eur:
395.04
usd:
366.09
bux:
65602.36
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
A világelső szerb Novak Djokovic a spanyol Rafael Nadal ellen játszik a francia nemzetközi teniszbajnokság férfi egyesének elődöntőjében a párizsi Roland Garros Stadionban 2021. június 9-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Yoan Valat

Nagy csatában lett Párizs királya Djokovic

A világelső Novak Djokovic nyerte meg a francia nyílt teniszbajnokság férfi egyes versenyét, mivel a vasárnapi döntőben kétszettes hátrányból fordítva, öt játszmában legyőzte a görög Sztefanosz Cicipaszt.

A belgrádi sztár 29. Grand Slam-döntőjében lépett pályára, és 19. trófeájára hajtott, amivel már csak egy diadalra került volna az örökranglistán holtversenyben éllovas Roger Federertől és Rafael Nadaltól. A 34 éves világelső formáját jelzi, hogy az utóbbi kilenc GS-ből hatot megnyert, és pénteken megfosztotta trónjától a 13-szoros bajnok Rafael Nadalt, aki 2005 óta csupán harmadszor kapott ki a párizsi salakon. Djokovic sikerével a harmadik férfi teniszező lehetett a legendás Rod Laver és Roy Emerson után, aki mind a négy Grand Slam-versenyt legalább kétszer megnyerte.

Cicipasz 22 évesen első GS-döntőjére készült, ez 1982 óta a legnagyobb korkülönbség a Roland Garros férfi döntőjében, amikor a 17 éves Mats Wilander legyőzte a 29 éves Guillermo Vilast. Az esélyek egyértelműen Djokovic mellett szóltak, mivel korábbi hét találkozójukból ötször megverte az athéni játékost, aki Nadal 2008-as diadala óta a legfiatalabb Garros-finalista. Görögország első GS-döntőse ugyanakkor abba is "kapaszkodhatott", hogy a tavalyi elődöntőben öt szettre kényszerítette a szerbet a Philippe Chatrier Stadionban. Ráadásul ő nyerte idén a legtöbb mérkőzés összességében (39) és salakon is (22).

A Párizsban 2016-ban bajnok Djokovic pontot sem vesztett az első három adogatójátékában, a kihívónak ugyanakkor több bréklabdát is hárítania kellett. A szerb egy alkalommal a háló felé rohanva hatalmasat esett, de nem zavarta meg az incidens, majd 4:5-nél remek ütéssel védte ki Cicipasz szettlabdáját. Nem sokkal később viszont 6:5-nél nem tudta kiszerválni a játszmát, majd a rövidítésben 2-5-ről még kiegyenlített, de végül a görögé lett a 68 perces szett.

A folytatásban a 19-szeres GS-bajnok rögtön elvesztette az adogatását, majd 2:4-nél ismét, ekkor egyre fáradtabbnak tűnt a Nadal elleni 4 óra 13 perces elődöntőt követően. Cicipasz 26 nyerő és csupán 12 rontott ütésnél tartott, majd kiszerválta a játszmát, Djokovic pedig néhány adogatásra el sem indult.

Egy óra 43 perc elteltével jöhetett a harmadik felvonás, előtte a belgrádi favorit az öltözőben rendbe szedhette a gondolatait, mert 2:1-nél egy 11 perces gém végén brékelte a görögöt, majd egyre jobban belelendülve, 50 perc alatt szépített. Cicipasz gödörbe került, többször is elvesztette az önuralmát, reklamált a bírónál, és az elszalasztott bréklabdák is dühíthették.

A negyedik szett még egyoldalúbban alakult, a világelső egyre magasabb színvonalú játékkal 4:0-ra, majd 5:1-re meglépett, ellenfelének pedig már csak a szépítésre futotta az erejéből. A Roland Garros-döntők történetében legutóbb az argentin Gaston Gaudio tudott kétszettes hátrányból fordítani 2004-ben.

Az utolsó játszmára Cicipasz összeszedte magát, átgondoltabban ütött, de nem tudta elkerülni a bréket, míg a szerb továbbra is eltökélten hozta a maga szintjét, végigvitte előnyét, és második meccslabdáját értékesítve megnyerte a 4 óra 12 perces találkozót.

Djokovic karrierje 84. trófeája, a Muskétások Kupája mellé 1,4 millió eurót (490 millió forint) kapott,

és 19. GS-serlegével már csak egy diadalra van Roger Federertől és Rafael Nadaltól.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×