eur:
390.28
usd:
365.32
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Győr, 2024. március 1.Az aranyérmes szlovák Patrik Jany (k), az ezüstérmes Péni István (b) és a bronzérmes osztrák Martin Stempfl (j) a férfi puskások döntőjének eredményhirdetésén az olimpiai kvalifikációs légfegyveres Európa-bajnokságon Győrben, az Audi Arénában 2024. március 1-jén.
Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

Péni István a győri Eb-ről: erre az élményre egész életemben emlékezni fogok

Az UTE sportolója a férfi puskások között ezüstérmes lett és ezzel olimpiai kvótát szerzett a hazai rendezésű légfegyveres Európa-bajnokságon. Az ifjúsági olimpiai bajnok az InfoRádióban azt mondta, minden elvárását és célját sikerült teljesítenie a kontinensviadalon, így nagy önbizalommal várja a párizsi ötkarikás játékokat.

A magyarok három arany-, két ezüst- és négy bronzéremmel zárták a győri 10 méteres sportlövő Európa-bajnokságot. A kilenc éremből hetet a felnőttek, kettőt a juniorok szereztek, Magyarország pedig a németek és az ukránok mögött a harmadik helyen végzett az éremtáblázaton.

Péni István a férfi légpuskások egyéni versenyszámában ezüstérmes lett és egyben olimpiai kvótát szerzett, míg a férfi csapattal harmadikként zárt a kontinensbajnokságon.

A sportlövő az InfoRádióban elmondta: az volt a legfőbb célja, hogy meglegyen az olimpiai kvótája, és tisztában volt már az Eb előtt is azzal, hogy ehhez valószínűleg dobogós helyen kell végeznie. Mindenképpen szeretett volna az „egyéni verseny végéig lőni”, ami sikerült is neki, így összességében nagyon boldog a megszerzett ezüstéremmel.

„Ha negyedik lettem volna és kvótát szerzek, szerintem akkor is örültem volna, de így

végül tényleg minden elvárásomat sikerült teljesíteni”

– tette hozzá az UTE sportlövője.

Mint fogalmazott, igyekezett minél kevesebbet foglalkozni azzal, hogy hazai közönség előtt versenyzett. Az Európa-bajnokság előtt többen is feltették neki azt a kérdés, hogy ez vajon előnyt vagy hátrányt jelenthet, ő azonban megpróbált kizárni minden külső körülményt, és csak magára koncentrált. Azt ugyanakkor elismerte, hogy a nagy figyelem és médiaérdeklődés miatt kicsit nagyobb volt a nyomás a magyar versenyzőkön, amire rátett még egy lapáttal az, hogy a kvótaszerzési időszak végső szakaszában rendezték a győri Eb-t.

Péni István azt mondta, „már nagyon érett”, hogy meglegyen neki az olimpiai kvóta. Mivel a kvalifikációs ranglistán végig előkelő helyen állt, úgy érezte, nem lehet ezzel probléma, „legrosszabb esetben” a rangsorban elfoglalt pozíciója alapján is kiharcolhatta volna az olimpiai szereplést, de nagyon örül annak, hogy végül versenyen sikerült ezt elérnie. A győri Eb-vel együtt három kvótaszerző viadalt rendeznek a párizsi ötkarikás játékok előtt, az ifjúsági olimpiai bajnoknak azonban már nem kell izgulnia, zsebben van a párizsi repülőjegy. Nagy boldogság számára, hogy hazai pályán és a magyar közönség előtt ünnepelhette a kvótát.

„Ez egy olyan élmény, amire az egész életemben emlékezni fogok.

Nincs kedvesebb annál, minthogy a barátaim, ismerőseim mellett a magyar szurkolók is a helyszínen izgultak értem és szorítottak nekem” – jegyezte meg a többszörös Európa-bajnok.

Péni István egy 10,9-es lövéssel fejezte be az egyéni versenyt, igaz, így sem tudta megelőzni a végső győztest, a szlovák Patrik Janyt, aki az utolsó lövés előtt már 1,9 körrel vezetett magyar riválisával szemben. Az UTE sportolója közölte: szép lövéssel akarta befejezni a döntőt, és bár jelentős előnye volt a szlováknak, szerinte kiélezett szituációban bárki hibázhat és „történtek már nagy csodák” ebben a sportágban is, így Péni István úgy volt vele, egy „nagy tízes” lövéssel megpróbálja megnehezíteni a dolgát, hátha összejön az arany. Ez végül nem valósult meg, de a vb-ezüstérmes magyar versenyző így sem elégedetlen a saját teljesítményével.

„Tökéletes érzés volt az a pillanat és tökéletes találattal zártam. Azt gondolom, az utolsó lövésemmel sikerült megkoronázni az Eb-ezüstérmemet és az egész napot” – összegzett Péni István.

Az UTE sportolója mellett eddig Fábián Sára (10 m légpisztoly, 25 m pisztoly) és Pekler Zalán (10 m légpuska, 50 m háromtesthelyzetű puska) szerzett még olimpiai kvótát a magyar sportlövők közül.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az új otthonfelújítási programban az építőanyagok árait is össze lehet hasonlítani
Íme a részletek

Az új otthonfelújítási programban az építőanyagok árait is össze lehet hasonlítani

Egy árfigyelő rendszer is része lesz az új otthonfelújítási programnak. A Gazdasági Versenyhivatal által már jelenleg is működtetett árfigyelőhöz hasonló megoldással az építőanyagok áráról tájékozódhatnak majd azok, akik korszerűsíteni szeretnék ingatlanjukat. Így kiválaszthatják az olcsóbb termékeket kínáló kereskedőket - nyilatkozta az InfoRádiónak Balogh Lászlót, az ingatlan.com vezető gazdasági elemzője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Megszállták a minisztérium emberei az egészségügyet, durva bírságolás indult

Megszállták a minisztérium emberei az egészségügyet, durva bírságolás indult

A magyarországi egészségügyi intézményekben az állam külön csapatokat küldött ellenőrzésre, hogy vizsgálják a dolgozók és a betegek jelenlétét. Az információk szerint azonban nem csak komoly szabálytalanságokért osztogattak büntetéseket, hanem banálisabb esetekben is. Az ellenőrzések április utolsó napjaiban kezdődtek el, bejelentés nélkül jelentek meg az ellenőrök az állami kórházakban. A kórházakban gyakorlatilag razziáznak az ellenőrök, belépéskor a portán elkérik a bejelentkezéseket, majd egyesével ellenőrzik a kórházi osztályok munkáját – számolt be a hvg.hu.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×