eur:
389.28
usd:
360.84
bux:
68431.06
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Milyen érzés lehet meghalni?

Milyen érzés lehet meghalni? A kérdés hátborzongató, előbb-utóbb azonban mindenki eltöpreng rajta, a kutatók pedig néhány esetben tudják is a választ.

Kutatók, akik munkájuk eredményét a New Scientist című tudományos lapban publikálták, szerencsés túlélők elmondásaiból, és sok elhunyt sérüléseiből következtettek arra, milyen érzés lehet megfulladni, elvérezni vagy éppen megégni.

Bármi is legyen a halál oka, a "kegyelemdöfést" általában az oxigénhiány jelenti.

Fulladás esetén az áldozat először megpróbálja visszatartani a lélegzetét, általában 30-90 másodpercig. A túlélők szerint az első korty víz égető fájdalommal áramlik a tüdőbe, ezután azonban nyugalom lesz úrrá a fuldoklón. Az oxigénhiány hamarosan eszméletveszést okoz, a szív leáll, és agyhalál következik be.

Ha valaki infarktust kap, szorítást érez a mellkasában - ez a jele annak, hogy a szív oxigénért küzd. A normál szívritmus előbb szabálytalanná válik, majd a szív megáll. Tíz másodpercen belül eszméletvesztés következik be, néhány perccel később pedig beáll a halál.

Ahogy nő a vérveszteség - például egy baleset után -, különböző tünetek jelentkeznek az áldozatoknál. Ha már másfél liter elfolyt, az illető gyengének érzi magát, szomjas és nyugtalan. Két liter elvesztésénél szédülés és zavartság jelentkezik, majd az áldozat végleg elveszti az eszméletét.

Amikor valakit az otthonában üt meg az áram, és ez tíz másodpercnél valamivel tovább tart, elveszti az eszméletét. Ha azonban nagyobb erősségű áram megy át a testén, a szíve vagy az agya hagy fel a működéssel, és szinte azonnal öntudatlanul esik össze. A tudósok megállapították azt is, hogy a villamosszékben kivégzettek halálát nem az elektromos áram, hanem az agy túlhevülése vagy fulladás okozza.

Zuhanáskor lelassul az idő - erről számolnak be a túlélők. Vannak, akik csodával határos módon megmenekülnek, hiába estek le nagy magasságból, néhány sérülés azonban azonnali halált okoz.

Akasztáskor az áldozat általában tíz másodpercen belül megfullad, ha azonban a hurkot rosszul helyezték el, percekbe is telhet, amíg kiszenved. Ha az áldozat a magasból esik le, a nyakát töri a kötél.

A tűz általi sem kíméletes halál: az áldozat fájdalomérzete rendkívüli módon felerősödik. Ahogy a felszíni idegek károsodnak, a fájdalom egy része elmúlik, de nem mind - állítják a kutatók. A legtöbben, akik tűzesetben halnak meg, általában nem a lángok martalékai lesznek: az égés közben felszabaduló mérgező gázok végeznek velük.

A lefejezést gyors és fájdalommentes kivégzési módnak tartották, valószínű azonban, hogy az áldozat néhány pillanatig eszméleténél volt azután, hogy a gerincvelő megszakadt. A guillotine-os kivégzésekről szóló francia beszámolók szerint előfordult, hogy a kivégzettek szeme vagy szája a csapást követő harminc másodpercben még mozgott.

Címlapról ajánljuk
Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

A kínai–európai kapcsolatok megerősítése lehet Hszi Csin-ping európai körútjának legfőbb célja – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok és Diplomácia Tanszékének oktatója. Bartók András arról is beszélt, hogy milyen témák kerülhetnek a középpontba a kínai államfő magyarországi látogatásán.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Ugrik az OTP!

Ugrik az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában délutánra már határozott pluszban vannak a tőzsdék és Amerikáabn is folytatódhat az emelkedés. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telik a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×