eur:
389.13
usd:
361.78
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály

Zseniális futballista - s ezt tudja is magáról

Nem Cristiano Ronaldo az egyetlen portugál játékos, akit a Sportingtól vett meg a Manchester United. Nani is ugyazt az utat járta, sőt még abban is hasonlít a barátjára, hogy ő sem az anyaországban látta meg a napvilágot. A moszkvai BL-döntő előtt az InfoRádió honlapján bemutatjuk a Chelsea és a Manchester United 17-17 játékosát. Ezúttal a rendkívül technikás, szélvészgyors Nani pályafutásával ismerkedhetnek meg.

Luís Carlos Almeida da Cunha 1986. november 17-én született Afrikában, a Zöld-foki-szigeteken lévő Praiában. A családjával, már kiskorában Lisszabonba költözött.

A portugál főváros Amadora negyedében nőtt fel, jó barátságban az immár ugyancsak Angliában, de az Evertonnál futballozó Manuel Fernandessel. Pályafutását a Real de Massama színeiben kezdte, majd bekerült a Sporting híres akadémiájára. (A Real de Massama 1,25 millió eurót kapott, miután a Sporting eladta a Man Unitednek Nanit. A szerződések szerint 5 százalék az anyaegyesületet illette.)

2005 őszén mutatkozott be az "Oroszlánok" első csapatában, két bajnoki idényt játszott végig a zöld-fehéreknél. Részese volt a Portugál Kupa-győztes együttesnek, s bemutatkozott a Bajnokok Ligájában is.

2007 nyarán - a sajtóhírek szerint körülbelül 14 millió fontért - a Manchester United vásárolta meg, ilyen tekintetben jó barátja, Cristiano Ronaldo nyomdokaiba lépett.

Érkezése is jelezte, Sir Alex Ferguson egyre inkább szívesen lát a csapatában varázsos technikájú, latinos játékosokat. Nani gyorsan beilleszkedett az angol bajnokcsapatba.

Augusztus 12-én mutatkozott be a Premier League-ben, majd két héttel később megszerezte első gólját is: közel 30 méterről zúdította a labdát a Tottenham hálójába.


A második bajnoki gólja sem volt "csúnya": óriási szóló után tekerte a labdát a Boro kapusa, Mark Schwarzer mögé. Remekelt az Arsenal elleni FA-kupa-mérkőzésen is, de utána kritizálta mindkét menedzser.

Arsene Wenger és Sir Alex is fölöslegesnek tartotta a "műsort": Nani dekázgatott, meg akarta alázni az ellenfelet. Ferguson korábban már fegyelmezte Nanit, fölöslegesnek tartva a gólok utáni szaltózást.



Sir Alex kritizálta a West Ham United elleni, nagyon fontos bajnoki meccs után is. A 37. fordulóban Nani meggondolatlansága miatt piros lapot kapott. Más kérdés, hogy a többiek túl jók voltak ahhoz, hogy a Manchester United bajba kerüljön.

A Bajnokok Ligája-sorozatban csak Carrick és Carlos Tévez játszott nála több mérkőzést a manchesteriek közül.

Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×