eur:
393.1
usd:
367.37
bux:
0
2024. április 24. szerda György
A harmadik helyezett Babos Tímea a tenisz Budapest Kupa bronzmérkőzésének vegyespáros mérkőzésén a Nemzeti Edzésközpontban 2020. május 24-én.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Márky Jenő: soha ennyi magyar nem indulhatott WTA-tenisztornán

2013 után újra rangos nemzetközi teniszversenynek lehet a házigazdája a budapesti Római Teniszakadémia, óriási sportdiplomáciai sikernek nevezte ezt a versenyigazgató, és soha ennyi magyar női játékos nem indulhatott WTA-viadalon.

A hét év után tért vissza a magyar fővárosba a Hungarian Grand Prix, melynek összdíjazása 235 238 dollár (71,7 millió forint). A salakpályás tornára – melynek a szervezésében több mint száz ember dolgozik – 2014 óta Bukarestben került sor. A kormány 2019-ben határozatban adott támogatást Márky Jenő versenyigazgatónak ahhoz, hogy a viadalt visszaköltöztesse a magyar fővárosba, és újra Hungarian Grand Prix néven rendezze meg. Márky Jenő több hónapos tárgyalássorozat eredményeként februárban megállapodásra jutott a WTA-val, így a szervezet megadta az engedélyt, hogy a Hungarian GP visszaköltözzön Budapestre.

"Mivel rendezési kötelezettségem van, a világnaptárban van ez a verseny, és semmilyen körülmények között nem akartam eladni a jogot, ezért úgy döntöttem, hogy Bukarestbe viszem a tornát, mert ez volt a a legközelebb, a verseny visszahozatalában legkedvezőbb. A román teniszszövetséggel egyeztem meg először egy évre, de olyan nagy siker volt, hogy utána egy ötéves szerződést is aláírtam, és a magyar lányok is kaptak lehetőséget az indulásra" – idézte fel a verseny távozásának körülményeit Márky Jenő, és kiemelte, nagyon nehéz volt a visszakerülés, két és fél év pereskedés és egyezkedés után sikerült a visszatérés Budapestre, a torna eredeti helyszínére.

"Borzasztó nehéz volt lelkileg az elmenetel, és nem gondoltam volna, hogy a visszajövetel még nehezebb lesz, de sikerült. Megfelelünk a nemzetközi előírásoknak, és ami a legnagyobb hír, hogy a független versenyjogomnak köszönhetően fel tudtunk tenni hét magyar lányt a selejtezőre, illetve a főtáblára, és még plusz négy lányt a páros táblára. Soha ennyi magyar lány WTA-tornán nem tudott elindulni" – emelte ki a versenyigazgató.

Mint fogalmazott, nagyon sokan mellé álltak, de így is nagyon nehéz összehozni a tornát, nyolc év kihagyás után összeszedni a munkatársakat.

"Ez a torna már nem az a torna, ami 2013-ban volt, benne van a világ top 40 versenyében" – mondta, és jelezte, 42 órás élő adás lesz a helyszínről, 14-15 ország veszi át a közvetítést, és ez az első olyan alkalom, hogy mind a három pályáról élő televíziós közvetítés van.

"Én úgy érzem, hogy mind Magyarországnak, mind a magyar teniszsportnak ez óriási sportdiplomáciai győzelem. Bízom abban, hogy az elkövetkező években még több magyar lány el tud itt indulni, mert ez a verseny nélkül nem lehet előre menni a ranglistán. Minden ország küzd, hogy legyen ilyen versenye, nagyon nagy a tülekedés az ilyen szintű tornákért" – fogalmazott Márky Jenő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Eddig sem szárnyalt a német koalíció az elmúlt egy évben végzett felmérések szerint, de most tovább csökkent a kormánypártok támogatottsága. A romló gazdasági helyzet és az ezzel kapcsolatos heves koalíciós viták szinte napról napra ássák alá a kormány népszerűségét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×