eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Golovin Vlagyimir, a magyar válogatott szövetségi kapitánya az olimpiai kvalifikációs női kézilabda-világbajnokság középdöntőjének második fordulójában játszott Magyarország – Svédország mérkőzésen a svédországi Göteborgban 2023. december 9-én.A magyar válogatott 26-22-re kikapott.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Golovin Vlagyimir: ha csapatként dolgozunk, a hiányosságokat is lehet kompenzálni

Már az olimpiai selejtező jegyében készül a női kézilabda-válogatott. A szövetségi kapitány szerint alaposan kielemezték a világbajnokságon elkövetett hibákat, mert a kvalifikációs mérkőzéseken már nem fér bele a rövidzárlat.

Szerdán Tatabányán, szombaton pedig idegenben játszik Svájc ellen Eurokupa-mérkőzést a magyar női kézilabda-válogatott. A keret 19 fővel kezdte meg a felkészülést Telkiben, Klujber Katrin végül kimaradt, ugyanis szájsebészeti beavatkozás vár rá. Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány szerint nehéz időszakon vannak túl a játékosok, de jó állapotban várják a meccseket.

„Majdnem mindegyik klubcsapat szerda-szombat ritmusban játszott, hiszen európai kupákban is érdekeltek. Voltak nagyon jó teljesítmények, de folyamatosan jó formát nem mindenkinek sikerült tartania – persze nem robotok, valahol lehet látni egy kis fáradtságot. Összességében szerintem jó állapotban vannak a játékosok” – mondta a Hetes című magazinműsornak nyilatkozva a szakvezető.

A Svájc elleni mérkőzésekkel már az olimpiai selejtezőre is készül a válogatott: védekezésben kapnak majd részfeladatokat a játékosok, hogy azokat minél jobban begyakorolják az áprilisi kvalifikációs tornára. Az olimpiáért Kamerun, Svédország és Japán lesz az ellenfél, ezek közül valamennyire a svédek játékát lehet modellezni Svájc ellen, de pár figura az ázsiai csapatéra is hasonlít – tette hozzá a kapitány.

A decemberi világbajnokság után most először találkozik a keret, ezért az is fontos lesz, hogy a játékosok újra felvegyék a ritmust. „Újra hozzá kell szoknunk egymáshoz. Megnézzük, hogyan oldjuk meg az új elemeket, és mit kell változtatni a következő ellenfelek ellen, hogy még jobbak legyünk. Utána még a kvalifikáció előtt lesz két mérkőzésünk Norvégia és Ausztria ellen, apránként megyünk előre, de persze a selejtezős torna a legfontosabb.”

Golovin Vlagyimir azt is elmondta, hogy alaposan kielemezték a decemberi vb-t, amelyet a tizedik helyen zárt a válogatott, és végül a horvátok elleni hősies hajrá ért olimpiai selejtezős helyet.

„Montenegró és Svédország ellen az első félidő után következett be egy rövidzárlat a játékunkban, az eredményezte vereségeket. Ezeket a szituációkat most elemezni fogjuk, hogy nem kell kapkodni, precíznek kell maradni, hogy ne következzenek be ugyanazok a hibák. Voltak hiányosságok támadásban, védekezésben, de a csapat nagyon jól működött csapatként, és ennek köszönhető az utolsó győzelem a horvátok ellen. Ha egységesek vagyunk és csapatként dolgozunk, a hiányosságokat is lehet kompenzálni, és ez lesz a fontos következő időszakban is” – fejtette ki.

A mostani keretben van két nagy visszatérő, Kácsor Gréta és Háfra Noémi. Előbbi a Debrecenben nyújtott jó teljesítményének köszönhetően került be: „Azt várom tőle, hogy azt a formát, amit most az utóbbi időben nyújt a csapatában, a válogatottban is hozza. Ez eddig valahogy nem mindig sikerült neki. Sokat beszélek vele, nem tudom, hogy mi ennek az oka. Most ő is úgy érzi, hogy tényleg jó formában van, és az átlövéseivel tudja majd segíteni a válogatottat.”

