A londoni School of Hygiene and Tropical Medicine szakembereinek számításai szerint a túlsúlyos emberek az átlagnál 18 százalékkal több kalóriát fogyasztanak, és üzemanyagból is többet használnak fel, ezáltal jelentős mértékben felelősek az élelmiszerárak emelkedéséért és az üvegházhatású gázok kibocsátásáért.
A Lancet tudományos folyóiratban publikáló tudósok hangsúlyozzák: az elhízott emberek nagyobb élelmiszerfogyasztása egyrészt önmagában is növeli az agrártermékek iránti keresletet és azok árait, másrészt a termelés növelése érdekében növekszik a mezőgazdaság üzemanyagigénye, ami az utóbbiak árát is emeli.
A drágább üzemanyag miatt nőnek a termelési költségek, ami szintén növeli az élelmiszerek árát, így a világ szegényei egyre nehezebben juthatnak táplálékhoz.
A kövérek jobban rá vannak utalva a közlekedésre is, így az üvegházhatású gázok kibocsátásához is jelentős mértékben hozzájárulnak.
A tanulmány egyik szerzője szerint a megoldás az lenne, ha a városi közlekedés keretében bátorítanák a gyaloglást és a kerékpározást, mert így sokan lefogyhatnának, csökkentve az élelmiszerek és az üzemanyag iránti igényt.
Az elhízással foglalkozó brit National Obesity Forum munkatársa szerint ugyanakkor a tanulmány túl messzire megy a következtetéseivel, kihasználva, hogy a túlsúlyos emberek könnyű célpontnak számítanak, miközben az említette jelenségek okai jóval összetettebbek.
Az Egészségügyi Világszervezet becslése szerint 2015-re megduplázódik az elhízott emberek száma, és eléri a 700 milliót.