eur:
387.97
usd:
360.22
bux:
69201.95
2024. május 12. vasárnap Pongrác

Történelmet írhat az Eb-k legszebb góljának szerzője

Történelmet írhat a szombaton kezdődő labdarúgó Európa-bajnokságon Marco van Basten, ugyanis ő lehet az első, aki játékosként és edzőként is aranyérmet szerez. A holland válogatott szövetségi kapitánya ugyanakkor tudja, már a csoportból való továbbjutás is nehéz lesz.

Marco van Basten, a holland válogatott szövetségi kapitánya lehet az első, aki játékosként és edzőként is Európa-bajnoki címet szerez. "Eddig nem foglalkoztatott a kérdés, de tudom, hogy plusz motivációt fog adni" - jelentette ki.

A 43 éves szakember 1988-ban öt találattal lett gólkirály, és a Szovjetunió elleni 2-0-ra megnyert döntőben is eredményes volt. A Rinat Daszajev hálójába lőtt gólját az Eb-k története legszebbjének választották: kiszorított helyzetből, éles szögből vette be a szovjet kaput.


Saját bevallása szerint nem gondolkozott az emlékezetes lövés előtt, csak tüzelt. "Tökéletesen találtam el, de még engem is meglepett, hogy gól lett" - emlékezett vissza a háromszoros aranylabdás Marco van Basten.

Talán meglepő, de az egykori kiváló csatár által irányított holland válogatottra korántsem a gólzáporos meccsek a jellemzőek: a narancsmezesek 12 selejtezőn 15 gólt értek el, ami 11-gyel kevesebb, mint a csoportban előttük végző román válogatott mutatója. A holland együttesben ugyanakkor olyan labdarúgók szerepelnek, akik állandó veszélyt jelentenek az ellenfél kapujára, elég csak Ruud van Nistelrooyra, Arjen Robbenre, vagy Klaas-Jan Huntelaarra gondolni. Éppen ezért a szövetségi kapitány sem aggódik, és tudja, az eddigi széria megfordulhat, és a szerencse a csatárok mellé szegődhet.

A holland válogatott az Eb halálcsoportjában szerepel, a világbajnok olaszokkal, a franciákkal és a románokkal. "Amikor megláttam a sorsolást, arra gondoltam, jobb lenne egy másik csoportba kerülni. Nehéz dolgunk lesz, hiszen a legutóbbi vb-döntő két résztvevője ellen is pályára kell lépnünk. Ha jó lesz a széljárás, messzire juthatunk. Ha azonban szembe fúj, akkor nehéz lesz. Az elsődleges cél, hogy a csoportból továbbjussunk, ám már ez is pokoli feladatnak tűnik" - fejtette ki Marco van Basten.

Címlapról ajánljuk
Történelmi mélyponton a cseh sörfogyasztás – fejenként évi 128 liter…

Történelmi mélyponton a cseh sörfogyasztás – fejenként évi 128 liter…

Visszaesett a sörfogyasztás Csehországban. A teljes cseh sörtermelés 2023-ban alig több mint 20 millió hektoliter volt, ami 2,7 százalékos csökkenést jelent az előző évhez képest. Ebből 15,2 millió hektolitert Csehországban fogyasztottak el, a többit exportálták. A visszaesés egyik oka, hogy egyre több cseh iszik alkoholmentes sört vagy söralapú üdítőitalt.

Beügyeskedték Vlagyimir Putyin parádéját az ukrán mellett a lett tévébe is a hackerek

Akaratán kívül sugározta a moszkvai, vörös téri katonai díszszemlét több ukrán és lett tévéadó. Orosz hackerek ugyanis feltörték a médiumok rendszereit május 9-én. Az ukránok sem maradtak adósok.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.13. hétfő, 18:00
Csicsmann László
Közel-Kelet szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Több ezren tüntettek a grúz fővárosban a "külföldiügynök-törvény" tervezete ellen

Több ezren tüntettek a grúz fővárosban a "külföldiügynök-törvény" tervezete ellen

Több ezren vonultak ismét az utcákra szombat este Grúzia fővárosában, Tbilisziben, hogy tiltakozzanak a "külföldiügynök-törvény" tervezete ellen. Az április közepe óta tömegtüntetéseket kiváltó tervezet alapján előírnák, hogy azok a szervezetek, amelyek anyagi eszközeik több mint 20 százalékát külföldről finanszírozzák, külföldi ügynökökként regisztráltassák magukat. A kormány elképzelésének bírálói a tervezetet ahhoz a törvényhez hasonlítják, amelyet Oroszország széles körben alkalmaz a másként gondolkodók elleni fellépéshez.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×