eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Dida a kispadon, Kalac az edzésen sérült meg - ki véd majd a Milanban?

Meglepetésekkel telt a hétvége a legerősebb európai futball-ligákban. További meglepetéseket hozott az angol kupaforduló: Ferenczi Istán együttese volt ezúttal az óriásölő. Hiába pihentette a legtöbb edzőhöz hasonlóan Carlo Ancelotti is a BL-nyolcaddöntőre szánt kulcsjátékosait, nehéz helyzetbe került a Milan. Kapusai közül Dida a kispadon, Kalac a vasárnapi edzésen sérült meg.

Wayne Rooney volt az Arsenal elleni fölényes Manchester United-siker hőse. Õ szerezte az első gólt, s végig félelemben tartotta az Ágyúsok védelmét. Sir Alex még azt is megengedhette magának, hogy Cristiano Ronaldót, Ryan Giggset és Carlos Tévezt pihentesse - persze, ettől függetlenül ő maga sem számított ilyen könnyű 90 percre a bajnoki listavezetővel szemben.

"Játékosaink nagyon szerették volna feledtetni a múlt heti, City elleni vereséget" - mondta, majd utalt arra, is, hogy kivételesen jól "folyt" a labda a pályán, nagyszerűen passzoltak futballistái.

Külön elismerés illeti az idény során sokszor mellőzött Darren Fletchert, a kétgólos középpályás számára éppen olyan emlékezetes marad ez a találkozó, mint a 2005. november 6-i, amikor fejes góljával lezárta a Chelsea 40 mérkőzésen át tartó veretlenségi sorozatát.

A Man United óriási fölényben játszott, a végén Nani még azt is megenged(het)te magának, hogy dekázással hergelje a londoniakat. Sikerült: Emmanuel Eboué piros lapot kapott, s alkalmasint az járt volna William Gallasnak is. Arsène Wenger elismerte, az ellenfél ezúttal minden tekintetben jobb volt. Az Arsenalnak, a hazai fronton, immár "csak" a bajnoki sorozat maradt.

A West Bromwich Albionban Gera Zoltán szerezte az ötödik gólt - a válogatott csapatkapitánya lesz az egyik magyar a negyeddöntőben. A másik Ferenczi István, akinek csapata, a Barnsley 2-1-re legyőzte az Anfield Roadon a Liverpoolt.

A találkozó kulcspillanata minden kétséget kizáróan a "stoppage time"-ban, a 90. percet követő néhány perces hosszabbításban jött el. Brian Howard, a Barnsley csapatkapitánya nem azon kesergett, hogy néhány másodperccel korábban Sami Hyypiä a tizenhatoson belül a földre birkózta, s akár tizenegyest is kaphatott volna, hanem kereste az újabb lehetőséget.

Átvette a labdát a tizenhatos vonala előtt, aztán lapos lövéssel bevette Itandje kapujának jobb alsó sarkát. Howard - akiről abban a pillanatban még Angliában is csak kevesen tudták, hogy tizenévesen korosztálya egyik legnagyobb tehetségének tartották, s hajdanán még a Wembleyben is játszott az ifjúsági válogatottban, Carlos Tévez Argentínája ellen - mint aki megtébolyult, úgy vágtázott a kispad felé, ahol persze már az egész Barnsley ünnepelt.

Az embernek alkalmasint kevésszer adatik meg az életben, hogy a csoda részese legyen.
Howard mellett akadt még egy hőse a mérkőzésnek: Luke Steele. A kapust - a Manchester United korábbi tartakékját - a Barnsley két nappal a mérkőzés előtt vette kölcsön a West Bromwich Albiontól, miután több hálóőre is sérült.

A Barnsley a 2007-2008-as idényben mindössze három mérkőzését tudta megnyerni idegenben: szeptember 22-én a Southampton elleni bajnokit, január 25-én a Southend elleni FA-kupa-mérkőzést, s most a Liverpool elleni, ugyancsak a Szövetségi Kupában. Ezt tudva még jobban tudjuk kalibrálni, mekkora meglepetés született.

A nyolc párból egyben még nincs továbbjutó. A hét, már a negyeddöntőbe került gárdából mindössze három (!) szerepel a Premier League-ben: a Manchester United, a Chelsea és az utolsó percben esett öngóllal továbbjutott Portsmouth.

