eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

A város felbolydult, az Olympiakosz nincs otthon Athénban

Este kilenc órakor kezdődik Athénban a harmadik számú európai klubkupa, az UEFA Konferencia-liga döntője. Az a két csapat jutott a végjátékba, amellyel a főtábla magyar szereplője, a Ferencváros megküzdött, de nem bírt.

Az akkor még Dejan Stankovic által dirigált magyar zöld-fehér gárda a két finalista közül ősszel a Fiorentinával játszott, mégpedig mindkétszer döntetlent. Tavasszal az úgy nevezett playoff körben az Olympiakosszal mérkőzött, a görögök jobbak voltak, kettős győzelemmel jutottak tovább.

A pireuszi csapat kétségtelenül jó benyomást keltett, de nem túlzás, senki nem gondolta akkor itthon, hogy ott lesz az athéni döntőben. A kikötőváros egybeépült a döntő színhelyével, a görög fővárossal, mégis erős túlzás lenne azt vélni, hogy óriási előnyt jelent majd az Olympiakosznak, hogy a saját stadionjától nagyjától 15 kilométernyire, a Nea Filadelfiában, a csak ülőhelyes arénában léphet pályára.

A stadion ugyanis az AEK Athén bázisa, a két klub között gyűlöletes a viszony.

Ezért 3000 rendőr lesz szolgálatban (ami nem kevés, tekintve, hogy a stadion „mindössze” 32 ezer férőhelyes), bezárták az iskolákat, forgalomtereléseket foganatosítottak, s Pireuszból csoportosan szállítják a görög szurkolókat. Még az ételszállítást is megszigorították, biztonsági okokból, Athén északi része felé.

Mondhatni a készülődés éppen olyan nagy, mint a tét: az Olympiakosz az első görög csapat lehet, amelyik európai klubkupát nyer. Illendő megjegyezni: döntős volt már, 1971-ben, a királykategóriában, a Puskás Ferenc által irányított Panathinaikosz, amely Londonban kikapott az Ajaxtól.

Az Olympiakosz nagyon hektikus szezont koronázhat meg, s még csak nem is elsősorban azért passzol a jelző, mert a piros-fehéreknek szemernyi esélyük sem volt a bajnoki címre, harmadikok lettek a PAOK és az AEK mögött. A februárban a csapatot átvevő José Luis Mendilibar az idényben már a harmadik vezetőedző lett. Diego Martínez és Carlos Carvalhal után következett, szerződtetése nagy húzásnak bizonyult Azóta a csapat a mérkőzései több mint 68 százalékát megnyerte.

Mendilibar arról is beszélt a mérkőzés előtt, hogy számára hasonló volt a képlet, mint tavaly a Sevillával, amelyet felrázott, s végül megnyerte vele az Európa-ligát José Mourinho AS Romája ellen. „Nem tudtuk megnyerni a bajnokságot, de nyerhetünk Európában, mint ahogy a Sevillával is sikerült” magyarázta.

Az ellenfél, a Fiorentina tavaly is európai kupadöntős volt, mégpedig ugyanebben a sorozatban, a Konferencia-ligában. Akkor alulmaradt a West Ham Uniteddel szemben, most nyilvánvalóan az a cél, hogy botoljon meg a gárda az utolsó akadályban.

A mostani idény mély fájdalommal is járt, hiszen a Fiorentina elveszítette ügyvezetőjét, Joe Baronét, aki márciusban, az Atalanta elleni bajnoki mérkőzésen szívrohamot kapott, s elhunyt.

„Mindnyájunknak olyan volt, mint egy apa, mindig megvédett minket, és soha nem hagyott csüggedni bennünket. Most érte is játszunk” – mondta a csapatkapitány, Cristiano Biraghi.

A Fiorentina legutóbb 2001-ben szerzett trófeát, azóta súlyos anyagi problémái miatt megjárta poklot, újra az olasz élcsapatok közé emelkedett. Tavaly az Olasz Kupa és a Konferencia-liga döntőjében is szerepelt, de nyerni nem tudott.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×