INFORÁDIÓ 
2020. október 26. hétfő
Dömötör

felvidék

magyar himnusz

dunaszerdahely

mkp

híd

Kétnyelvű helységnévtábla a felvidéki Dunaszerdahely vasútállomásán 2017. április 21-én, az ünnepélyes leleplezés napján.

A Felvidéken akkor is lesz magyar himnusz, ha fizetni kell érte

A szlovák parlament elfogadta: hétezer eurós büntetés fenyeget, ha nyilvános rendezvényen elhangzik más állam himnusza, így a magyar is. A botrányos rendelkezést a kormányon levő 13 Híd-párti képviselő közül 9 is megszavazta. Döntésük hatalmas ellenszenvet váltott ki a szlovákiai magyarok körében.

Március 27-én a szlovák parlamenti képviselők megszavazták a Szlovák Nemzeti Párt képviselőinek azon törvénymódosítását, amely a Szlovák Köztársaság állami jelképeiről és azok használatáról rendelkezik. A módosítás értelmében

más ország állami himnuszát csak akkor játsszák vagy éneklik, ha jelen van az illető ország hivatalos küldöttsége. A kiszabható büntetés értéke 7 ezer euró.

A törvény módosítását 108-an támogatták, köztük Grendel Gábor - a tavaly elhunyt Kossuth-díjas író, Grendel Lajos fia. A 13 tagú Híd-frakcióból pedig kilencen voksoltak mellette. A párt jelezte, újra akarják tárgyalni a témát.

„A hibát mielőbb orvosoljuk, a frakcióban pedig levonjuk a személyi konzekvenciákat” – áll a Híd Facebookra feltöltött hivatalos közleményében. Bastrnák Tibor, a Híd frakcióvezetője, aki szintén igent nyomott a törvényre, a következőket mondta:

„Egyértelműen hiba történt. Elnézést kérek mindenkitől, hogy ez megtörtént. Számomra ez elemi kérdés, ami még azt is eredményezheti, hogy itthagyom ezt a koalíciót”.

Bastrnákhoz hasonlóan Vörös Péter is elismerte, hogy hibát követett el. „Minden kritikát elfogadok. Mindent el fogunk követni, hogy ez a módosítás ne lépjen hatályba” – írta Vörös.

A hidas képviselők bocsánatkérése azonban kevésbé hatotta meg az internetes hozzászólókat.

A himnuszüggyel kapcsolatban megszólalt a Magyar Közösség Pártja is. „Ami a legfontosabb és legproblémásabb:

magyar képviselők szavazataival tiltják meg (...) a himnusz eljátszását. Ez precedens.

Az elmúlt száz évben nem volt olyan, hogy magyarok által választott magyar képviselők akarják saját identitásunkat lerombolni” – fogalmazott Menyhárt József, az MKP elnöke. A párt nevében felszólítja Andrej Kiska köztársasági elnököt, hogy ne írja alá a törvényt, továbbá petíciót indítanak a jogszabály megváltoztatása érdekében, céljuk pedig a módosítás szövegezésének elkészítése. Menyhárt József emellett felszólította a törvényt aláíró magyar képviselőket, hogy adják vissza mandátumukat.

A botrányos törvénymódosítás egyik beterjesztője Dušan Tittel, korábbi labdarúgó, jelenleg SNS-es politikus volt, aki javaslatában külön figyelmet fordított a dunaszerdahelyi mérkőzéseknek, mert

zavarja őt, hogy a DAC-szurkolók minden meccset a magyar himnusz eléneklésével kezdenek.

Világi Oszkár, a DAC tulajdonosa erre úgy reagált, a stadionban ezentúl is mindenképpen el fogják énekelni a himnuszt. „Ezzel a törvénnyel

azt a tényt, hogy Szerdahelyen nem lesz magyar himnusz, nem érik el. Amíg én a klub tulajdonosa vagyok, addig itt fogják énekleni, s ha majd megbüntetnek bennünket érte, akkor majd a büntetést is megfizetjük“

– jelentette ki Világi Oszkár.

Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

Kapcsolódó hang

Betilthatják a magyar himnusz éneklését Szlovákiában
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018