eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

45 éves tapasztalat: a magyar futballisták jók a tizenegyes-párbajokban

Ma negyvenöt éve Bicskei Bertalan és a Bp. Honvéd futballtörténelmet írt azzal, hogy a kapus lövésével a katonacsapat megnyerte az európai labdarúgókupák történetének első tizenegyes-párbaját. A magyar klubok azóta is részesei voltak az idegőrlő szétlövésnek - többet nyertek, mint veszítettek. Az inforadio.hu feleleveníti a párharcokat.

Budapesti Honvéd-Aberdeen (KEK, 1970)

A Honvéd Skóciában 3-1-re kikapott, de Kispesten ledolgozta a hátrányt, sőt továbbjutásra állt. A 78. percben Ruzsinszky öngólja ellenben kiegyenlítette az állást. Következtek a tizenegyesek, amelyeknek Bicskei Bertalan lett a hőse: Tichy Lajos, Kocsis Lajos, Marosi László és Vági István után berúgta az ötödiket is, s ezzel továbbjuttatta a Honvédot. Sajnos, a piros-fehérek a következő fordulóban kiestek a címvédő Manchester City ellen.

Pécsi Dózsa-Newcastle United (EVK, 1970)
Néhány héttel később, az akkori harmadik számú kupában a pécsi lila-fehérek is részesei voltak az új módinak. Parádésan szerepeltek, a nemrégiben elhunyt kiváló kapus, Rapp Imre élete egyik legjobb teljesítményével. A pécsiek kezdték a sorozatot. A válogatott védő, Konrád János a bal sarokba lőtt. Utána Bryan "Pop" Robson (nem azonos a későbbi Manchester United-sztárral) a lécre vágta a labdát. A második pécsi játékos, Daka László sem hibázott, a jobb felső sarokba lőtt. Ian Mitchell ugyan nem helyezte rosszul a labdát, de Rapp nagy bravúrral védett. Tüske Csaba válaszként lemásolta Konrád lövését, 3:0. Már a harmadik párban eldőlhetett a továbbjutás: Tommy Gibb igazából semmit sem nyerhetett, de mindent veszíthetett a lövésével. Rapp Imre az ő labdáját is kivédte! Noha az akkori szabályok szerint le kellett rúgni mind a tíz tizenegyest - függetlenül attól, hogy már eldőlt a továbbjutás - a z eufóriában lévő nézősereg berohant a pályára, levegőbe dobálta a pécsi játékosokat, lecibálta róluk a mezeket, a cipőket. A csapatok - finoman szólva is eltérő lelki állapotban és különböző mennyiségű ruhadarabban -, már az öltözőjükbe vonultak, amikor az UEFA ellenőre erősködött (igaza volt...), hogy le kell rúgni a hátralévő négy lövést is. Beletelt egy "kis" időbe, ameddig a legalább 15 000 néző elhagyta a gyepet. Dunai János dr. és Tóth József, illetve a két brit, Frank Clark, majd a kapus Willie McFaul is a kapuba talált. Senkit sem érdekelt. A Pécsi Dózsa, egész Európa figyelmét kiérdemlő bravúrral, továbbjutott. A következő fordulóban kiesett, de helyt állt a Juventus ellen is.

Zseljeznicsar-Ferencváros (UEFA-kupa, 1972)
A Fradi március elején elveszítette 2-1-re itthon az első mérkőzést az elődöntőbe jutásért, de Szarajevóban, nagy bravúrral, megnyerte 2-1-re a másodikat. A bosnyákok a 118. percben kapust cseréltek, Janjus állt be, a tizenegyesölő-specialista. De ez sem segített. Novák Dezső, Páncsics Miklós, Branikovits László, az első három, aki vállalkozott mind bevarrta, majd Megyesi István is. A házigazdák addig egyet hibáztak, így Kű Lajos 4-4-nél futott a labdának. Nem sokat törődött a "specialistával", élete első tétmérkőzésen lőtt tizenegyesével a legjobb négy közé küldte a Ferencvárost. Más kérdés, hogy ott aztán a Wolverhampton ellen éppen a büntetők okozták a zöld-fehérek vesztét.

Újpesti Dózsa-Spartak Trnava (BEK, 1974)
A Megyeri úton a BEK elődöntőjébe jutás volt a tét. Tóth András belőtte, de Jozef Adamec is. Horváth József sem hibázott, ellenben Karol Dobia¹ a lécre lőtte a labdát. Kétgólos előnybe kerülhetett volna a Dózsa, de Kellner Jenő kísérletét Du¹an Kéketi kivédte. Utána Anton Hru¹ecký, Bene Ferenc, Marian ©evèík és Zámbó Sándor is értékesítette a maga lehetőségét - 4-3-ra vezettek a lila-fehérek. Némi meglepetésre a nagyszombatiak ötödik lövőjének a kapusuk jelentkezett. Szentmihályi Antal kivárt, csak az utolsó pillanatban mozdult, így aztán nemhogy kiütötte, megfogta kollégája lövését. A következő pillanatban a labdát az égbe dobta, s úgy ugrott fel, mintha ő maga is követni akarná. A játékosok előbb hozzá rohantak, de már tódultak befelé a nézők százai is, hogy ünnepeljék a csapatot, a legjobb négy közé jutást. A következő körben a kor legjobb csapata, a Bayern München megállította a magyar bajnokot.