Anglia, FA-kupa, nyolcaddöntő
Szombat
Liverpool-Barnsley 1-2
Coventry City-West Bromwich Albion 0-5
Manchester United-Arsenal 4-0
Chelsea-Huddersfield Town 3-1
Bristol Rovers-Southampton 1-0
Cardiff-Wolverhampton 2-0
Vasárnap
Sheffield United-Middlesbrough 0-0
Preston NE-Portsmouth 0-1
Olaszországban az Inter szinte behozhatatlan előnybe került a Juventus elleni rangadót elveszítő AS Romával szemben. A fekete-kékek - néhány kulcsjátékosukat, így Zlatan Ibrahimovicot is pihentetve - simán nyertek a hét közben a Milan ellen döntetlent játszó Livorno ellen. Mindkét gólt a hondurasi David Suazo szerezte.

A Milan ezúttal sem tudta begyűjteni a három pontot, bár némi mentségéül szolgál, hogy Ronaldo mellett Pato is sérült, s csak egy-egy félidőt játszott Gattuso és Pirlo is. Paolo Maldini az utolsó 20 percre lépett pályára: a legendás védő ezredik (!) mérkőzését játszotta.

Rossz hír Carlo Ancelotti számára, hogy az első számú kapussá előléptetett Zeljko Kalac egyik ujja kiugrott a vasárnapi edzésen, így az ausztrál aligha védhet az Arsenal ellen. Dida úgy sérült meg a Parma ellen, hogy nem is lépett pályára - lehet, hogy a harmadik számú kapus, Valerio Fiori áll majd az Emirátusok Stadionban a háló elé.

A Juventus elleni rangadó miatt Luciano Spalletti nem tudta pihentetni a sztárjait a Real Madrid elleni BL-mérkőzés előtt. Utólag azt mondhatja: mégis inkább kihagyta volna őket, mert pontot Tottiékkal sem szerzett a Roma Torinóban.

A találkozó sorsát Alessandro Del Piero döntötte el: frenetikus szabadrúgás-góllal vette be Doni hálóját. Az első félidő utolsó percében, szokásától eltérően, nem csavarta, hanem izomból meglőtte a labdát, szinte a jobb felső sarokba. A Juve így nagyon is belátható távolságra került a Farkasoktól.


Városi rangadót játszották Genovában: Itáliában a Genoa és a Samp csatáját Derby della Lanternának nevezik. A mérkőzés egyetlen gólja a 87. percben esett: Antonio Cassano remek szólója után Maggio talált az addigra már tízfőnyire fogyott Genoa hálójába.

Olaszország, 23. forduló
Szombat
Inter-Livorno 2-0
Parma-AC Milan 0-0
Juventus-AS Roma 1-0
Vasárnap
Fiorentina-Catania 2-1
Reggina-Udinese 1-3
Genoa-Sampdoria 0-1
Lazio-Atalanta 3-0
Palermo-Cagliari 2-1
Napoli-Empoli 1-3
Siena-Torino 0-0
Az élcsoport: 1. Inter 59, 2. Roma 48, 3. Juventus 47, 4. Fiorentina 41, 5. Milan 38
A Primera Divisiónban a Barcelona - ha nem is meggyőző játékkal, de - nyert Zaragozában, s ötpontnyira megközelítette a Betis pályáján vereséget szenvedő Real Madridot. A listavezető sorozatban a második idegenbeli mérkőzését veszítette el, a katalánoknak ez volt mindössze a negyedik idegenbeli sikere a bajnoki szezonban.

A Madrid kifejezetten jól kezdett a Betis ellen, Drenthe már a hatodik percben vezetéshez juttatta csapatát. Ám aztán fordult a kocka, az előző két bajnokiját elveszítő Betis magára talált.

Mi több, gyorsan fordított, méghozzá két fejes góllal. Előbb Edu, majd Mark González talált Iker Casillas kapujába. Ezúttal Sergio Ramos sokkal bizonytalanabb volt a megszokottnál, s ez két pontjába került a bajnoki címvédőnek.

A Betis játékosai különösen sokat nyertek a győzelemmel: a klubelnök, Manuel Ruíz de Lopera minden egyes játékosnak 6000 eurós (körülbelül másfél millió forintos) extrajutalmat fizet.

