eur:
393.76
usd:
365.45
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

A FIFA idióta bajkeverőknek nevezte a huligánokat

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) idióta bajkeverőknek nevezte azokat a huligánokat, akik a szombati angol-orosz és a vasárnapi lengyel-északír Európa-bajnoki csoportmérkőzés előtt randalíroztak és verekedtek Marseille-ben és Nizzában.

Miután az európai szövetség (UEFA) fegyelmi eljárás keretében vizsgálja a történteket, a FIFA is megszólalt a szurkolói rendbontások ügyében. Mint írták: "szégyenletes, erőszakos jelenetek játszódtak le az utóbbi napokban Marseille-ben az idióta bajkeverők miatt, akiknek semmi közük a futballhoz és az igazi szurkolókhoz. Határozottan elítéljük az erőszak minden formáját, és teljes mértékben elfogadhatatlannak tartjuk, hogy ilyesmi megtörténhet egy labdarúgó-mérkőzésen."

Az UEFA a három napon át tartó összecsapások mellett azt is vizsgálja majd, hogy a szombati Anglia-Oroszország (1-1) csoportmeccs alatt az orosz drukkerek rasszista dalokat énekeltek. Az európai szövetség elismerte, hogy nem voltak tökéletesek a biztonsági intézkedések a stadionban, illetve annak környékén, egyben ígéretet tett, hogy a helyi hatóságokkal együttműködve szigorítja az óvintézkedéseket.

Oroszország négy városa jövő nyáron a Konföderációs Kupának, 11 városa pedig 2018-ban világbajnokságnak ad otthont.

Pierre-Henry Brandet, a francia belügyminisztérium szóvivője úgy fogalmazott: elfogadhatatlan, hogy a szurkolóknak sikerült becsempészniük petárdákat, fáklyákat a marseille-i stadionba. Hozzátette: a szervezőknek meg kell akadályozniuk, hogy a folytatásban ilyesmi előforduljon, ezt minisztériuma rendkívül szigorúan vizsgálja majd.

Brandet elárulta, hogy az Európa-bajnokság előtt körülbelül 3000 embert kitiltottak az országból, de a Marseille-ben randalírozó huligánok többsége nem szerepelt az angol és az orosz rendőrség nyilvántartásában.

Thomas de Maiziere német belügyminiszter a Bild am Sonntag című lapban elmondta, hogy kölcsönös az információáramlás a német és a francia hatóságok között, ennek keretében 2500 huligán adatait osztották meg a franciákkal. A német rendőrség 18 személyt már fel is tartóztatott Trier közelében. A korábban erőszakos cselekményeket elkövető drezdai szurkolók - akiknél több fekete csuklyát is találtak - nem hagyhatták el az országot. A hatóságok fokozottan ellenőrzik a német-belga határvidéket, mert a világbajnoki címvédő válogatott vasárnap az észak-franciaországi Lille városában játszik Ukrajnával.

Az elmúlt napok szurkolói botrányai kapcsán a francia válogatott szövetségi kapitánya, Didier Deschamps is megszólalt.

"Szomorú, hogy ez megtörténhetett. A hideg kiráz! Ezek az emberek nem szurkolók, csak felhasználják a futballt a barbár, erőszakos cselekményeikre" - nyilatkozta a TF1 televízióban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×