eur:
390.66
usd:
366.13
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Nyitókép: Facebook/EVSE – Komáromi sportlövők

Pekler Zalán: visszaemelném abba a magasságba a magyar sportlövészetet, amit megérdemel

A 23 esztendős komáromi sportoló elégedett a 2023-ban elért eredményeivel, és bizonyítani szeretne az idei versenyeken is, amelyek közül kiemelkedik a párizsi olimpia, amelyre már megszerezte a kvótát. Pekler Zalán az InfoRádióban elmondta: reméli, hogy Párizsban 20 év után újra olimpiai érmet szereznek a magyar sportlövők.

Pekler Zalán a harmadik helyen végzett a férfiak között a Nemzetközi Sportlövő Szövetség év sportolója választásán. A 23 éves komáromi sportolövőnek kiemelkedően sikerült a tavalyi éve, hiszen a Krakkóban rendezett Európa Játékokon a légpuskások mezőnyében vegyes csapatban és férfi csapatban, valamint a kisöbű szabadpuska összetett számban egyéniben és a férfi csapattal is első lett, azaz négy aranyéremmel zárta az eseményt. Ráadásul Lengyelországban elsőként végzett egyéni összetettben, amivel olimpiai kvótát szerzett.

Pekler Zalán a légpuskások között két világkupa-versenyt is nyert 2023-ban, valamint az év végén a dohai vk-döntőben is ő bizonyult a legjobbnak, így egyáltalán nem okozott meglepetést az, hogy a Magyar Sportlövők Szövetsége őt választotta az év férfi versenyzőjének.

Az ifjúsági olimpiai bajnok az InfoRádió Ötkarika című műsorában elmondta: nagyon büszke a 2023-as évben elért eredményeire, hiszen

ő lett az Európa Játékok legeredményesebb magyar sportolója,

valamint a világkupa-versenyeken is kiemelkedően teljesített. Kiemelte, hogy nagy örömöt jelentett számára az első egyéni világkupa-aranyérem megszerzése, ami elmondása szerint mérföldkő volt a karrierjében. Az a siker önbizalmat adott neki, egyre felszabadultabban versenyzett, és még további két aranyat nyert a 2023-as vk-szezon további versenyein.

Van azért némi hiányérzete

Az előző évben az volt a fő célja, hogy a lehető leghamarabb megszerezze az olimpiai kvótát, ami Krakkóban sikerült is neki, de az idény hátralevő részében sem engedett ki. Végig élvezte a versenyzést és nagyon feldobta, hogy eredményesen tudott szerepelni. Elismerte ugyanakkor, hogy a tavalyi, bakui világbajnokság nem úgy sikerült számára, ahogy eltervezte. A komáromi sportlövő a légpuskások egyéni versenyében kilencedik, a magyar férfi csapattal pedig a negyedik helyen végzett a vb-n. „Idén megpróbálom kiköszörülni a csorbát.

Nagyratörő célokkal vágok neki a szezonnak, és igyekszem maximális koncentrációval odaállni a versenyekre”

– tette hozzá.

Pekler Zalán elmondta: idén mindent annak rendel alá, hogy minél jobban tudjon szerepelni a párizsi olimpián. Addig azonban még számos feladat vár rá, a világkupák mellett a hazai és egyéb más nemzetközi versenyeken is sikeresen szeretne szerepelni. „Nagyon sűrű lesz a következő félévem, de mindent meg fogok tenni annak érdekében, hogy a lehető legjobb formában utazhassak ki Párizsba és mentálisan is kész legyek az év legfontosabb versenyére” – fejtegette.

A 2024-es év első nagy versenye a február 24-én kezdődő győri 10 méteres légfegyveres Európa-bajnokság lesz, amelyen olimpiai kvótákat is osztanak. Pekler Zalánnak emiatt már nem kell izgulnia, megszerezte az indulási jogot az ötkarikás játékokra, de azt mondta számára

az Eb az esztendő második legfontosabb eseménye lesz a győri helyszín, illetve az érzelmi kötődés miatt is.

Mint fogalmazott, egy hazai rendezésű világesemény, valamint a magyar közönség előtti versenyzés „mindig extrát jelent” egy sportoló életében, ezért ígérete szerint az addig hátralevő időben is sokat dolgozik azért, hogy jó formába kerüljön az Eb-rajtra.

Reményteljes jövő, egységes csapat

Kiemelte, hogy nagyon jó viszonyt ápol a csapattársaival és a riválisaival. Úgy véli, folyamatosan „húzzák előre egymást”. Szerinte egyáltalán nem baj, ha nem mindig ugyanaz a versenyző nyeri a versenyeket, mert akkor könnyen lehet, hogy elbízná magát. Hozzátette: nagyon jó a kapcsolata Péni Istvánnal és Hammerl Somával is, akikkel kiváló hangulatban tudnak együtt készülni. „Mindannyian tudjuk, hogy akkor fejlődünk a legtöbbet, ha akár minden egyes nap megmérkőzünk egymással a lőtéren. Jó fényt vethet a jövőre, hogy ennyire jó csapatunk van és ennyire jó az összhang közöttünk.

Ez előbb-utóbb valószínűleg olimpiai érmekben is meg fog mutatkozni”

– mondta a többszörös Európa-bajnok.

Magyar sportlövő legutóbb 2004-ben, Athénban ért el dobogós helyezést az ötkarikás játékokon, a 2021 áprilisában elhunyt Igaly Diána skeetben nyert aranyérmet a görög fővárosban. Pekler Zalán elmondta, fantasztikus dolog lenne, ha ő tudná „áttörni a gátat”, és megjegyezte: tudja, hogy a magyar szövetség is célként tűzte ki az újabb olimpiai éremszerzést, azonban szerinte nem jó, ha ez az elvárás plusz nyomásként nehezedik a magyar sportlövőkre, csak a versenyzésre kell koncentrálni.

„Az a dolgunk, hogy megtanuljuk kezelni ezt a helyzetet. Én személy szerint élvezem, amit csinálok, és szeretném visszaemelni abba a magasságba a magyar sportlövészetet, amit szerintem megérdemel, és ahol volt még jó pár évvel ezelőtt” – jelölte ki egyéni céljait Pekler Zalán.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 1. 09:37
×
×
×
×