eur:
389.13
usd:
361.78
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály

Az új Ronaldinho meghódította az Old Traffordot

Ha az ember a YouTube-on beüti, mondjuk az Anderson és az Abreu nevet, máris rálelhet egy remek filmre: Anderson, a következő Ronaldinho. A Vörös Ördögök első sikeres brazilját nagy becsben tartják már 17 éves kora óta - egyébként ő a klub első játékosa, akit a pályafutása során hivatalosan is egy világbajnokság legjobb játékosának választottak. (1966-ban Bobby Charlton nem hivatalosan kapta meg e címet.) A moszkvai BL-döntő előtt az InfoRádió honlapján bemutatjuk a Chelsea és a Manchester United 17-17 játékosát. Ezúttal a fiatal brazil középpályás, Anderson pályafutásával ismerkedhetnek meg.

Anderson Luis de Abreu Oliveira 1988. április 13-án született Porto Alegrében. Ötéves korában ott, Rio Grande do Sul állam fővárosának egyik legjobb klubjában, a Gremióban kezdett játszani. (A másik nagy klub az Internacional, ott a nála egy évvel fiatalabb Pato, a Milan csillaga nevelkedett.)

Fiatalon, 17 évesen bekerült az első csapatba, de - miután tavasszal játszott már az úgynevezett "Gaúcho bajnokságban", az állami ligában, mindössze öt mérkőzésen játszott a profik között az országos bajnokságban, azt is a B ligában. Ennyi is elég volt neki ahhoz, hogy beírja a nevét a klub aranykönyvébe: első góljával a feljutásért vívott rájátszás megnyeréséhez segítette csapatát a Nautico ellen. Szinte hihetetlen körülmények között talált a kapuba: a Gremiónak akkor már csak hét játékosa volt a pályán.


A korábbi klubtársa, Ronaldinho Gaúcho utódjának kikiáltott ifjú csillag bekerült a 17 éven aluliak válogatottjába is. Szenzációsan futballozott Peruban, a világbajnokságon. Az aranyzöld mezesek ugyan "csak" másodikak lettek a mexikóiak mögött a tornán, de Anderson kapta meg a torna legjobb játékosának járó aranylabdát.

2005 decemberében - könnyen kiszámíthatóan 17 és fél évesen, még kiskorúként - szerződött Európába, az FC Portóba. 2006. március 5-én mutatkozott be a portugál élvonalban, néhány mérkőzésen játszva is bajnoki címet nyert, sőt az országos kupa győztese is lett.

A következő idényre még fontosabb feladat jutott (volna) neki: honfitársa, Diego távozása után kulcsemberré lépett elő a középpályás sorban. Ám eltörte a lábát, s ezért öthónapos kihagyásra kényszerült. Végül mindössze 18 bajnoki mérkőzést játszott másfél év alatt Portóban.

Ez is elég volt ahhoz, hogy két portugál bajnoki címet nyerjen, valamint, hogy felfigyeljen rá a Manchester United. Az angol klubnak "igyekeznie" kellett, mert Andersont a Barcelona is nagyon szívesen leszerződtette volna. Ám a portugál klub a Man United meglepően magas összegű, állítólag körülbelül 25 millió eurós ajánlatára nem tudott nemet mondani.

Mire Anderson Angliába került, már újabb mérföldkőhöz érkezett a pályafutása során. 2007. június 27-én, a Copa Américán bemutatkozott a brazil válogatottban. A torna megnyerésével, 19 évesen, kontinensbajnok lett.

Két nappal a válogatottban való bemutatkozása után kapta meg a munkavállalási engedélyt - gyakorlatilag akkor dőlt el, hogy leszerződteti a Manchester United. Augusztus 3-án, a Docaster Rovers elleni barátságos mérkőzésen játszott először a Vörös Ördögök között, majd szeptember elsején, a Sunderland ellen mutatkozott be a Premier League-ben.



Első idényében, minden sorozatot beleértve, 37 mérkőzésen játszott, s még egyet hozzátehet Moszkvában. Rövid idő alatt csatát nyert, igazolva, hogy brazil játékos is lehet sikeres az Old Traffordon. (A klub korábbi egyetlen brazil profi játékosa, Kléberson nem hagyott kifejezetten jó emlékeket maga mögött.) S a java még hátravan!

Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×