eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Újabb elmélet: így épült fel a Kheopsz-piramis

Új elmélettel állt elő egy francia építész, aki szerint az építkezéshez felhasznált rámpák nem kívülről fogták körül Kheopsz fáraó piramisát, hanem belülről.

Jean-Pierre Houdin nyolc éven át tanulmányozta a kérdést, és végül arra a következtetésre jutott, hogy rosszak azok az elméletek, amelyek szerint a 4.500 évvel ezelőtti építkezéshez külső rámpákat használtak.

"Ez jobb, mint az összes többi teória, mert ez az egyetlen, ami működik" - közölte az építész, aki szerint az általa elképzelt módszerrel csupán 4 ezer ember képes lett volna felépíteni a síremléket, szemben az eddigi elképzelésekkel, amelyek szerint 10 ezren dolgoztak ott.

Kívül-belül

Szerinte a Kheopsz fáraó végső nyughelyét építő munkások a piramis belsejében állították fel azokat a rámpákat, amelyek segítségével helyükre húzták-tolták a hárommillió, két és fél tonna tömegű kőtömböt.

Õ is úgy véli azonban, hogy egy pontig, a 43 méteres magasságig külső feljárókat alkalmaztak, ezután készítették el a belsőket, hogy a 137 méter magas piramis csúcsára is feljuttathassák a tömböket.

"Ez minden eddigi magyarázattal szemben áll" - mondta Bob Brier egyiptológus, miután megismerte a francia építész elképzelését.

Hozzátette: "Magam is húsz évig tanítottam azokat, de valahol tudtam, hogy rossz teóriák voltak."

Bizonyítékot keresnek

Jean-Pierre Houdin szerint a külső rámpák eltakarták volna a piramist, ami nehezítette volna a tájolást, ezenkívül pedig túlságosan kevés hely maradt volna a munkára.

Egy hosszú, a piramis egyik oldalához illesztett feljáróhoz pedig túl sok követ kellett volna felhasználni.

Lényeges az is, hogy nem maradtak olyan nyomok, amelyek a külső építkezésre utaltak volna.

Már megkezdődött egy építészekből álló csoport felállítása, amely az elmélet helyességét vizsgálja majd.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×