Háfra Noémi másfél év után kaphat lehetőséget – súlyos sérülést követően már a Bietigheimben próbálja utolérni magát: „Szeretnénk megnézni, hogy milyen állapotban van, hol tart, mert a sérülése után nagyon kevés játékidőt kapott, most ugyanúgy követem a német bajnokságot, de ott se nagyon kap időt. Ő is fontos eleme lehet ennek a válogatottnak, ha hosszú távon gondolkozunk.”

Golovin Vlagyimir arról is beszélt, hogy a mostani keret már mennyire tekinthető állandónak az olimpiai selejtezőre. „Az összeszokott társaságra szeretnénk építeni. Azért nem olyan egyszerű egy embert két nap alatt beépíteni a csapatba. A játékosok többsége nemcsak a vb-n, hanem előtte már az Izland elleni selejtezőn is együtt játszott. Úgy látom, hogy megvan az összetartás, megértik egymást, ha kell, akkor megbeszélik, tisztázzák a helyzetet, a támadási, védekezési feladatokat, és ez nagyon fontos. Persze ha olyan történik, amire reagálni kell, akkor változtatni fogunk.”

Az olimpiára majd Debrecenben juthat ki a csapat áprilisban. A szakvezető szerint fontos, hogy a hazai közönséget ne teherként éljék meg. „Sportpszichológusokkal és sportcoachokkal is dolgoznak a játékosok, mindenki tudja, miben akar javulni. Mi a szakmai stábbal minden nap próbáljuk hangsúlyozni, hogy ez egy játék, nem szabad túlgörcsölni, nem szabad túlakarni. Azon dolgozunk, hogy a hatezer néző ne teher legyen, de azt láttuk Norvégia ellen, hogy a telt ház inkább önbizalmat és erőt adott a csapatnak.”

A keret

  • Kapusok: Böde-Bíró Blanka (FTC-Rail Cargo Hungaria), Szemerey Zsófi (Motherson-Mosonmagyaróvári KC), Janurik Kinga (FTC-Rail Cargo Hungaria)
  • Jobbszélsők: Győri-Lukács Viktória (Győri Audi ETO), Faluvégi Dorottya (SG BBM Bietigheim – Németország)
  • Jobbátlövők: Albek Anna (Motherson-Mosonmagyaróvári KC), Papp Nikolett (SCM Gloria Buzau – Románia)
  • Irányítók: Vámos Petra (DVSC Schaeffler), Debreczeni-Klivinyi Kinga (Moyra-Budaörs), Simon Petra (FTC-Rail Cargo Hungaria)
  • Beállók: Bordás Réka (Praktiker-Vác), Füzi-Tóvizi Petra (DVSC Schaeffler), Pásztor Noémi (Motherson-Mosonmagyaróvári KC)
  • Balátlövők: Kácsor Gréta (DVSC Schaeffler), Kuczora Csenge (Praktiker-Vác), Juhász Gréta (Kisvárda Master Good SE), Háfra Noémi (SG BBM Bietigheim – Németország)
  • Balszélsők: Márton Gréta (FTC-Rail Cargo Hungaria), Szöllősi-Schatzl Nadine (Győri Audi ETO)

A női válogatott programja

  • február 28., 17.00 Magyarország–Svájc - Eurokupa
  • március 2., 16.30 Svájc–Magyarország - Eurokupa
  • április 4., 19.15 Norvégia–Magyarország - Eurokupa
  • április 6., 17.00 Magyarország–Ausztria - Eurokupa
  • április 11., 15.30 Magyarország–Kamerun – olimpiai selejtező
  • április 12., 18.00 Magyarország–Svédország – olimpiai selejtező
  • április 14., 19.15 Magyarország–Japán – olimpiai selejtező
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×