eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
SPA, BELGIUM - AUGUST 27: 6th place qualifier Fernando Alonso of Spain and Alpine F1 talks with Mohammed ben Sulayem, FIA President, in parc ferme during qualifying ahead of the F1 Grand Prix of Belgium at Circuit de Spa-Francorchamps on August 27, 2022 in Spa, Belgium. (Photo by Rudy Carezzevoli/Getty Images)
Nyitókép: Rudy Carezzevoli/Getty Images

Forma–1: hatalmas botrány van kirobbanóban

A BBC értesülései szerint nyomozást indítottak Mohammed ben Szulajem, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnöke ellen, mert a sportvezető állítólag befolyásolta a tavalyi Forma-1-es Szaúdi Nagydíj végeredményét.

A BBC beszámolója szerint az üggyel az FIA párizsi székhelyű etikai bizottságának kell foglalkoznia, eredmény pedig négy-hat héten belül várható.

Az állítólagos vád szerint a 62 éves FIA-elnök beleavatkozott a dzsiddai versenyen kétszer szankcionált Fernando Alonsónak, az Aston Martin spanyol versenyzőjének ügyébe, mégpedig úgy, hogy visszavonatta a veterán pilótára kiszabott második, 10 másodperces időbüntetést. Ezzel Alonso visszakapta a harmadik helyet, melyet először elvettek tőle az utólagos büntetéssel. A harmadikként célba érő kétszeres világbajnok azért kapott a verseny után tíz másodperces büntetést, és került a negyedik helyre, mert amikor a futam közben letöltötte a rajt után rá kiszabott öt másodpercet, akkor az egyik szerelő még azelőtt ért hozzá a versenyautóhoz, mielőtt lejárt volna a büntetés.

A nagydíj után az Aston Martin fellebbezést nyújtott be, melyet végül elfogadtak, így Alonso visszakapta a harmadik helyet, ami pályafutása 100. dobogós helyezése volt.

A BBC beszámolója arra nem tért ki, hogy Ben Szulajem miért avatkozott be, az összeállításban viszont az áll, hogy a Forma-1-hez és az FIA-hoz közel álló, több magas beosztású személy megerősítette az információt, de senki nem akart nyilatkozni. A BBC megkeresésére sem az FIA-elnök, sem pedig a szövetség nem reagált még.

A Forma–1-es vb idei szezonjának második futamát szombaton rendezik Dzsiddában, a Szaúdi Nagydíj napjai azonban aligha szólnak majd kizárólag a versenyzésről: Ben Szulajem ügye mellett ugyanis még mindig a levegőben lóg Christian Hornernek, a Red Bull csapatfőnökének jövője. Az 50 éves szakembert még az idény kezdete előtt egy női alkalmazott vádolta meg „nem megfelelő magatartással”, de a Red Bull által elrendelt független vizsgálat nem találta jogosnak a panaszt. A döntés után viszont egy, a nemzetközi sajtónak, valamint az FIA-nak és az F1 döntéshozóinak is elküldött e-mail súlyosbította a helyzetet, a levélben ugyanis további „bizonyítékokkal” próbálták Horner felelősségét alátámasztani.

Jos Verstappen, a Red Bull címvédő és háromszoros vb-győztes versenyzőjének, Maxnak az édesapja a szezonnyitó bahreini hétvégén viszonylag egyértelműen foglalt állást amellett, hogy Hornernek távoznia kellene a Red Bulltól. A csapatfőnök ugyanakkor eddig és most is tagadja a vádakat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×