eur:
390.54
usd:
364.32
bux:
68346.42
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
A Himnusz eredeti kottája a gyulai városháza dísztermében a magyar kultúra napja alkalmából rendezett ünnepségen 2017. január 20-án.
Nyitókép: A Himnusz eredeti kottája a gyulai városháza dísztermében a magyar kultúra napja alkalmából rendezett ünnepségen 2017. január 20-án. MTI Fotó: Rosta Tibor

Körvonalazódik a koalíciós egyezség a himnusztörvényről

A szlovák kormánypártok megállapodtak, milyen módon oldják meg a himnusztörvényként elhíresült jogszabály körül kialakult problémát. „A Hídnak úgy kell módosítania az állami jelképekről szóló törvényt, hogy senki ne vonja kétségbe annak szövegét” – jelentette ki Andrej Danko,  a Híddal közösen kormányzó Szlovák Nemzeti Párt elnöke.

A koalíciós tanács ülését követően Andrej Danko, a szlovák parlament elnöke közölte: megegyeztek, hogy megvárják Andrej Kiska államfő javaslatát, aki a múlt héten újratárgyalásra visszaküldte a parlamentbe a himnusztörvényként elhíresült jogszabályt. A házelnök arról tájékoztatott, hogy a Híd, illetve a párt igazságügy-minisztere is készít egy javaslatot, amely világosan rendezi majd a himnuszok állami ünnepeken való lejátszására vonatkozó részt, de a törvény egyéb rendelkezéseit nem fogja érinteni. Danko szerint hamis az az állítás, hogy a szóban forgó jogszabály tiltaná a himnuszok lejátszását.

A házelnök szavait Sólymos László, a Híd alelnöke is megerősítette, aki a betegség után lábadozó Bugár Béla pártelnököt helyettesítette a koalíciós tanács ülésén. Sólymos elmondta, kidolgoznak egy olyan törvénymódosító javaslatot, amely úgy változtatja meg a jogszabályt, hogy az egyértelműen ne fogalmazzon meg általános tiltást a külföldi, így a magyar himnusz éneklésére sem. Erre akkor lehet szükség, ha a parlament megtöri az államfő vétóját, és a törvény a jelenlegi formájában lépne életbe. Sólymos hozzátette,

a módosító javaslatot már a parlament következő ülésén májusban, gyorsított eljárásban szeretnék tárgyalni.

Azt a Híd alelnöke is elismerte, hogy párttársai hibát követtek el, amikor megszavazták a jogszabályt. „Nem vettük észre, hogy ez a törvény nem egyértelmű és, hogy emiatt a későbbiekben probléma alakulhat ki. Tévedés történt, ezt be kell ismerni, ki kell mondani: elcsúsztunk” – fogalmazott Sólymos László.

A szlovák állami jelképekről szóló törvényjavaslatot a nemzetiek terjesztették a parlament elé, mintegy reakcióként a jégkorong-válogatott mezén megjelenő logóra, amelyen a szlovák címerben található kettős keresztet hokibotokkal ábrázolták. A jogszabállyal a párt az állami jelképek fokozottabb védelmét akarta elérni, de módosítja az állami himnusz kérdéskörét is. A törvény bírálói szerint a jogi norma megtiltja más állam himnuszának éneklését vagy lejátszását, amennyiben az adott rendezvényen nincsen jelen a külföldi ország hivatalos küldöttsége.

Címlapról ajánljuk
Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Hebart Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×