INFORÁDIÓ 
2019. december 16. hétfő
Aletta, Etelka

híd

himnusztörvény

szlovák

andrej kiska

Bugár Béla, a Most-Híd szlovák-magyar vegyespárt elnöke beszédet mond a párt IX. országos kongresszusán a szlovákiai Érsekújváron (Nové Zámky), az egykori császári-királyi lovarda épületében 2016. november 12-én.

Fura helyzetbe kényszerült a Híd a szlovák himnusztörvény elnöki vétója után

Andrej Kiska szlovák államfő megvétózta az állami jelképekről szóló törvényt, ezek után viszont a jogszabályt megszavazó Híd magyar képviselői azt mondják, Kiska nem tartotta be ígéretét, mert nem csak a himnuszéneklésre vonatkozó paragrafust dobta vissza, hanem az egész passzust.

A himnusztörvényként elhíresült szlovák állami jelképekről szóló jogszabály azért keltett nagy felháborodást, mert bizonyos értelmezések szerint büntethetővé teszi a magyar himnusz éneklését Szlovákiában.

A jogszabályt a kormánypárti Híd magyar képviselői is megszavazták. Mint mondják, figyelmetlenségből. Mikor a dolog napvilágot látott, a felvidéki magyar választók össztüze zúdult a hidas képviselőkre, és szinte egy emberként mindenki a távozásukat követelte. Ennek a felszólításnak egyikük sem tett eleget, ehelyett azt ígérték, helyrehozzák a hibát. Bugár Béla pártelnök ígéretet is kapott Andrej Kiska köztársasági elnöktől, hogy újratárgyalásra visszaküldi a parlamentnek a törvényt.

Az államfő tartotta is a szavát, Bugárék mégsem elégedettek. Kiska ugyanis nemcsak azt a részét bírálta a törvénynek, amely büntetné a magyar és más idegen államok himnuszának eléneklését, hanem teljes egészében dobta vissza a törvényt. Gyakorlatilag ez azt jelenti, hogy

a jogszabályról újra teljes egészében fognak szavazni, s ha elfogadják, akkor valóban büntetés jár majd a magyar himnuszért Szlovákiában, ha az adott eseményen nem lesz jelen hivatalos magyar állami küldöttség.

A Híd nem erre számított Kiskától, és máris azzal támadt vissza, hogy a júniusban leköszönő elnök saját politikai pecsenyéjét sütögeti.

„Sajnáljuk, hogy a köztársasági elnök annak ellenére, hogy ígéretet tett arra, hogy mandátuma lejártáig független marad,

döntéseivel a saját pártjának készíti elő a terepet.

Ezzel a lépéssel csak további feszültséget kelt” – áll a Híd által kiadott sajtónyilatkozatban. Debnár Klára, a párt szóvivője hozzátette, nem először történt meg, hogy az államfő nem tartotta be az előzetes megállapodást. „Ebben az esetben ahelyett, hogy a törvény problémás részeit észrevételezte volna, konkrétan a más országok himnuszaira vonatkozó passzust, ő a törvény teljes szövegét vétózta meg” – mondta a szóvivő.

A Híd részéről most nem marad más hátra, minthogy egyeztessen a koalíciós partnereivel, a Smerrel, és a himnusztörvény módosítását benyújtó Szlovák Nemzeti Párttal, és meggyőzze őket arról, hogy a szavazás során a nem gombot nyomják meg parlamenti képviselőik.

Nyitókép: Krizsán Csaba

Kapcsolódó hang

Himnuszbotrány - elnöki vétó után Szlovákiában
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018