eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Melegebb van, mint 12 ezer éve

Az elmúlt 12 ezer évben nem volt ilyen meleg a Földön, különösen az északi féltekén és a szárazfölddel borított területeken - figyelmeztetnek az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA kutatói friss jelentésükben.

Faragó Tibor környezetvédelmi szakértő a jelentésre reagálva az InfoRádióban elmondta: a földfelszíni átlaghőmérséklet újabb rekordja önmagában nagyon fontos információ, de nem meglepő, hiszen az elmúlt két évtizedben egyre sűrűbbek ezek a rekordok. Ez megerősíti a globális felmelegedés elméletét.

A NASA tanulmánya megállapítja, hogy az elmúlt 30 év alatt minden évtizedben 0,2 fokot emelkedett a Föld átlaghőmérséklete, és az elmúlt 12 ezer évben nem volt ilyen meleg a bolygón.

Faragó Tibor kiemelte, hogy a NASA kutatásainak segítségével a tudósoknak objektívabb és pontosabb képe lehet a Föld egész felszínéről, nem csak a hőmérsékletről, hanem az élővilágról, vagy a jéggel borított területekről is.

A környezetvédelmi szakértő úgy vélte, hogy a NASA adatai legalább annyira szólnak az amerikai politikusoknak, mint a világnak.

Kulcskérdés Amerika viselkedése, hiszen ez az ország az üvegházhatású gázok legnagyobb kibocsátója - tette hozzá Faragó Tibor.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×