eur:
389.27
usd:
362.9
bux:
67953.61
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
José María Rodríguez Vaquero, a magyar válogatott szövetségi kapitánya (k) a férfi kézilabda olimpiai selejtezőtorna Magyarország - Portugália mérkőzésén a Tatabányai Multifunkciós Csarnokban 2024. március 17-én.
Nyitókép: MTI/Purger Tamás

Elképesztő thriller után kint van az olimpián a férfi kézilabda-válogatott!

A magyar csapat óriási izgalmak után, fordulatos mérkőzésen 30-27-re verte Portugáliát, ezzel kijutott a párizsi olimpiára. 2012 után lesz ismét ott a férfi együttes a játékokon.

A magyar férfi kézilabda-válogatott azzal a tudattal lépett pályára Portugália ellen a tatabányai olimpiai selejtező utolsó mérkőzésén, hogy csak győzelme esetén lehet ott Párizsban, minden más eredmény a riválisnak kedvez.

A két együttes legutóbbi öt meccséből hármat a mieink nyertek, ám a portugálok a 2020-as Eb-n és a tavalyi vb-n is le tudták győzni a magyarokat, ráadásul simán, hét, illetve nyolc góllal. A magyar válogatott 2012-ben járt legutóbb olimpián, akkor negyedik lett, a mostani keretből Lékai Máténak és Mikler Rolandnak vannak erről emlékei. Portugália eddig egyszer szerepelt olimpián, 2021-ben Tokióban, ahova a franciák elleni utolsó perces góllal jutott ki, kiejtve a horvátokat.

A magyar meccskeret nem változott, a Krakovszki testvérek, Szöllősi Szabolcs és Palasics Kristóf maradt ki.

A hangulatra eddig sem lehetett panasz, ám vasárnapra talán még hangosabb lett a közönség Tatabányán, egyre jobban behangolva és -hergelve magát. A magyar játékosokon is látszott, hogy felpörögve futottak ki a bemutatáshoz.

Első félidő

Remekül kezdtek a magyarok, Szita Zoltán játszotta tisztára magát, befordult, és Capdeville esélytelen volt. A másik oldalon egy hosszan elhúzódó portugál akciót Francisco Costa lőtt be. Már két perc után emberelőnybe kerültek a mieink, jöhetett a hét az öt elleni támadás, Ancsin Gábor pedig a kapuba bombázott. A portugálok nem találtak be az üres kapuba. Még mindig emberelőnyben Imre Bence repült be a szélről, és szintén jól célzott (3-1). Kellően kemény volt a védekezés, de már a passzív jelzésnél a szegedi Martins talpról mégis betalált. Az előző meccsen nem működtek az átlövések, most viszont Ancsin elhajlásból betalált. A másik oldalon Fradét találták meg középen, és Mikler nem tudott védeni. A mi beállónk sem akart lemaradni, Bánhidi Bence a kapus lába között lőtte be az ötödiket (5-3).

Fradét ismét jól játszották meg a portugálok, de nem szakadt meg a magyar sorozat sem, valamennyi akcióból betaláltak: Szita előbb egy emberrel a nyakán tört be, majd átlövésben sem hibázott - a kettő között ráadásul Mikler is védett egyet. 7-4-nél hangrobbanás és portugál időkérés jött.

Szélről szerzett találattal zárkóztak a vendégek, de Szita továbbra is megállíthatatlannak bizonyult, középről mesteri átlövésgólt szerzett - negyedik találata volt már.

A 13. percben zárult először gól nélkül magyar támadás, Lékait vitathatóan állították meg. Fernandes fejezett be egy szépen kijátszott támadást, míg nálunk is a szélső válaszolt, Imre vállalkozott bátran és lőtt pontosan. Az újabb portugál találat után Mikler helyett Bartucz László állt be, aki szombaton több védéssel segítette a csapatot (9-8). Sikerült is megzavartnia Portelát, aki nem találta el a kaput.

Borges rántotta le Bánhidit, kiállítás lett a jutalma. Emberelőnyben ismét működött a hét az öt, éppen Bánhidi maradt egyedül, és az onnan neki csemege. Bartucz földöntúli bravúrt mutatott be lábbal, a kipattanót pedig Sipos kaparintotta meg és lőtt az üres kapuba (11-8) - a szurkolótábor a csapattal együtt önkívületben volt.

Hetesből szépítettek a portugálok, de pár másodperc után ismét a magyar drukkerek ugorhattak talpra, Bánhidi kapott jó labdát, és ismét eredményes volt. A kivédekezett akció után Ilic Zoran tört be kiválóan, és megszerezte első találatát. Bartucz újabb elképesztő bravúrja után nem sikerült növelni a különbséget, Lékai hagyta ki a ziccert.

A 22. percre kettőre csökkent az előny, Portela előbb szélről, majd hetesből talált be - elég volt ehhez két elhibázott magyar támadás (13-11). Bánhidival továbbra sem bírtak a védők, a megítélt hetest Imre Bence kíméletlenül lőtte be - nagyon kellett ez a találat. Ahogy Ilicé is, aki szinte lemásolta az előző gólját, és tört be a védők között.

