eur:
390.65
usd:
365.1
bux:
68179.86
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Nagy Bernadett, miután vereséget szenvedett a török Yasemin Adar ellen a női szabadfogású birkózók 76 kilogrammos súlycsoportjának elődöntőjében a budapesti birkózó Európa-bajnokságon a BOK Csarnokban 2022. március 30-án.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Újabb sportolónk szerzett olimpiai kvótát

Nagy Bernadett az elődöntős mérkőzését is megnyerte a női 76 kilogrammos súlycsoportban, a birkózók bakui európai kvalifikációs versenyén, ezzel olimpiai kvótát szerzett a párizsi ötkarikás játékokra.

Az Újpest kétszeres Európa-bajnoki bronzérmes birkózója szombaton az első körben magabiztos teljesítménnyel, technikai tussal múlta felül az olasz Enrica Rinaldit, majd a negyeddöntőben egy levitellel és egy intésponttal 3–0-ra győzte le a fehéroroszok U20-as Eb-győztesét, Anasztaszia Zimjankovát.

A térdsérülés miatt csaknem két évet kihagyó magyar versenyző, aki az idei kontinensbajnokságon bronzéremmel tért vissza az élmezőnybe, ezzel a két győzelemmel biztosította helyét az esti kvótamérkőzésen. Ezen a februári Európa-bajnokság bronzütközetéhez hasonlóna a korábbi Eb-ezüstérmes francia Pauline Lecarpentier-vel csapott össze, ezúttal viszont a párizsi repülőjegy volt a tét.

A mérkőzés elején Nagy egy remek ütemben elkapott karelvezetés után próbálta földre vinni ellenfelét, ám a francia vissza tudott fogni a karjára, majd térdelő helyzetből kimentek a zónából, így nem volt értékelhető akció. A küzdelem állásból folytatódott és az UTE kiválósága szinte azonnal páros comb ledöntést hajtott végre, ezzel megszerezte a kétpontos vezetést. Ezt követően is folyamatosan irányította a mérkőzést, de nem tudta befejezni lábratámadását. Nem sokkal később a francia kapta el és vette fel a nyakába Nagy lábát, és már szinte mögé is került, amikor a magyar birkózó szembe fordult, ezzel kivédte a támadást. A szünet után Nagy ismét egylábfogással próbálkozott, de nem ért pontot az akciója, Lecarpentier-ben pedig már nem maradt átütő erő, így 2-0-s magyar győzelem született.

A súlycsoport másik kvótáját az olimpiai bronzérmes, kétszeres világ- és hétszeres Európa-bajnok török Yasemin Adar szerezte meg.

A nők közül az orosz színekben háromszoros Európa-bajnok Orsós Sztalvira már a negyeddöntőben búcsúzott, miután az 53 kilós kategória kiemeltjeként hatalmas meglepetésre kikapott a világ- és Európa-bajnoki harmadik német Annika Wendlétől.

Az 57 kilós Bognár Erikának és a 68 kilós Szabados Noéminek egy-egy győzelem után szintén a legjobb nyolc között ért véget a verseny, míg az U20-as vb- és Eb-győztes Elekes Enikő a 62 kilós nyolcaddöntőben szenvedett vereséget.

A bakui torna kiesőinek még egy lehetőségük lesz a kvótaszerzésre, mégpedig a májusi, isztambuli világkvalifikációs viadalon.

Az azeri fővárosban minden súlycsoportban két-két párizsi hely talál gazdára, a döntőkre és a vigaszági mérkőzésekre így nem is kerül sor. Vasárnap a szabadfogásúak versenyeivel zárul a viadal, amelyen még négy magyar lesz érdekelt a mezőnyben.

Címlapról ajánljuk
Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Hebart Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 30. 12:47
×
×
×
×