eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Sikeresen operáltak a leszíjazott orvosok

Francia orvosok sikeresnek nevezték azt a műtétet, amelyet először végeztek el a súlytalanság állapotában. Az erre a célra átalakított repülőgép 31-szer hajtott végre olyan manővert, amely során néhány másodpercre beállt a súlytalanság.

A műtét során egy jóindulatú daganatot távolítottak el az arra vállalkozó önkéntes karjából. Bár maga a beavatkozás rutinműtétnek nevezhető, a körülmények azonban már nem.

Az orvosokat a repülőgép falához, a beteget pedig a fém műtőasztalhoz szíjazták. Az orvosi eszközök pedig azért nem szálltak szerteszét a levegőben, mert a mágneses asztalhoz tapadtak.

A Dél-Franciaország felett végrehajtott műtétet a ZERO-G nevű átalakított Airbus gépen hajtották végre, amelyen pár hete egy magyar kísérlet is folyt. A páciensnek, Philippe Sanchot-nak még a reggeli felszállás előtt fájdalomcsillapítót adtak be.

Mivel a repülőgép manőverei közben egyszerre csak 20 másodpercre állt be a súlytalanság, a 11 perces rutinműtét 3 órára nyúlt, mivel a repülőgépnek 31 alkalommal kellett megismételnie a manővert.

Az orvosokat és a beteget is felkészítették arra, hogy min mennek keresztül. A sebészek pedig előzőleg - szintén a súlytalanság állapotában - egy kísérleti patkányon sikeres műtétet hajtottak végre.

Dominique Martin, a sebészek vezetője azt mondta: különösebb gond nélkül sikerült elvégezni a beavatkozást.

A következő próba az lesz, amikor egy éven belül egy távirányítású robotkarral hajtanak végre műtétet. Ezt a technológiát később a barlangokban vagy romok alatt rekedt emberek operálására is fel lehet majd használni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×