eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Nagy utazás: mikrorobot tisztítja el az útból a vérrögöket

Mikroszkopikus méretű robotot fejlesztettek ki dél-koreai kutatók. A robot olyan apró, hogy képes végigjárni, és megtisztítani az ereket.

A nem egészen egy milliméteres robot hat apró lábán rákként araszol végig az ereken, és hetente akár ötven métert is képes megtenni - jelentették be a Csonnam Nemzeti Egyetem kutatói.

Amikor eljut az elzárt érszakaszhoz, olyan gyógyszert bocsát ki magából, amely szétbomlasztja a vérrögöket, amelyek egyébként szívrohamot okozhatnának.

A mikrorobotnak elől három rövid, hátul pedig három hosszabb lába van, amelyek a téglalap alakú testhez kapcsolódnak. A robotnak ráadásul nincsen szüksége belső energiaforrásra, az energiát ugyanis a vércukorból nyeri. Ez nagy előny, az energiaforrás ugyanis túl nehéz és nagy lenne, így szinte lehetetlenné tenné, hogy a robot végrehajtsa a feladatát.

Ráadásul azáltal, hogy a szervezet sejtjeit használja energiaforrásként, csökken az immunreakció veszélye is, amely elpusztíthatná a robotot, mielőtt az megtisztíthatná az ereket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×