eur:
393.48
usd:
364.45
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Liu Shaolin Sándor (b) és a későbbi bronzérmes Liu Shaoang a férfi rövidpályás gyorskorcsolyázók 1000 méteres versenyének döntője előtt a Fővárosi Fedett Stadionban a pekingi téli olimpián 2022. február 7-én. Liu Shaolin ugyan elsőként haladt át a célvonalon a döntőben, de végül a zsűri két esetben is szabálytalannak látta, sárga lapos büntetéssel zárták ki, azaz a teljes mezőny végére sorolták.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Kár, hogy nem most kezdett a férfi váltó az olimpián

Egyedüli a dél-koreaiak szereztek két aranyérmet is a téli olimpia szerdai versenynapján. Befejeződtek a rövid pályás gyorskorcsolya versenyei, a magyar váltó, a győztes kanadaiaknál sokkal jobb idővel, hatodik lett.

A Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Krueger John-Henry, Nógrádi Bence összeállítású férfi váltó a hollandok és a japánok előtt nyerte meg a B döntőt. Ezúttal a régi taktikával korcsolyázott a négyes, mindannyian úgy érezték utóbb, ez jobban fekszik nekik. Liu Shaolin Sándor szenzációsan hajrázott, kár, hogy az elődöntőben erre nem volt módja.

A magyar küldöttség egy arany és két bronzéremmel, egy negyedik és két hatodik helyezéssel az érmek számát, a pontszerző helyezések számát és a megszerzett pontokat tekintve is a magyar sport eddigi legjobb téli olimpiáját teljesítette. Liu Shaoang három érmet is hazavihet.

Az A döntőt a kanadaiak nyerték. A kínaiak kicsúszása után kettészakadt a mezőny, az élen Kanada küzdött Dél-Koreával, a bronzért pedig az olaszok az oroszokkal. A tengerentúliak végül az ázsiaiakat is leszakították, így könnyedén diadalmaskodtak. A 37 éves Charles Hamelin pályafutása negyedik aranyának és hatodik érmének örülhetett, 2006 óta minden olimpián szerzett érmet. A legutóbbi öt olimpián tekintve a kanadaiak ebben a számban csak egyszer, 2014-ben Szocsiban maradtak le a dobogóról, akkor rontottak az elődöntőben, majd megnyerték a B döntőt.

A női 1500-as távon Kónya Zsófia a negyeddöntőben, Jászapáti Petra az elődöntőben búcsúzott, mindkettőjüket kizárják. Jászapáti Petra, ha nem büntetik, B-döntőt futhatott volna. Az A döntőben a dél-koreai Csoj Min Dzsong megvédte címét. Ezren és a váltóban második lett – azok után bánatában sírt, most csak nevetett.

Mögötte az 500 méter kétszeres bajnoka, Arianna Fontana és az 1000 méteren címet védő Suzanne Schulting végzett. A 31 éves olasz versenyző ötödik olimpiáján a 11. ötkarikás medálját gyűjtötte be úgy, hogy minden alkalommal legalább egyszer állt a dobogón. A 24 esztendős holland gyorskorcsolyázó pedig két arannyal, valamint egy-egy ezüsttel és bronzzal zárta a pekingi játékokat.

A szerdai napnak még egy magyar szereplője volt, Kékesi Márton 33. lett férfi műlesiklásban, melyet a 88 indulóból 45-en fejeztek be. A versenyt remek második futamával a francia Clément Noël nyerte meg. 1948 óta rendezik meg ezt a számot, mindössze harmadszor nyert francia, aki így egy hatalmas ikon, Jean-Claude Killy (1968), valamint Jean-Pierre Vidal (2002) örökébe lépett.

Sífutásban mindkét nemnél a klasszikus stílusú csapatsprintet rendezték, a nőknél meglepetésre a németek győztek a favorit svédeket megelőzve, míg a férfiaknál Norvégia diadalmaskodott elsősorban a pályafutása ötödik aranyát és hetedik ötkarikás medálját begyűjtő Johannes Hösflot Klaebo teljesítményének köszönhetően.

Sílövészetben viszont tudtak aranyat szerezni a svédek, mégpedig a női váltók 4x6 kilométeres váltóversenyében, miután az esélyesek közül a franciák és a norvégok és ellőtték magukat. Síakrobatikában az amerikai Alexander Hall lett az első férfi slopestyle-ban és a kínai Csi Kuang-pu férfi ugrásban.

A női jégkorongtornán a bronzérem dőlt el, amelyet immár negyedszer a finn csapat szerzett meg a két észak-amerikai óriás, azaz az Egyesült Államok és Kanada válogatottja mögött. A férfihokitornán kialakult az elődöntő mezőnye, csak európai csapatok maradtak versenyben: Szlovákia–Finnország és Orosz olimpiai csapat–Svédország lesz a párosítás.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×