eur:
390.49
usd:
364.17
bux:
68279.06
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
A chilei Manuel Pellegrini, a spanyol csapat vezetőedzője a labdarúgó Európa-liga csoportkörében, a G csoport második fordulójában játszott Ferencvárosi TC – Real Betis mérkőzésen Budapesten, a Groupama Arénában 2021. szeptember 30-án. A Ferencváros 3-1-re kikapott.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Belga? Holland? Spanyol? – Velük kezdheti a tavaszt a Ferencváros

A Ferencváros – mint az Európai Konferencia-liga F-csoportjának második helyezettje – bekerült a sorozat februári playoff-körébe, ahol az Európa-liga őszi csoportkörének egyik harmadik helyezettjét fogja kapni a hétfői sorsoláson. Csütörtök este kialakult, melyik nyolc csapatból jut majd egy a zöld–fehéreknek.

Olympiakosz Pireusz

A görög csapat a West Ham United és Sallai Roland csapata, a Freiburg mögött zárt harmadikként az Európa-ligában. Hazája bajnokságában 13 forduló után a negyedik helyen áll, hátránya három pont a listavezető Panathinaikosz mögött. Carlos Carvalhal személyében portugál vezetőedzője van, montenegrói játékosát, Sztevan Joveticset láttuk novemberben, a Puskás Arénában is. Az őszi idényben eddig a görög Kosztasz Fortunisz és a marokkói Ajub el-Kábi nyújtott kiemelkedő teljesítményt.

AFC Ajax

A nagymúltú holland sztárcsapat a Brighton és az Olympique Marseille mögött zárt, megelőzte az AEK Athént. Egyetlen győzelmet aratott, Amszterdamban, a görögök ellen. Az Eredivisiének nevezett holland élvonalban ötödik, a rossz kezdés után a legutóbbi négy meccsét megnyerte, de a hátránya így is 21 pont a még százszázalékos PSV-vel szemben. Október óta az 1990-es évek csatársztárja, John van ’t Schip a vezetőedző. Elsősorban a csatárok között találhatóak a nemzetközi futballéletben is jól ismert nevek, Steven Bergwijn és druszája, Berghuis.

Real Betis Balompié

A spanyolok csütörtök este 3-2-re kikaptak a Rangerstől, így csoportgyőzelem helyett harmadikok lettek a skótok és a Sparta Praha mögött. A La Ligában hatodikok, csak kétszer kaptak ki, de sok a döntetlenjük (16 forduló alatt 8), legutóbb a Real Madrid ellen is „ikszeltek”. Vezetőedzőjük a chilei Manuel Pellegrini, ő dirigálta a Betist már 2021 őszén is, a Ferencváros elleni, megnyert két Európa-liga-mérkőzésen. A mostani keret ászai: Héctor Bellerin, William Carvalho, Willian José és mindegyikük előtt Isco, a korábbi Real Madrid-csillag. Olyan veteránok is tagjai a keretnek, mint Claudio Bravo, Andrés Guardado, Szokratisz Papasztatopulosz vagy Borja Iglesias.

Sturm Graz

Az osztrákok az Atalanta és a Sporting CP mögött letek harmadikok, a lengyel Rakówval azonos pontszámmal végezve. Az osztrák bajnokságban jól szerepelnek, csupán kétpontos hátránnyal másodikok az RB Salzburg mögött. Sok a külföldi játékos, közülük is ősszel eddig a mindössze 20 éves, lengyel Szymon Wlodarczyk és a szlovén Tomi Horvat játszik gólerősen.

Royale Union Saint-Gilloise

A belga csapatot tavaly ilyenkor, az Európa-ligában – a Ferencvároshoz hasonlóan – csoportelső lett, majd túljutott egy német csapaton, az Union Berlinen, majd kiesett a Fradit búcsúztató Bayer Leverkusennel szemben. Idén ősszel a Liverpool és a Toulouse előzte meg, csütörtökön legyőzte a nagyon tartalékos angol sztárcsapatot. Az osztrák LASK-ot előzte meg, magabiztosan. A belga bajnokságban fölényesen vezet, elsősorban kiemelkedő támadójátékának köszönhetően. Legjobb két csatára az algériai Mohamed Amura és a svéd Gustaf Nilsson. A vezetőedző a német Alexander Blessin.

Maccabi Haifa

Az izraeli csapat a gázai válság miatt semleges pályán játszotta novemberi „hazai” mérkőzéseit, az elsőt Cipruson, a másodikat Budapesten, a Puskás Arénában. Csoportjában a Villarreal és a Rennes mögött lett harmadik, a Panathinaikoszt előzte meg, azzal, hogy csütörtökön nyert Athénben. Az izraeli bajnokság zajlik, nyolc forduló után negyedik. A kulcsjátékosok többsége izraeli, kivéve a haiti válogatott Frantzdy Pierrot-t

Servette

Bolla Bendegúz csapata csütörtökön súlyos vereséget (0-4) szenvedett Prágában a csoportelső Slaviától, már a mérkőzés előtt biztos volt a harmadik helye a csehek és az AS Roma mögött. A svájci bajnokságban negyedik, a legutóbbi két fordulóban négy pontot veszített döntetlenjeivel. René Weiler edzőnél Bolla az érkezése óta sokat játszik, de ritkán 90 percet. A legjobb játékos a francia Enzo Crivelli.

FK Molde

A norvég csapat az elmúlt években a Ferencváros és a Kisvárda ellen is játszott a nemzetközi kupákban, a zöld-fehérek 2020-ban két döntetlennel búcsúztatták a Bajnokok Ligájába vezető úton. A mostani Európa-liga-őszön a Bayer Leverkusen és az azeri Qarabağ mögött lett harmadik, csak a nulla ponttal záró BK Häckent győzte le, kétszer. A norvég bajnokságban az ötödik helyen végzett.

A Konferencia-liga rájátszása oda-visszavágós lesz, a párharcot a Ferencváros kezdi hazai pályán február 15-én, az idegenbeli visszavágó egy héttel később lesz. A továbbjutókat február 23-án sorsolják össze a csoportgyőztesekkel a nyolcaddöntőre, a vesztesek számára véget ér az európai kupaszezon.

Címlapról ajánljuk
Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Hebart Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 30. 12:47
×
×
×
×