A 27. percre mégis egyenlítettek a portugálok, kihasználva egy megakadást és több elrontott magyar akciót - főleg a balszélsőjük, Fernandes élt. Ráadásul Ilic kapott két percet. 15-15-nél időt is kért Chema Rodriguez. Bodó átlövését Marques lábbal védte, a másik oldalon Rui Silva pedig összeszedett egy lepattanót és bevette a magyar kaput - ezzel először vezettek a vendégek. Nem sokáig, Imre Bence hetesből újra betalált, hat perces gólcsendet megtörve. A félidőt Bartucz védése zárta le (16-16).

Harminc perc után tehát nincs döntés, egyik csapat sem került közelebb a kvótához. A mieink remekül kezdtek támadásban, ezúttal a félidő második fele volt döcögősebb, ami esélyt adott a portugáloknak a felzárkózásra és egyenlítésre.

Második félidő

Martim Costa szerezte a szünet után az első gólt, ezzel megint Portugália vezetett, de nem sokáig, Bóka Bendegúz első találatával egyenlített. Bánhidi válaszolt az újabb Costa-gólra, aztán viszont hárommal lépett meg az ellenfél, emberelőnybe is kerülve (18-21) - jött is az időkérés. Bánhidi, majd Ancsin maradt lent, mindkettejüket ápolták.

Szita lövése kijött a kapusról, de Rosta begyűjtötte a kipattanót és be is lőtte a ziccert, a következő akcióból viszont nem sikerült közelebb zárkózni, a portugálok jól védekeztek. Frade harcolt ki hetest, de Areia lövése a felső lécről a vonal elé pattant - a német játékvezetői páros hosszas videózás után erősítette meg, hogy nem született gól. Fazekas Gergő került jó helyzetbe, de mellé pattintott - nagy lehetőség volt, maradt a 19-21. Egy indítást lefüleltek a portugálok, Martim Costa pedig újra bevette a magyar kaput.

A 44. percben Fazekas cikázott át a védelmen, és estében lőtt az alsó sarokba - ráadásul Cavalcantit kiállították. Fórban sikerült még egyet csökkenteni a hátrányon, Rosta volt higgadt és pontos, majd Fazekas Gergő tudott egyenlíteni kiszorított helyzetből is. A 46. percre utolérte ellenfelét a magyar csapat, 22-22.

Idegőrlő csata zajlott a pályán, a tét nagyságának megfelelő izgalmakkal, és ebből következően néha pontatlansággal is. Bartucz újabb védése után a rohanásban eladták a labdát a mieink, majd Sipos kapott egyből piros lapot egy arcra irányuló ütésért - egyik legjobb védőjét tehát elveszítette a Chema-csapat a hajrára. Frade gyorsan ki is használta az emberelőnyt. Az azonnali egyenlítés elmaradt, Bodó a kapufát találta el, Ariera viszont nem hibázott, szélről szerzett góljával ismét kettővel mentek a portugálok.

Fernandes kapott jogosan két percet, és ezúttal a mieink is gyorsan éltek a fórral: Imre lőtte be a szélre kitett labdát (23-24). Sőt, az elhibázott portugál helyzet után ismét a fiatal szélsőre jött ki az akció, és újfent nem hibázott - újra egyenlő!

Milyen egyenlő?! Az 54. percben Lékai csinálta meg a helyzetet szép cselek után, Ilic pedig betört és bevágta - a 26. perc után vezettek ismét a mieink. Areia szinte azonnal válaszolt, de Imre Bence továbbra is ellenállhatatlan volt, újabb gólt szerzett a szélről (26-25).

Imre Bence, Imre Bence és ismét Imre Bence! Milyen idegei vannak ennek a 21 éves fiatalembernek? Hetesből lőtte az újabb gólját, higgadtan, pontosan. Cavalcanti meccsben tartotta a portugálokat, de az egyre inkább önkívületben játszó magyarok újabb gólt lőttek, Bodó bombájában benne volt minden (28-26).

Hogy azért a hajrá is izgalmas maradjon, a játékvezetők kiküldték Bodót, de a védekezés szoros maradt, a távolról ellőtt labdát pedig Bartucz fogta.

A magyarok most nem görcsöltek, nem hibáztak, Imre Bence újabb gólt vágott - elképesztő hangorkánt kiváltva. Három gól az előny, másfél perc, portugál időkérés. Areia hozta vissza a vendégek reményeit (29-27).

A megszerzett labdával Fernandes lépett ki, de Bartucz óriási bravúrral védett - ezzel el is döntve a meccset! Lékai Máté azért még az utolsó másodpercekben belőtte az utolsót, hogy elkezdődhessen az örömünnep.

2012 után újra olimpián a férfi válogatott!

Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: más várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: más várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság kommunikációs igazgatósága.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kritikus szintet szakított le a forint

Kritikus szintet szakított le a forint

Ugyan a magyar piac is zárva tartott május 1-jén, de a forint érdemben erősödni tudott a vezető devizákkal szemben, az euróval szemben pedig már a kulcsfontosságúnak számító 390-es szintet is leszakította a jegyzés. Ezt követően pedig csütörtökön is folytatódik a hazai fizetőeszköz erősödése. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×