Rába ETO-Lokomotív Plovdiv (UEFA-kupa, 1974)
A győriek Bulgáriában 3-1-re kikaptak, majd a visszavágón is hátrányba kerültek, már a 4. percben. Akkor semmi sem ígérte, hogy továbbjuthatnak. Ám az első félidő derekán öt perc alatt három gólt is szereztek Sebők György, Pénzes Mihály és Glázer Róbert révén, s ezzel ledolgozták a hátrányt. Több gól sem a rendes játékidőben, sem a hosszabbításban nem esett. Jack Taylor, aki néhány héttel korábban a világbajnoki döntőt is vezette, szétlövést vezényelt. Ebben remekeltek a győriek, hatból ötöt belőttek Stolcz János, Pozsgai Lajos, Somogyi József, Horváth László és Sebők révén. A 12. lövésig a vendégek is csak egyet hibáztak, aztán Sztamboliev kísérletét Földes Dénes kivédte, így továbbjutott a Rába. A következő fordulóban a hazai 2-0 ellenére is a Fortuna Düsseldorf túl erősnek bizonyult. Hajduk Split-Diósgyőri VTK (KEK, 1977)
hatodik kísérletre veszített először magyar csapat tizenegyes-párbajt. A Diósgyőri VTK a KEK-sorozat első mérkőzésén, Isztambulban 2-0-ra kikapott a Beºiktaºtól, de a visszavágón, 20 000 néző előtt, szenzációs játékkal nyert 5-0-ra. Fekete László és Oláh Ferenc két-két, Fükő Sándor egy gólt szerzett. A következő körben 2-1-re nyert otthon a Hajduk ellen, majd a spliti 1-2 után tizenegyes-párbajban esett ki. Veréb György hiába védett ki két lövést is, Váradi Ottó, Magyar Balázs és az utolsó lövő, a keresztlécre bombázó Szántó Gábor is hibázott. 


Videoton-Manchester United (UEFA-kupa, 1985)
A márciusi párharcig a Videoton már kiejtette a Dukla Prahát, a PSG-t és a belgrádi Partizant is. A legjobb nyolc között megkapta a Manchester Unitedet, amely ősszel a Rába ETO-t búcsúztatta. Az első mérkőzést az Old Traffordon Stapleton góljával megnyerték ugyan az angolok, de nem tűnt reménytelennek a visszavágó. Annak ellenére sem, hogy a kulcsjátékosok közül Csuhay József, Csongrádi Ferenc, Májer Lajos és Novath György is hiányzott. Bekerült így a kezdőcsapatba Wittman Géza, Borsányi István és Vaszil Gyula, majd csereként Gömöri Ottó és Faddi Máté is pályára lépett. Wittman Géza a 19. percben szabadrúgás-góljával kiegyenlítette a hátrányát a Videoton - de a hátralévő, a hosszabbítással együtt 100 percben leginkább a tizenegyesekre spórolt. Óriási húzás volt, mert Disztl Péter kivédte Albiston lövését, a fehérváriak meg Gömöri Ottó kivételével mind belőtték a magukét, az utolsót Vadász Imre révén. A Videoton kiverte a Manchester Unitedet, s bekerült az UEFA-kupa elődöntőjébe, majd a Zseljeznicsar kiverése után a fináléba is. 



Hajduk Split-Ferencváros (Bajnokok Ligája, 2001)

A BL-selejtezőben továbblépő dalmát együttes másodszor nyert tizenegyes-párbajt magyarok ellen. Másképpen: az addig elveszített három párharcból kétszer is a Hajduk búcsúztatta a magyar szereplőt. Sem az Üllői úti 90, sem a spliti 120 perc nem hozott gólt, így tizenegyes-párbaj döntött a továbbjutásról. A dalmátok közül csak a később nagy karriert befutó (hogy mást ne emlegessünk, 123-szoros válogatott) Darijo Srna hibázott, a magyar bajnok soraiból előbb a brazil Alex Monken Arruda rontotta el a lövését, majd Dragóner Attila túlságosan lezserül emelt labdáját is hárította Stipe Pletikosa. A Hajduk jutott tovább.




4

Montpellier-Győri ETO FC (Európa Liga, 2010)

Szépen menetelt az ETO a sorozatban. A szlovák FC Nitra (2-2, 3-1), a kazah Atirau (2-0, majd egy jogosulatlan szereplése miatt megállapított eredménnyel 3-0, 2-0), végül a francia Montpellier (0-1, 1-0, továbbjutás tizenegyesekkel) ellen a csoportkör kapujába jutott. A franciák ellen a hazai vereség után sikerült megnyerni a visszavágót, majd a szétlövésben Babiæ gólja után Alekszidze ugyan hibázott, de Pilibaitis, Fehér és Tokody pontosan célzott. A házigazdáknál játszott, sőt, a párbajban gólt is lőtt a ma már az Arsenal kötelékébe tartozó Olivier Giroud. Persze, fontosabb, hogy Szasa Sztevanovics kétszer is nagyszerűen hárított. A csoportkörbe már nem jutott el Pintér Attila együttese, miután a magyar csapatok (egyik) mumusa, a zágrábi Dinamo 2-0-ra nyert a Kisalföldön, s 2-1-re a saját pályáján, a Maksimir Stadionban. 



Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×