INFORÁDIÓ
2021. február 25. csütörtök
Géza

világi oszkár

dac

dunaszerdahely

himnusz

szlovákia

híd

Magyar szurkolók a dunaszerdahelyi felújított Mol Arénában az FC DAC - SK Slovan Bratislava mérkőzésen 2017. november 3-án. Háromezer férőhellyel bővült a dunaszerdahelyi FC DAC 1904 futballklub otthona, így már közel tízezer szurkoló láthatja a csapatot a Mol Arénában.

Világi Oszkár: ha érvényben marad a himnusztörvény, nem fogjuk betartani

A Dunaszerdahely futballcsapatának tulajdonosa szerint a szlovák parlament hamarosan változat a himnuszbetiltó jogszabályon. Világi Oszkár az InfoRádióban elmondta, a politikusok egyszerűen nem vették észre, hogy a közfelháborodást kiváltó bekezdés benne van a törvényben.

Meglepődött, és nem gondolta volna, hogy előzetes vita nélkül szavaznak arról a jogszabályról, amely alapján május 15-től csak olyan helyen lehet Szlovákiában más ország himnuszát lejátszani vagy elénekelni, ahol az adott országnak hivatalos küldöttsége van - reagált a múlt héten kirobbant szlovákiai himnuszbotrány folyományaira az InfoRádióban Világi Oszkár, a Dunaszerdahely futballcsapatának tulajdonosa.

"Szerintem a képviselők, akik ezt a törvényt kidolgozták, nem készültek fel arra, hogy ilyen lesz a visszhangja"

- vélekedett Világi, aki szerint az "előzetes egyezség" alapján feltételezhető, hogy valóban visszavonják, illetve megváltoztatják a törvényt úgy, hogy a korábban érvényes állapot visszaálljon.

"Mindig azt mondom, hogy a himnusz a nemzeti tudatunknak egy fontos része, összetartozásunk kifejezője, ezért gondolom azt, hogy

ezt nem ellenséges gesztusként kell minősíteni szlovák részről,

hanem tudni, hogy mi vagyunk egy olyan kisebbség, amely hozzáadott értéket képvisel a szlovák társadalomban" - tette hozzá Világi Oszkár, aki szerint "el kell bennünket fogadni olyanoknak, amilyenek vagyunk, hogy énekeljük a himnuszt".

Ismert, a szavazás után kevéssel a felvidéki magyar-szlovák vegyespárt, a Híd vezetése közölte, nem tudták, hogy mit szavaznak meg, és arra kérték Andrej Kiska államfőt, hogy küldje vissza a parlamentnek módosításra a jogszabályt, a köztársasági elnök pedig arra kérte a politikusokat, hogy olvassák el azt, amiről szavaznak.

Ezzel kapcsolatban Világi egyértelművé tette: szerinte figyelmetlenség történt a hidasok részéről, ezt a hibát viszont szerinte most sikerül majd rendbehozni, de a tanulságokat le kell vonni ebből.

"Világosan elmondtuk, hogy amennyiben ez a törvény hatályban marad, akkor nem fogjuk betartani, de készek vagyunk megfizetni a bírságot, amit a hivatalok alkalmazni fognak"

- egyértelműsítette Világi Oszkár klubtulajdonos.

Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

Kapcsolódó hang

Magyar himnusz Szlovákiában - Világi Oszkár DAC-tulajdonos
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018