eur:
393.44
usd:
368.32
bux:
65983.33
2024. április 24. szerda György
Az al-Bajt Stadion, a 2022-es katari labdarúgó-világbajnokság nyolc arénájának egyike a fővárostól, Dohától mintegy 50 kilométerre északra fekvő al-Korban 2019. december 17-én. Az elhúzható tetejű stadionban 60 000 ülőhely várja a szurkolókat.
Nyitókép: MTI/EPA/Ali Haider

Kitört a háború az UEFA és a FIFA között Katar miatt

Gianni Infantino FIFA-elnök arra kérte a részt vevő nemzeteket, fókuszáljanak a futballra – a Human Rights Watch, az Amnesty International és LMBTQ-jogvédő szervezetek egyaránt kritizálták a kérést megfogalmazó nyílt levelet, melyhez tíz ország futballszövetsége is hozzáfűzte a maga kommentárját.

Az UEFA emberi jogi és munkajogi munkacsoportjának tagjai által kiadott nyilatkozat elismerte a Katar által elért "jelentős előrelépéseket", ugyanakkor kijelentette, hogy "továbbra is sürgeti" a FIFA-t, hogy adjon választ a migráns munkavállalókkal kapcsolatos nyitott kérdésekre – derül ki a BBC cikkéből.

A választ az angol, a walesi, a belga, a dán, a német, a holland, a norvég, a portugál, a svéd és a svájci futballszövetség is aláírta.

"Elismerjük és üdvözöljük, ahogyan azt a múltban is tettük, hogy Katar jelentős előrelépést tett, különösen a migráns munkavállalók jogai tekintetében, a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet legutóbbi jelentéseiben bemutatott jogszabályi változások hatására" – áll a nyilatkozatban.

"Üdvözöljük a katari kormány és a FIFA által adott biztosítékokat a világbajnokságra utazó valamennyi szurkoló, köztük az LMBTQ+ szurkolók biztonságával, védelmével és befogadásával kapcsolatban. Azt is elismerjük, hogy minden országnak vannak problémái és kihívásai, és egyetértünk a FIFA-val abban, hogy a sokszínűség erősség.

A sokszínűség és a tolerancia elfogadása azonban az emberi jogok támogatását is jelenti.

Az emberi jogok egyetemesek és mindenhol érvényesek" – olvasható továbbá a nyilatkozatban, melyet az alábbi levélre válaszul fogalmaztak meg:

A vb-n szereplő játékosok közül néhányan békésen terveznek tiltakozni, tíz európai csapat kapitánya pedig szivárványos karszalagot visel majd a meccseken a sokszínűség jegyében. A dán csapat egyszerűsített mezt ölt majd, mivel az azt gyártó Hummel nem akar láthatóvá válni egy olyan tornán, amely megfogalmazása szerint ezrek életébe került. Az ausztrál csapat videót készített, amelyben azt követeli Katartól, törölje el az azonos neműek kapcsolatára lesújtó szabályokat az országban.

Az angol futballszövetség támogatja azt a követelést, hogy minden, a vb-létesítmények építése kapcsán bekövetkezett sérülés vagy haláleset kapcsán az érintettek és hozzátartozóik

megfelelő kártérítésben részesülhessenek.

Szombaton a Bundesliga mérkőzéseit is szurkolói tiltakozások tarkították a katari halálesetekkel kapcsolatosan.

Katar szerint a kisebbség hangos

"Továbbra is támogatni fogjuk a pozitív, progresszív változások lendületét, és továbbra is kiállunk a két kulcsfontosságú, még nyitott kérdésben, amelyekről már régóta tárgyalunk a FIFA-val, végleges eredmény és aktualizálás mellett" – folytatódott az UEFA munkacsoportjának nyilatkozata.

"A FIFA többször is elkötelezte magát, hogy konkrét válaszokat ad ezekre a kérdésekre – a migráns munkavállalók kártérítési alapjára és a Dohában létrehozandó migráns munkavállalók központjának koncepciójára –, és továbbra is sürgetni fogjuk ezek megvalósítását. Hiszünk a labdarúgás erejében, hogy további pozitív és hiteles hozzájárulást tud nyújtani a világ progresszív, fenntartható változásához" – áll a nyilatkozatban.

Katar külügyminisztere, Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani sejk szerint az országa által a világbajnokság megrendezésével szemben megfogalmazott kritika "képmutatás", míg a bojkottra való felhívások

"nagyon kis számú, legfeljebb tíz országból származó emberek által terjesztett felhívások, amelyek egyáltalán nem képviselik a világ többi részét".

Véleménye szerint az emberek egyszerűen nem képesek elfogadni, hogy egy kis-közel-keleti ország rendezi meg a tornát, de az, hogy a távolból prédikálnak, nem old meg semmit.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
A betont sosem fogjuk elhagyni, de még idén jöhet a zéró kibocsátású cement

A betont sosem fogjuk elhagyni, de még idén jöhet a zéró kibocsátású cement

A globális szén-dioxid-kibocsátás tavaly rekordszintre emelkedett, 1,4 százalékkal meghaladva a 2019-es, Covid előtti szintet, amelyet jellemzően a háztartások energiafelhasználása, a közlekedés, a nemzetközi légi közlekedés és hajózás okoz, de olyan iparágaknak is szerepe van benne, mint a műtrágya-, acélgyártás, olajfinomítás, vagy éppen a cementipar. Ugyanakkor azt kevesen tudják, hogy utóbbi szektor az elmúlt évtizedekben olyan átalakuláson megy keresztül, aminek következtében ma már globális trend a gyártás során a szén és egyéb fosszilis anyagok helyett az alternatív tüzelőanyagok használata, és még idén polcokra kerülnek a minimum 30 százalékkal kevesebb CO2 kibocsátással készült cement készítmények. Norvégiában pedig üzembe helyezik az első olyan CCS (Carbon Capture and Storage) technológiával működő cementgyárat, ahonnan zéró kibocsátású termékek kerülnek majd ki.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×