eur:
394.05
usd:
365.61
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

"Bekapcsolható" az agyban az önzés

Amerikai és európai kutatóknak sikerült önzővé és egoistává tenni ideiglenesen embereket agyuk egy részének "kikapcsolásával". Az önző viselkedés kulcsa az agy dorsolaterális prefrontális kérgének jobb oldala, amelynek aktiválásával önkontrollt gyakorol az ember, kikapcsolásával ugyanakkor előtérbe kerül az önzés.

A kutatók mágneses stimuláció használatával, egy gyenge mágneses tér segítségével kapcsolták ki ideiglenesen az agy érintett részét. A kísérleti alanyokat ezután egy alkudozásra alapuló feladatnak vetették alá.

Az alkudozóknak egy pénzösszeget kellett elosztaniuk egymás között, oly módon, hogy az egyik felajánlotta a másiknak az összeg egy bizonyos részét, amelyről a másiknak el kellett döntenie: elfogadja-e. Ha nem fogadta el, akkor egyikük sem kapott a pénzből.

A kísérletek eredményei azt mutatták, hogy a dorsolaterális prefrontális kéreg jobb oldalának elnyomásakor a kísérleti alanyok hajlamosabbak voltak elfogadni az igazságtalanul kisebb összeget is, ahelyett, hogy az alku elutasításával megbüntették volna az igazságtalan ajánlattevőt.

Azok a kísérleti alanyok, akiknél "kikapcsolták" az agy érintett részét, tudatában voltak annak, hogy igazságtalan az ajánlat, de nem tudták kontroll alatt tartani önző impulzusaikat.

Daria Knoch, a Zürichi Egyetem professzora - aki Ernst Fehr közgazdásszal és Alvaro Pascual-Leone harvardi professzorral közösen jegyzi a kísérletről megjelent tanulmányt - azt hangsúlyozta, hogy nem ütközött etikai normákba a kísérlet, mivel annak hatása csak rövid távú volt, és az alanyok beleegyezésüket adták ahhoz.

A kutatók tanulmányukban rámutatnak arra is, hogy az agynak ez a területe csak az életben később fejlődik ki teljesen, ez megmagyarázhatja azt, hogy a kisgyerekre miért annyira jellemző az önző viselkedés.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×