.

A londoni School of Hygiene and Tropical Medicine szakembereinek számításai szerint a túlsúlyos emberek az átlagnál 18 százalékkal több kalóriát fogyasztanak, és üzemanyagból is többet használnak fel, ezáltal jelentős mértékben felelősek az élelmiszerárak emelkedéséért és az üvegházhatású gázok kibocsátásáért.

A Lancet tudományos folyóiratban publikáló tudósok hangsúlyozzák: az elhízott emberek nagyobb élelmiszerfogyasztása egyrészt önmagában is növeli az agrártermékek iránti keresletet és azok árait, másrészt a termelés növelése érdekében növekszik a mezőgazdaság üzemanyagigénye, ami az utóbbiak árát is emeli.

A drágább üzemanyag miatt nőnek a termelési költségek, ami szintén növeli az élelmiszerek árát, így a világ szegényei egyre nehezebben juthatnak táplálékhoz.

A kövérek jobban rá vannak utalva a közlekedésre is, így az üvegházhatású gázok kibocsátásához is jelentős mértékben hozzájárulnak.

A tanulmány egyik szerzője szerint a megoldás az lenne, ha a városi közlekedés keretében bátorítanák a gyaloglást és a kerékpározást, mert így sokan lefogyhatnának, csökkentve az élelmiszerek és az üzemanyag iránti igényt.

Az elhízással foglalkozó brit National Obesity Forum munkatársa szerint ugyanakkor a tanulmány túl messzire megy a következtetéseivel, kihasználva, hogy a túlsúlyos emberek könnyű célpontnak számítanak, miközben az említette jelenségek okai jóval összetettebbek.

Az Egészségügyi Világszervezet becslése szerint 2015-re megduplázódik az elhízott emberek száma, és eléri a 700 milliót.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×