eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Szurkoló a dunaszerdahelyi felújított Mol Arénában az FC DAC - SK Slovan Bratislava mérkőzésen 2017. november 3-án. Háromezer férőhellyel bővült a dunaszerdahelyi FC DAC 1904 futballklub otthona, így már közel tízezer szurkoló láthatja a csapatot a Mol Arénában.
Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

Újabb fordulat a szlovákiai himnusztörvény ügyében

A szlovák parlament jóváhagyta a himnusztörvény Híd által előterjesztett módosítását, mellyel megszüntették a magyar himnusz éneklésének büntethetőségét. Mivel a testület a múlt héten elutasította az államfő vétóját, a jogszabály ma az eredeti formában lépett életbe, de ugyanezen a napon azt is megszavazták a képviselők, hogy ez az egész bizonytalan helyzet lezáruljon.

A Híd által előterjesztett javaslatra a jelenlevő 133 képviselő közül 107-en szavaztak, 11-en ellene voltak, 12-en tartózkodtak és hárman nem szavaztak. A pozsonyi törvényhozás kedden elhalasztotta a szavazást a himnusztörvény módosítására benyújtott hidas javaslatról, és amíg az újonnan megszavazott jogszabály hatályba nem lép, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) által előterjesztett előző változat van érvényben, amely egyes vélemények szerint tiltja, mások szerint nem tiltja idegen országok himnuszának lejátszását vagy éneklését Szlovákiában.

A magyar közösség körében nagy indulatokat kiváltó rendelkezés hatására a Híd képviselői – miután korábban ők is megszavazták a nemzetiek javaslatát –, most olyan módosító javaslattal álltak elő, amely megoldást jelenthet a tiltás, illetve a büntetéssel való fenyegetés kiküszöbölésére.

Az állami jelképekről szóló törvény a módosítás után is kimondaná, hogy a szlovák állami himnusz lejátszására vagy eléneklésére állami ünnepeken, emléknapokon, évfordulókon és más, országos vagy helyi jelentőségű események alkalmával kerül sor. Illetve azt is, hogy más állam himnuszát akkor játsszák le, ha jelen van az adott állam hivatalos küldöttsége. A Híd módosítása értelmében azonban

ez a rendelkezés nem érintené a természetes vagy jogi személyek azon jogát, mely lehetővé teszi, hogy lejátszhassák vagy elénekelhessék egy másik állam himnuszát.

A gyorsított eljárásban jóváhagyott törvénymódosítást még a köztársasági elnöknek is alá kell írnia, és erre 15 napja van. A módosított törvény ezután lép hatályba.

A történet egyébként március 27-én kezdődött, amikor a parlament megszavazta az állami jelképekről szóló törvény SNS-es módosítását, amelynek kiváltója eredetileg a szlovák hokiszövetség által a világbajnokságra terveztetett logó volt, amely a címer szabad újragondolásaként fogható fel, mivel a három halmot három hokibot helyettesítette. Ezt a nemzetiek a címer meggyalázásának tekintették, és a koalícióval elfogadtatták a szigorítást, melyre a Híd-frakció hat magyar tagja is igennel voksolt.

A nyilvánosság csak némi késéssel figyelt fel arra, hogy a címerhasználat szabályozása mellett a himnuszéneklést is érinti a dolog. A képviselők hiába kértek bocsánatot, helyezték kilátásba még a lemondásukat is, Bugár Béla pártelnök pedig a kormánykoalícióból való kilépést is meglebegtette, ha nem sikerülne a magyar himnusz éneklését is betiltó törvényt módosítania. A közvélemény egy része petícióban és tüntetésen is tiltakozott.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×