eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Hárai Balázs (b) és a horvát Hvoje Benic a férfi vízilabda torna 3. helyéért játszott Magyarország - Horvátország mérkőzésen a 18. vizes világbajnokságon a dél-koreai Kvangdzsuban 2019. július 27-én.
Nyitókép: Kovács Tamás

Kemény Dénes: ez veszélyes!

A dél-koreai vizes világbajnokságon még 13 játékos alkotta a vízilabdacsapatokat, ugyanakkor jövőre, a tokiói olimpián már csak 11 játékos állhat a szövetségi kapitány rendelkezésére. A Magyar Vízilabda Szövetség korábbi elnöke szerint ez a szabálymódosítás több okból is veszélyes lehet.

Új szabályokkal játszanak a 2020-as tokiói olimpia vízilabdatornáján, így például a mostani vb 13 fős kerete helyett már csak 11 marad a felhasználható - és az olimpiai faluban lakó - játékosok létszáma.

"Az új létszám egy 2017-es kongresszusi döntés, rá egy évre, 2018 decemberében pedig a szabálymódosító javaslatokat fogadták el, ami gyorsította a játékot. Na most: több támadás van egy meccsen, mint eddig volt, ettől

nyilván nagyobb lett az esély a kiállítások összeszedésére és a játékosok elfáradására. Ha mindehhez kettővel kevesebb lesz a csere, akkor erre a kombinációról azt lehet mondani, hogy veszélyes"

- fogalmazott az InfoRádióban Kemény Dénes.

A korábbi sikerkapitány azt javasolta, hogy ha 11 fős lesz a keret, akkor ne csak egyszer és ne csak orvosi igazolással lehessen további két játékost becserélni a csapatba, hanem legalább kapust meccsről meccsre lehessen cserélni, vagy akár még meccs alatt is, ha megsérült. Hiszen ha csak egy kapust hív be a 11-be az edző, akkor egy marad, illetve ha kettőt kell behívni, akkor összesen 8 mezőnyjátékos áll rendelkezésre, ami 3 cserét jelent.

"Ez gáz"

- tette hozzá a Nemzetközi Úszószövetség edzői bizottságának alelnöke.

Az új szabályok következménye, hogy az eddigieknél nagyobb hangsúlyt kapna a fizikai felkészítés, a hevesebb meccsritmus miatt pedig kevesebbet lehet pihenni.

"A negyedenként egy időkérés helyett pedig összesen kettő marad egész meccsre, továbbá rövidebb lesz a középső szünet is. Tehát sok minden hat afelé, hogy a játékosok elsavasodnak, a véleményes kiállítások pedig eldurvíthatják a mérkőzéseket, egy-egy nagy pofon pedig egész mérkőzéseket degenerálhat" - tette hozzá.

A FINA edzőbizottsági elnökeként a hátralévő egy évben még mindent megtesz Kemény Dénes a szabályok megmozgatásáért. Letettek az asztalra egy komplett csomagot, és ugyanígy

a szakmai bizottság és az orvosi rész is amellett van, hogy legalább a további két játékos egyike költözhessen be az olimpiai faluba,

és ha ez kapus lenne, akkor Kemény Dénes szerint részben meg lenne oldva a helyzet. Érti azt az érvet, hogy más csapatsportoknál sem lakhatnak a tartalékok az olimpiai faluban, de azt "fel kell fogniuk, hogy veszélybe sodródott a vízilabdázók egészsége" - nyomatékosította Kemény Dénes.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Óva inti az IMF az Európai Uniót: nem a támogatások fizetése a megoldás

Óva inti az IMF az Európai Uniót: nem a támogatások fizetése a megoldás

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) óva intette Európát attól, hogy „állami támogatási versenybe” kezdjen az Egyesült Államokkal és Kínával, mondván, hogy ez ártana az EU gazdaságának. Az IMF pénteken közzétett legfrissebb, európai gazdasági kilátásokról szóló jelentésében úgy becsülte, hogy az amerikai inflációcsökkentő törvény – amely 369 milliárd dollárnyi támogatást és adókedvezményt tartalmaz a tiszta energiával kapcsolatos technológiákra – másolása tartósan 0,6 százalékkal csökkentené az EU GDP-jét.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×