eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Belestek a "természet gépházába"

Ausztrál tudósok megtalálták az egyik utolsó hiányzó láncszemet, amely segít megérteni, hogyan befolyásolják az óceánok a Föld éghajlatát.

A kutatók egy új óceáni áramlást fedeztek fel, amely Tasmánia déli partjainál az Atlanti-óceán déli része felé tart. Ez a természet gépházának egy eddig fel nem fedezett része - fogalmazott a Nemzetközösségi Tudományos és Ipari Kutatószervezet projektjében résztvevő egyik tudós, Ken Ridgeway.

A felfedezés értékét növeli, hogy az Antarktiszt körülölelő három óceán déli részét számos klímaszakértő az éghajlat "tüdejének" tartja, amely a Föld tengerei által elnyelt hatalmas mennyiségű szén-dioxid egyharmadát szippantotta be - enélkül a globális éghajlatváltozás sokkal gyorsabb lenne.

"Tudtuk, hogy egy mélyen haladó óceáni áramlás köti össze a Csendes- és az Indiai-óceánt Indonézián keresztül; most látjuk, hogy egy hasonló áramlás halad Tasmániától délre" - értékelt Ken Ridgeway.

A most felfedezett Tasmán-áramlás ráadásul egy úgynevezett szuperáramlás, amely nyolcszáz-ezer méter mélységben, az óramutató járásával ellentétes irányban haladva köti össze a három óceán déli medencéjét.

A kutatás résztvevői úgy vélik, hogy a szuperáramlás felfedezése segít pontosabban megérteni, hogyan befolyásolják az óceánok a Föld éghajlatát.

Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×