eur:
389
usd:
363.51
bux:
68141.17
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Kányási Veronika (j) és a spanyol Silvia Dominguez a női kosárlabda Európa-bajnokság elődöntőjében játszott Magyarország - Spanyolország mérkőzésen a ljubljanai Stozice Arenában 2023. június 24-én. A magyar válogatott 69-60-ra kikapott.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

A bronzért játszhat az Eb-n a magyar női kosárlabda-válogatott - nyilatkozatok

A csapat remekül helyt állt, de kikapott a spanyol csapattól az Európa-bajnokság szombati elődöntőjében, Ljubljanában, így vasárnap a bronzéremért küzdhet.

Székely Norbert szövetségi kapitány együttese igazi hőstettet hajtott végre csütörtökön Ljubljanában, mivel óriási csatában, a csapatkapitány Dubei Debórának három másodperccel a vége előtt dobott győztes kosarával 62-61-re megverte a cseheket. A válogatott ezzel bejutott története hetedik Eb-elődöntőjébe - 1997 óta az elsőbe -, ugyanakkor a statisztika nem Kiss Virágék mellett szólt, ugyanis az eddigi hat mérkőzésből csak egyet sikerült megnyerni - még 1956-ban. A 2016-ban olimpiai, 2014-ben pedig világbajnoki ezüstérmes spanyolok ugyanakkor már a tizedik Eb-elődöntőjükre készültek, s eddig négyszer állhattak fel a dobogó tetejére. Soraikban olyan legendák kaptak helyet Szlovéniában, mint Silvia Dominguez vagy Alba Torrens, akik már a 2009-es kontinenstornán is szerepeltek.

A magyar és a spanyol együttes 1976 óta tízszer csapott össze kontinenstornán, ebből az első hatot a magyarok nyerték, az utóbbi négyet pedig az ellenfél. Bizakodásra adhatott ugyanakkor okot a válogatottnak, hogy a hónap elején felkészülési mérkőzésen 77-65-re verte riválisát Sopronban.

A Stozice Arenában mintegy 800-an gyűltek össze a meccsre, közülük 300-an már a kezdés előtt fél órával vidáman skandálták, hogy "mi vagyunk a legnagyobbak". A csarnok személyzete valamivel visszafogottabban készült az elődöntőkre, az egész épületben mindössze két büfé nyitott ki, és a szuvenírpultnál sem kellett sorban állni.

A bemutatásnál különböző színekben megvilágított füstfelhők és fel-felcsapó lángnyelvek fokozták a hangulatot az elsötétített arénában, a parketten pedig néhány perccel később a 33 éves Torrens triplája és két büntetője. A honosított Goree Cyesha hamarosan kiegyenlített, ám Torrens nem lassított, ő szerezte az ellenfél első tíz pontját. A Székely-csapat talán a torna legkeményebb védekezésével szembesült, de maga is gondoskodott róla pár alkalommal, hogy lejárjon a spanyolok támadóideje. A nyitónegyed 18-14 lett "oda", ez pedig nem volt jó előjel: az elmúlt 14 Eb-elődöntőből ugyanis 13-szor az a gárda nyert, amelyik vezetett az első szakasz végén.

Horváth Bernadett szerzett pimasz duplát - bedobásnál az ellenfél hátára dobta a labdát, majd onnan a gyűrűbe -, a negyedik Eb-jén szereplő Határ Bernadett viszont küszködött a tavaly műtött térdével. A Sopron Basket 208 centis centere fájdalmában az öltözőbejáratig sétált, de nem kért ápolást, és fogát összeszorítva visszatért. Az ellenfél 16 pontra meglépett (20-36), Torrens beszórta 16. pontját, Goree pedig ötödik Eb-meccsén is elérte a tíz pontot. A nagyszünetben Studer Ágnes utolsó másodperces hármasával 38-28 volt az állás, ami a statisztikák szerint ugyancsak rossz ómen volt: a spanyolok ugyanis az elmúlt 43 (!) Eb-meccsükből egyszer sem kaptak ki, amikor a félidőben legalább tíz ponttal vezettek. Emellett az eddigi 13 alkalomból még egyetlen csapat sem fordított meg a félidei "mínusz tízről" Eb-elődöntőt.

Térfélcsere után 6-0-lal kezdtek a spanyolok, de a magyar együttes hét pontra feljött (39-46), Studer ekkor 11 pontnál, míg a hatszoros Euroliga-bajnok Torrens 22 pontnál tartott. Az ellenfél egy időre megzavarodott attól, hogy nem tudja lerázni Dubeiéket, teljesen nyílt lett a csata és az utolsó szakasz 46-50-ről indult.

