eur:
389.15
usd:
362.88
bux:
67977.72
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
A Himnusz eredeti kottája a gyulai városháza dísztermében a magyar kultúra napja alkalmából rendezett ünnepségen 2017. január 20-án.
Nyitókép: A Himnusz eredeti kottája a gyulai városháza dísztermében a magyar kultúra napja alkalmából rendezett ünnepségen 2017. január 20-án. MTI Fotó: Rosta Tibor

Újra megszavazta a szlovák parlament a himnusztörvényt

Elfogadták ugyanakkor a hidas képviselők által kért, gyorsított eljárásban megtárgyalni kívánt módosítást.

A szlovák parlament megtörte az államfő vétóját a más államok himnuszainak éneklését és játszását is tiltó törvénymódosítás esetében, és újra megszavazta a himnusztörvényt, ugyanakkor elfogadta a hidas képviselők módosítását is, amely gyorsított eljárásban javítaná ki a magyar himnusz éneklését tiltó passzust.

Andrej Kiska köztársasági elnök a törvényt ellentétesnek találta a jogbiztonság és a jogállamiság elvével, ezért nem írta azt alá, hanem visszaküldte a parlamentnek újratárgyalásra. A képviselők azonban pénteken megtörték az elnöki vétót, és ismét elfogadták a jogszabályt. Az igen gombot most 86 képviselő nyomta meg. A törvény módosítására viszont nem kerülhetett sor, ezúttal ugyanis a jogszabály elutasításáról vagy újbóli elfogadásáról kellett dönteniük a honatyáknak. A jogszabály így tehát továbbra is tartalmazza a külföldi himnuszok lejátszására és éneklésére vonatkozó vitatott rendelkezést.

A Smerrel és a Szlovák Nemzeti Párttal koalícióban kormányzó Híd magyar képviselői korábban tévedésből szintén megszavazták a törvénymódosítást. Pénteken viszont a Híd frakciója nem bólintott rá az elnöki vétót megtörő határozatra.

A képviselők ugyanakkor a Híd javaslatáról is döntöttek, amely arról szól, hogy a parlament gyorsított eljárásban tárgyaljon a külföldi himnuszokról szóló rendelkezés módosításáról.

A párt a módosítással azt akarja elérni, hogy a természetes és jogi személyek továbbra is lejátszhassák és énekelhessék egy másik ország himnuszát.

Bastrnák Tibor, a Híd frakcióvezetője a módosítójavaslat elfogadása nélkül is biztosra veszi, hogy nem jár büntetés a himnuszéneklésért. „Továbbra is énekelhető idegen ország himnusza – így a magyar himnusz is – Szlovákia területén mindenféle szankció nélkül” – fogalmazott a frakcióvezető.

Gál Gábor, a Híd igazságügyi minisztere korábban jelezte: a módosításuk csupán egy mondatból állna, azt kellene beiktatni a törvény szövegébe. Ez pedig így hangzik: „Az előző mondat nem érinti a természetes és jogi személyek más állam himnuszának lejátszásához vagy elénekléséhez fűződő jogát”. „Azt is javasolni fogjuk, hogy a bírság, amit a járási hivatal szabhat ki a törvény megsértése vagy helytelen értelmezése miatt, kerüljön ki a jogszabályból” – pontosított Gál Gábor.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×