INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

A meteorológusok nem mernek jósolni, talán jobb is

Infostart / InfoRádió
Három héttel ezelőtt még a hűvös, csapadékos nyárról szóló előrejelzéssel borzolták a magyar lakosság idegeit a meteorológusok, most azonban azt mondják: az elkövetkező két hétben szinte bizonyos, hogy marad a kánikula. Ezután nem is csoda, hogy Vadász Vilmos meteorológus hosszú távra nem mert jósolni. Annyit azért elárult, hogy bizakodóak lehetünk a nyár hátralevő részét illetően is.

Bár három hete az Országos Meteorológiai Szolgálat azt jósolta, hogy igazi meleg csak július második felére és augusztus első napjaiban várható, a mostani előrejelzések szerint a következő 6-7 napban a hőmérséklet legmagasabb értéke szinte minden nap 30 fok felett lesz.

Vadász Vilmos meteorológus szerint ez a mostani eset is azt bizonyítja - amit régóta tudnak és mondanak is a meteorológusok -, hogy a hosszú távú előrejelzések megbízhatósága igen sok kívánnivalót hagy maga után.

"Tehát alapvetően vagy bejön, vagy nem?" - tette fel a kérdést az InfoRádió, mire Vadász Vilmos csak annyit mondott: "hát, ennél rosszabb a helyzet".

A közvélemény a "bűnös"?

A szakember szerint 8-10 napon túl nem is nagyon lehet jó előrejelzést készíteni, leginkább csak annyit tudnak megadni, hogy a havi középhőmérséklet a sokévi átlagnál magasabb vagy alacsonyabb lesz, de ezt is csak 50-60 százalékos valószínűséggel.

A meteorológusok szakmai érdeklődésén túl a megbízhatatlanság ellenére elsősorban azért készítenek hosszú távú előrejelzéseket, mert nagy a várakozás a közvélemény részéről - jegyezte meg Vadász Vilmos, aki érthető módon nem vállalkozott hosszabb távú időjóslásra.

Annyit azért a riporter esdeklő kérdésére elárult: mindenképpen bizakodóak lehetünk, sőt...

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk