eur:
394.29
usd:
370.5
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Október 9. - amikor elkezdjük felfalni a Földet

Sötét nap október 9. a Föld számára - ezen az őszi napon kezd el ugyanis az emberiség hitelből élni, már ami a bolygó ökológiai forrásait illeti. A környezetvédők régóta figyelmeztetnek arra, hogy az emberiség túlhasználja a természeti forrásokat, és régóta sürgetik a fenntartható fejlődést. Egy brit kutatóintézet azonban most ki is számolta: az idén október 9-én kezdi el "felfalni a földet az emberiség".

Ha azt vesszük alapul, hogy a bolygónak csak egy bizonyos mennyiségű természeti forrása van, amelyet évente szabadon, hosszú távú negatív következmények nélkül felhasználhat az emberiség, akkor az idei forrásokat október 8-ig már felélte a világ, és október 9-én már "hitelből" él - hívja fel a figyelmet a fenntartható gazdasági fejlődésért küzdő New Economics Foundation (Új Gazdaság Alapítvány).

A környezetvédők arra figyelmeztetnek: csakúgy, ahogy a rendelkezésre álló forrásoknál több pénzt használó cégeknek, vagy egyéneknek, a Földet túlhasználó emberiségnek is előbb-utóbb szembe kell néznie a következményekkel.

Kevesebb erdő, hal...

Az egyik legnagyobb ezzel összefüggő probléma az éghajlatváltozás, amely már most szélsőséges időjárási jelenségeket, hosszabb távon pedig éhezést, vízhiányt és háborúkat hozhat a világ számos részén.

A Föld forrásainak kontrollálatlan kiaknázása azonban jól nyomon követhető a világ erdőinek fogyatkozásában, a mezőgazdasági hozamok csökkenésében és a túlhalászat következtében számos halfaj közelgő kipusztulásában.

Az amerikai Global Footprint Network adatai szerint, amelyek a brit intézet számításának alapjául is szolgáltak, az emberi faj 23 százalékkal több erőforrást használ, mint amennyit a Föld újratermelni képes. Míg egy emberre maximálisan 1,8 hektárnak megfelelő erőforrás jutna, addig manapság fejenként 2,2 hektárt használ fel az emberiség.

Elsősorban Nyugaton

A New Economics Foundation elemzése szerint az emberiség az 1980-as évek végén kezdett a rendelkezésre álló természeti forrásoknál többet felhasználni. Míg 1987-ben még december 19. után kezdett el ökológiai hitelből élni a világ, addig 1995-ben ez a nap már november 21. volt, nem sokkal az ezredforduló után pedig már októberben elkezdte "felfalni a Földet" az emberiség.

A túlfogyasztás elsősorban a nyugati országokra jellemző: ha az amerikai fogyasztói társadalom lenne jellemző világszerte, egy helyett öt bolygóra lenne szükség az igények kielégítésére. A nagy-britanniai életmódot alapul véve három Föld kellene. A fejlődő országok ugyanakkor töredékét használják csak fel a rendelkezésre álló az erőforrásoknak.

A New Economics Foundation felhívta a figyelmet számos értelmetlen pazarlásra is, amely a nyugati világot, például a szállításra rengeteg energiát felhasználó kereskedelmet jellemzi. Nagy-Britannia például 1500 tonna burgonyát exportált Németországba 2004-ben, de ugyanennyit importált is. Több mint 10 ezer tonna tejet és tejszínt szállított Franciaországba, ahonnan 9900 tonnát importált.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×