A spanyol előny a magyar tábor tombolása közepette három pontra olvadt (48-51), de jött az ötödik - egyéni Eb-rekordot jelentő - Torrens-tripla, csakhogy Kiss Virág is betalált távolról (53-56). A vezetést azonban sehogy sem sikerült átvenni, részben a 19 eladott labda miatt, az utolsó perc 57-63-ról kezdődött. Ebben Miguel Mendez csapata már nem engedte közelebb a Székely-együttest, amely hetedik Eb-elődöntőjéből a hatodikat is elvesztette.

A már biztosan olimpiai selejtezőbe jutott magyarok a vasárnap 17 órakor rajtoló bronzmérkőzésen a francia-belga csata vesztesével találkoznak.

"Ez a teljesítmény egy lépcsőfok előre"

Székely Norbert szövetségi kapitány szerint az elvesztett elődöntő ellenére szintet lépett a magyar női kosárlabda-válogatott a ljubljanai Európa-bajnokságon. A szakvezető szerint

ezután a vereség után nincs miért szégyenkezniük.

"Amikor hat éve elkezdtük ezt a projektet, ha valaki azt mondta volna nekem, hogy másfél év alatt hatszor játszunk a spanyolokkal, és a legnagyobb különbség tíz pont körül alakul, akkor megmosolyogtam volna az illetőt. Már a spanyolokkal is jó meccseket játszunk, közel vagyunk hozzájuk, de ezt a lépcsőt most még nem tudtuk megugrani. A jobb csapat jutott be a döntőbe, mi pedig a határunk környékén vagy kicsit afölött játszottunk. Az ellenfél rendkívül agresszív védekezést választott, amellyel szemben voltak megingásaink, de hát amikor a magyarok legutóbb Eb-elődöntőt vívtak, ezek a lányok még meg sem születtek."

A kapitány közölte, büszke arra, hogy csapata a hibák ellenére sem játszott rosszul.

"Ez a teljesítmény megint egy lépcsőfok volt előre. Voltak periódusok, amikor a spanyolok futottak utánunk, a második félidő elején 8-12 percig volt egy nagyon jó időszakunk, amikor szerintem megremegett a spanyolok keze. Persze a miénk is, de ez a hibák játéka, aki kevesebbet ront, az nyer. Alba Torrens klasszisa és az agresszív védekezés volt a siker kulcsa az ellenfél számára" - összegzett Székely Norbert, hozzátéve, még nem tudják megközelíteni a rendkívül rutinos spanyolokat, de ennek az elődöntőnek további épülést kell eredményeznie.

Kiss Virág az emelte ki, hogy hatalmas hátrányból küzdötte vissza magát a csapat, és kis híján fordítani is tudott.

"Az lett a vesztünk, hogy sok labdát adtunk el, és kicsit elkezdtünk kapkodni. Ez most nagyon fáj, mert közel voltunk ahhoz, hogy kimaxoljuk ezt a csodát,

de ha valaki azt mondta volna nekünk az Eb előtt, hogy a bronzért fogunk játszani, azt aláírtuk volna. Nincs idő szomorkodni, menni kell tovább, és meg kell szerezni a harmadik helyet" - fejtette ki a török Mersin centere. "Még nincs rutinunk ilyen meccseken, de most megalapoztuk azt, hogy lesz beleszólásunk az érmekbe a következő Eb-ken. Még mindig nagyon fiatalok vagyunk, és rengeteg van bennünk."

Studer Ágnes úgy vélekedett, nem volt meg az az extra teljesítmény a csapatban, hogy tetemes hátrányból fordítani tudjon.

"Torrens nagyszerűen játszott, mi viszont végig küzdöttünk, és sosem adtuk fel. Holnap is ugyanígy fogunk küzdeni a bronzéremért" - tette hozzá.

(A nyitóképen: Kányási Veronika - jobbra - és a spanyol Silvia Dominguez a női kosárlabda Európa-bajnokság elődöntőjében játszott Magyarország-Spanyolország mérkőzésen a ljubljanai Stozice Arenában 2023. június 24-én.)

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Rángatják a tőzsdéket

Rángatják a tőzsdéket

A reggeli órákban Ázsiában többnyire pozitív hangulat jellemezte a kereskedést, ezt követően pedig Európában vegyes hangulatban indult a kereskedés. Ami a gazdasági eseményeket illeti, idehaza a külkereskedelmi adat második becslése érkezett, Amerikában pedig a gyáripari megrendelések és elbocsátások alakulására lesz érdemes figyelni. Emellett pedig a zárás után érkezik az Apple első negyedéves gyorsjelentése is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×