eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Max Verstappen, a Red Bull holland címvédője a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság Abu-dzabi Nagydíján az abu-dzabi Yas Marina versenypályán 2022. november 20-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Ali Haider

A világbajnok Verstappen sikerével zárult az idény

A második világbajnoki címét már korábban bebiztosító Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője nyerte a vasárnapi Forma-1-es Abu-Dzabi Nagydíjat, az idei világbajnoki sorozat 22., utolsó futamát.

A 25 éves pilótának ez az idei, rekordot jelentő 15., és pályafutása 35. futamgyőzelme.

Verstappen mögött Charles Leclerc, a Ferrari monacói versenyzője ért célba a második helyen Abu-Dzabiban, a dobogó alsó fokára pedig a másik Red Bullt vezető, mexikói Sergio Pérez állhatott fel.

A karrierje utolsó Forma-1-es viadalát futó, négyszeres vb-győztes Sebastian Vettel (Aston Martin) 10. lett és ezzel pontot szerzett, a hétszeres világbajnok Lewis Hamilton (Mercedes) pedig műszaki hiba miatt kiesett, így 2007-es bemutatkozó éve óta először fordult elő vele, hogy egyetlen versenyt sem nyert a szezon során.

A rajtnál Verstappen megőrizte a vezető pozíciót, mögötte Pérez sorolt be másodiknak, Leclerc pedig harmadiknak. A negyedik helyért Hamilton és Carlos Sainz Jr. (Ferrari) vívott nagy csatát körökön keresztül, aztán George Russell (Mercedes) is csatlakozott hozzájuk és kezdett küzdeni Sainzcal, mivel Hamilton lelassult és a csapatrádión az autójára panaszkodott.

Az élmezőnyből elsőként Pérez állt ki kerékcserére, mégpedig a 16. körben, öt körrel később pedig Verstappen kapott friss abroncsokat, így Leclerc állt az élre. A monacói hamarosan szintén a boxban járt, így az élre újfent Verstappen került, mögötte Pérez, majd Leclerc száguldott. Ekkor a negyedik pozíció Sainzcé volt, őt a két Mercedes követte Russell, Hamilton sorrendben.

A folytatásban Leclerc egyre közelebb került az első két helyet őrző Red Bullokhoz, ezért Pérez a 34. körben kiállt a második kerékcseréjére. Ezt követően a Ferrari a csapatrádión arról kérdezte Leclerc-t, hogy tartani tudja-e a tempóját úgy, hogy többször már nem hajt a boxba, erre a monacói igennel felelt.

Tizenöt körrel a leintés előtt Verstappen még mindig az élen állt, mögötte Leclerc volt a második, Hamilton pedig a harmadik. Pérez eddigre már negyedik volt, őt Sainz és Russell követte az ötödik és a hatodik pozícióban.

A hajrá kezdetén Pérez utolérte és második próbálkozásra megelőzte Hamiltont a harmadik helyért, majd Leclerc nyomába eredt. A mexikóinak aztán a leintésig nem sikerült beérnie monacói riválisát, aki így megkaparintotta a második helyet az összetett pontversenyben.

A pályafutása 200. F1-es futamát teljesítő Valtteri Bottas (Alfa Romeo) 15., míg a jövőre versenyzőülés nélkül maradó ausztrál Daniel Ricciardo (McLaren) kilencedik lett.

Mick Schumacher - akit ugyancsak biztosan nem láthatnak jövőre versenyezni a szurkolók az F1-ben - a 16. helyen fejezte be az idei utolsó futamot, a mezőnyből szintén távozó Nicholas Latifi (Williams) pedig 19. lett.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×