eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 21. vasárnap Konrád
Major Veronika, Fábian Sára és Jákó Miriam (b-j), a magyar csapat tagjai a női légpisztoly csapatversenyének selejtezőjében az olimpiai kvalifikációs légfegyveres Európa-bajnokságon Győrben, az Audi Arénában 2024. március 2-án.
Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

Európa-bajnok a magyar női pisztolyos csapat

Ismét aranyérmet nyert a Fábián Sára Ráhel, Jákó Miriam, Major Veronika összeállítású magyar trió a női pisztolyosok csapatversenyében a győri légfegyveres Európa-bajnokságon.

A hazai hármas egyértelmű esélyesként kezdte meg a napot, azok után, hogy a tavalyi világbajnokságon második lett a kínaiak mögött, csütörtökön pedig a hagyományos - az egyéni alapversenyen elért eredmények alapján számított - csapatversenyben diadalmaskodott a győri 10 méteres kontinensviadalon.

A nem hagyományos csapatverseny a pisztolyosoknál éppen úgy zajlott, mint korábban a férfi puskásoknál. Azaz négy szakaszból állt, kezdve a rangsoroló résszel. Ebben összesen kilenc trió lépett lőállásba és minden pisztolyosnak 20 lövést kellett leadnia.

A magyaroknál mindenki jól lőtt, Major Veronika pedig kiemelkedően (196 kör), így 577 körrel végeztek és óriási, nyolckörös előnnyel zártak az élen.

A negyeddöntőben a legjobb nyolc csapat volt érdekelt és Majorék kicsit visszafogottabban lőttek, mint korábban, de az 567 kör is elég volt számukra a kényelmes elődöntőbe jutáshoz.

A négy között már az volt a tét, hogy az újabb 20-20 lövés után melyik együttesek csaphatnak össze az arany- és melyek a bronzéremért. A negyeddöntőben ukrán, magyar volt az első kettő sorrendje és ez az elődöntőben sem változott. Fábiánék, illetve az olimpiai és többszörös világ- és Európa-bajnok Olena Koszteviccsel felálló ukránok egyaránt 572 kört lőttek és ezzel készülhettek az aranycsatára.

Az éremmeccs már pontokért ment, minden sorozat után a jobbik trió két pontot kapott, döntetlen esetén pedig egy-egy pont járt a feleknek.

A döntő aztán rémálomszerűen kezdődött Fábián Sáráéknak, akik nem lőttek rosszul, mégis sorra veszítették el a sorozatokat és az ukrán csapat 10-0-ra ellépett. Szinte kilátástalannak tűnt ekkor a hazaiak helyzete, a folytatásban azonban mindhárman javítottak és többnyire tízeseket lőttek, így lépésről lépésre dolgozták le hátrányukat, majd 10-10-nél egyenlítettek. A magyar nézők komoly hangulatot varázsoltak a döntős pályára, az izgalmak pedig tovább fokozódtak amikor a 11. sorozatban döntetlenre végeztek a felek.

Győr, 2024. március 2.
Jákó Miriam, Fábián Sára Ráhel és Major Veronika, az aranyérmes magyar csapat tagjai a női pisztolyosok csapatversenyének eredményhirdetésén az olimpiai kvalifikációs légfegyveres Európa-bajnokságon Győrben, az Audi Arénában 2024. március 2-án.
MTI/Krizsán Csaba
Győr, 2024. március 2. Jákó Miriam, Fábián Sára Ráhel és Major Veronika, az aranyérmes magyar csapat tagjai a női pisztolyosok csapatversenyének eredményhirdetésén az olimpiai kvalifikációs légfegyveres Európa-bajnokságon Győrben, az Audi Arénában. MTI/Krizsán Csaba

A 11-11-es részeredmény után újabb fordulat következett, Kosztevicsék feljavultak és 15-11-re elhúztak, ezzel pedig egyetlen pontra kerültek a diadaltól.

Major Veronikáék azonban nem adták fel, remek lövésekkel megnyerték a következő két sorozatot, majd a mindent eldöntő körben is erősebbet lőttek az ukránoknál, amivel második aranyérmüket is megnyerték a győri Európa-bajnokságon.

Ez volt a magyar felnőtt csapat ötödik érme az Európa-bajnokságon. Szombaton korábban harmadik lett a Hammerl Soma, Pekler Zalán, Péni István összeállítású puskás csapat, előtte pénteken Péni egyéniben, a Bajos Gitta, Dénes Eszter, Mészáros Eszter puskás trió pedig a hagyományos csapatversenyben lett második, csütörtökön pedig a női pisztolyosok nyertek a hagyományos csapatversenyben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×