eur:
389.27
usd:
362.92
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Sós Csaba, a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya a római vizes Európa-bajnokságon a Stadio Del Nuotóban 2022. augusztus 15-én.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Sós Csaba: az úszók helyzete inog, Hosszú Katinka is készül

Az energiaválság komolyan érinti a magyar úszósportot, a tervezett versenyekben azonban december 1-jéig nem lesz változás – mondta megkeresésünkre az úszóválogatott szövetségi kapitánya. Arról is beszélt, hogy ebben a sportágban szinte semmilyen szezonbeli kihagyás nem marad következmény nélkül. 

A kapitány arról számolt be, hogy menetrend szerint zajlik az alapozás és készülnek a rövid pályás országos bajnokságra a versenyzők, illetve a két érintett, Jakabos Zsuzsa és Szabó Szebasztián a rövid pályás világbajnokságra.

„De nem lehet elhallgatni, hogy a körülmények bizonytalanok” – fűzte hozzá Sós Csaba. „A COVID miatt nemcsak halasztva volt egy évvel a tokiói olimpia, hanem egy évvel közelebb is került ezáltal a párizsi olimpia. Két éven belül vagyunk,

2023 és 2024 pokoli lesz a torlódó versenyek miatt. Most van tisztán időnk arra, hogy felkészüljünk, reméljük, lesz módunk rá,

és ki tudjuk használni a lehetőséget” – mondta a válogatott szövetségi kapitánya.

Sós Csaba kiemelte, hogy Verrasztó Dávid igen korán munkába állt, „ez kortól független” – utalt arra, hogy a kétszeres vb-ezüstérmes vegyesúszó már 34 éves. A stabil válogatottak elkezdtek dolgozni legkésőbb október elején.

Beszélt Hosszú Katinkáról is: „Nem térnék rá ki külön. Férjhez ment,

a nászút után az ember nem azzal kezdi, hogy akkor hogy áll most a felkészüléssel,

de ő is készül a versenyekre.”

A bizonytalansággal kapcsolatban elmondta, hogy a helyzetet megértik (mármint azt, hogy a felszökő energiaárak miatt több létesítmény bezár a télre, illetve hőmérsékletet csökkentenek a medencevíznél), de abban érdekeltek, hogy a felkészülések zavartalanul folytatódhassanak, hozzátéve, hogy itt nemcsak a felnőtt élversenyzőkről van szó, hanem annál jóval szélesebb bázisról, így jóval több úszóról.

„A COVID-nak is volt olyan hatása, amelyről nem nagyon beszélünk még, de két-három év múlva lesz ez rendkívül kifejezett az utánpótlásversenyeken. Szóval olyan korosztály, ahol mondjuk egy régióból kétszáz-kétszázötvenen indultak egy országos seregszemlén, idén az negyven-ötven főre zsugorodott.

A járvány utóhatásai most kezdenek igazán markánsan megjelenni, most egy újabb válság küszöbén vagyunk, egyelőre azt tudom mondani, hogy reménykedünk”

– mondta Sós Csaba. Arról is beszélt, hogy amikor olyan égető társadalmi kérdések válnak mindennaposság, mint most, akkor érthetően nem az az elsődleges, hogy ők milyen minőségben úsznak, de törekszenek a legmagasabb színvonalra.

Egy úszó büntetlenül keveset hagyhat ki, „gyakorlatilag semmit” – szögezte le az InfoRádióban a kapitány.

„A speciális közeg miatt, a vízérzékelés finomság és speciális jellege miatt olyan, mint labdajátékosoknál: pár napig nem labdázik, abban a pillanatban elveszti az igazán speciális ügyességét – mondta Sós Csaba. – Gyakorlatilag ez a sportág a kihagyást nem tűri, inkább eltűri azt, hogy valaki tartósan gyengébben dolgozik. A betegség vagy a kihagyás súlyosan visszaüt más sportágakban is, de a vízben különösen.”

A teljes interjú meghallgatható az InfoRádió Vegyesúszás című műsorában ide kattintva.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×