A Barcelona enyhén szólva is "különleges" győzelemmel lépett közelebb első számú vetélytársához. A 34. percben Thierry Henry kézzel szelídítette meg Deco labdáját, úgy lőtt César kapujába.

Utána a Zaragoza büntetőhöz jutott (Marquez szabálytalankodott Ricardo Oliveirával szemben), Diego Milito, akinek testvére a Barcelona játékosa, s ő maga is oda vágyik, a léc fölé lőtte a labdát. (Ha a fentiek bárkiben is kétségeket szülnének: nem szándékosan hibázott.)

Oliveira a második félidő elején kiegyenlített, úgy tűnt, döntetlenre végződik a mérkőzés. A 83. percben azonban a játékvezető Juanfran megmozdulása után büntetőt ítélt a vendégeknek, noha a védő a vállával ért a labdához. Az esélyt a néhány perccel korábban beállt Ronaldinho gólra váltotta.

A Sevilla régi önmagát idézte a válságban lévő Espanyol vendégeként. 4-2-re győzött, a góllövőlistát immár 17 góllal vezető Luis Fabiano, valamint Diego Capel vezérletével. Az Espanyol még mindig ötödik, noha az utóbbi hat fordulóban ötször veszített.

Spanyolország, 24. forduló
Szombat
Betis-Real Madrid 2-1
Espanyol-Sevilla 2-4
Zaragoza-Barcelona 1-2
Villarreal-Racing 0-0
Almería-Murcia 1-0
Valladolid-Mallorca 1-1
Levante-Osasuna 2-1
Recreativo-Deportivo 3-2
Getafe-Valencia 0-0
Atlético Madrid-Athletic Bilbao 1-2
Az élcsoport: 1. Real Madrid 56, 2. Barcelona 51, 3. Villarreal 43, 4. Atlético Madrid 41, 5. Espanyol 39

4

Németországban a mesterhármast szerző Luca Toni volt a forduló hőse. Az olasz világbajnok a második félidőben szerzett három góljával a Bayern nagyon sima győzelmet aratott a 76 percet játszó Huszti Szabolcs csapata, a Hannover ellen.

A szakadó esőben előbb Mark van Bommel labdáját értékesítette, majd Bastian Schweinsteiger átadásából, a leshatárról talált a kapuba. A harmadik góljánál átfejelte Enke fölött a labdát.

Az idényben 26 mérkőzésen 22 gólnál tart. Toninak jól jöhetett az öröm, meglehetősen rosszkedvű volt ugyanis a mérkőzés előtt, miután olaszországi házát a hét második felében tolvajok fosztották ki.

A Hamburg megszerezte első győzelmét a 2008-as évben: Ivica Olic gólja után a cseh David Jarolim duplázott. Hajnal Tamás csapata, a Karlsruhe 0-2-ről egyenlített ki hazai pályán a Bayer Leverkusen ellen.

Németország, 20. forduló
Péntek
Schalke-Wolfsburg 1-2
Szombat
Werder Bremen-Nürnberg 2-0
Karlsruhe-Bayer Leverkusen 2-2
Hansa Rostock-Eintracht Frankfurt 1-0
Duisburg-Stuttgart 2-3
Hertha-Arminia Bielefeld 1-0
Energie Cottbus-Borussia Dortmund 0-2
Vasárnap
Hannover-Bayern München 0-3
Hamburg-VfL Bochum 2-0
Az élcsoport: 1. Bayern München 43, 2. Werder Bremen 40, 3. Hamburg 37, 4. Leverkusen 35, 5. Schalke 35, 6. Karlsruhe 33.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Ha ekkora barátaink a lengyelek, miért nem kereskedünk velük többet?

Ha ekkora barátaink a lengyelek, miért nem kereskedünk velük többet?

Magyarország külkereskedelme az elmúlt évtizedekben jelentősen átalakult, és bár a lengyel-magyar gazdasági kapcsolatok tartották a lépést a változással, kiugró teljesítményről nincs szó, hiába a szoros kulturális és politikai kapcsolatok. A Lengyel-Magyar Gazdasági Kamarával együttműködésben készült cikkünk annak jár utána, hogy milyen hasonlóságok és különbségek vannak a lengyel és a magyar üzleti környezetben, valamint hogy milyen kihívásokkal nézhetnek szembe magyar cégek, amikor belépnének a lengyel piacra.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×