eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Mourinho utolsó napja a Chelsea-nél

Egyre több részlet derül ki José Mourinho a Chelsea-nél töltött utolsó munkanapjáról. Állítólag nem csak Abramoviccsal, hanem egykori (?) kedvencével, John Terryvel is összeveszett. Akkor döntött, amikor a bemutatták egy moziban a klub új dvd-jét, a Kék Forradalmat.

Miután elterjedt Mourinho lemondásának (mintha Magyarországon lennénk: közös megegyezéssel történő távozásának) híre, azonnal jött a cáfolat. Aztán a cáfolat cáfolata, mert hogy mégis csak igaz volt a hír: távozik a csapat éléről a klub történetének legeredményesebb edzője.

José Mourinho három teljes, a Stamford Bridge-en töltött idénye alatt öt fontos kupát nyert a Kékekkel: kétszer a bajnoknak, kétszer a Ligakupa-győztesnek járó trófeát, egyszer pedig az FA serlegét. Csak a Bajnokok Ligáját nem tudta megnyerni - azt a sorozatot, amelyben a keddi, Rosenborg elleni, hazai 1-1 az utolsó meccsét hozta a Chelsea vezetőedzőjeként.

Frank Lampardot hívta először

Az angol sajtóban gyakorta Special One-nak, Különlegesnek nevezett edző szerda este - körülbelül az idő tájt, amikor a nap BL-mérkőzései véget értek - felhívta öt kulcsemberét, elsőként legfőbb bizalmasát, Frank Lampardot, hogy tájékoztassa őket távozásáról. Nem fűzött különösebb magyarázatot az elmondottakhoz.

Terry úgy érezte, a Különleges hátba támadta


Így aztán a pontos kiváltó okot még homály fedi, noha a találgatások már megindultak. Két szál tűnik biztosnak. Az egyik, hogy Mourinho összekülönbözött a csapatkapitánnyal, korábbi kedvencével, John Terryvel. Az elmúlt napokban nagyon elégedetlen volt a klub és az angol válogatott csapatkapitányának (s egyébként heti 130 ezer fontos fizetésével messze a legmagasabban dotált játékosának a teljesítményével.

Terry a legutóbbi idény vége óta kétszer is megsérült, ezért Mourinho - a játékos háta mögött - az orvosi stábtól is magyarázatot várt a formahanyatlásra. Terry meglehetősen indulatosan reagált Mourinhónál a történtekre, kettejük perpatvara pedig ahhoz vezetett, hogy a portugál elvesztette a bizalmat a csapatnál, az öltözőben.

Abramoviccsal már a bajnoki után összeveszett

A másik szál a klub főtulajdonosa, Roman Abramovics kezében van, aki már a hétvégi Blackburn elleni döntetlen után is összekapott Mourinhóval - ez pedig nem szokott jót jelenteni a vita másik résztvevője számára. Az orosz milliárdos kedden személyesen is ott volt a Rosenborg elleni mérkőzésen, s nagyon elégedetlenül távozott.Szerdára (a mérkőzést követő napra) Abramovics váratlanul lemondta üzleti megbeszéléseit, s irodájába kérette egyik legfőbb bizalmasát, Eugene Tenenbaumot. A 43 éves kanadai üzletember korábban Moszkvában is együtt dolgozott vele, tagja a Chelsea elnökségének, s ügyvezető igazgatója Abramovics egyik legfontosabb angliai cégének, a Millhouse Capital UK Ltd-nek.

Válságülés a Kék Forradalom alatt


Estére összehívta a válságstábot: miközben a csapat nagy része, illetve maga José Mourinho a Fulham Broadway moziban a Kék Forradalom (Blue Revolution) című, a Chelsea új, az Abramovics-érát bemutató dvd-jét nézték, Abramovics, Peter Kenyon ügyvezető, Bruce Buck elnök és Tenenbaum megtárgyalták a helyzetet.

A fentiekből következően, az előző órákban, vagy talán napokban annyira elmérgesedett már a helyzet, hogy a vezérkar számított José Mourinho bejelentésére. Bár elképzelhető, hogy a Times-nak van igaza: a konzervatív londoni lap úgy tudja, az eredeti tervek szerint nem a menedzser jövője, hanem a csapat gyenge szereplése volt az eredetileg tervezett téma.

A megbeszélés akkor a sajtó számára még nem hozott eredményt, magyar idő szerint hajnali 2.20-kor Tenenbaum nyilatkozat nélkül távozott az eseményről. Utóbb kiderült, a tulajdonos elsősorban három faktort tekintve volt elégedetlen Mourinhóval: kifogásolta a csapat eredménytelenségét, a kevés szerzett gólt, valamint, hogy - vélhetően a kettővel, illetve a szürke játékkal összefüggésben - drasztikusan csökkent a nézőszám, a Rosenborg elleni BL-mérkőzést alig több mint félház látta.

Veretlen maradt a hazai bajnokikon

A Mourinho-éra lezárult a Stamford Bridge-en, a portugál edző ügynöke, Jorge Mendes ma, csütörtökön Londonba repül, hogy tisztázza a szakítás részleteit. José Mourinhónak egyébként 2010-ig volt érvényes szerződése, évente 5,2 millió fontot kapott a klubtól.

A portugál edző 185 hivatalos mérkőzéséből 124-et megnyert a Chelsea-vel, s csak 21-et veszített el. A több mint három esztendő alatt egyetlen hazai bajnokiján sem tudták legyőzni a csapatát.

Ki lehet az utód?

Természetesen máris megindultak a találgatások, ki lehet az utód. Sokan vélik, hogy a "tűzoltó" egyelőre a sportigazgató, a korábbi izraeli szövetségi kapitány, Avraham Grant lehet, akit a nyáron Abramovics Mourinho akarata ellenére szerződtetett a Chelsea-hez.

Nem zárható ki az orosz szövetségi kapitány, Guus Hiddink érkezése sem, függetlenül attól, hogy a holland edző nemrégiben szerződést hosszabbított az orosz szövetséggel - kontraktusa pénzügyi hátterét ugyanis Abramovics teremti elő.

Szóba került a nemrégiben kisebb gerincműtéten átesett, a nyáron határozottan nemet mondott Jürgen Klinsmann, a klub korábbi játékosa, Didier Deschamps, valamint két olasz sztáredző, Marcello Lippi és Fabio Capello neve is.

Capello szerződtetése logikus megoldás lenne

Utóbbi logikus megoldásnak tűnhetne - de a Real Madridnál éppen amiatt kritizálták, ami miatt Abramovics Mourinhót is támadta: nem elég látványos a csapatának a játéka.

Érdekes, hogy felvetődött három olyan edző neve is, aki állásban van: Sven-Göran Erikssont a Manchester Citytől, Frank Rijkaardot a Barcelonától, Juande Ramost a Sevillától kellene elcsábítani. Erre azonban a következő nyár előtt aligha kerülhet sor.

A csapat vasárnap fontos bajnokit játszik a Manchester United ellen - valószínűleg Grant, vagy az eddigi másodedző, Steve Clarke irányításával. Hogy mit szólnak a történtekhez a Man Unitednél?

Az ellenfél szeretné, ha maradna

A legtalálóbban egy szurkoló foglalta össze a véleményüket a Times fórumában: "Mivel én MU-szurkoló vagyok, örülnöm kellene, hogy távozik. De jobb lenne, ha maradt volna, mert ő ki tudta hozni a legjobbat a Chelsea-ből. Sokkal felemelőbb érzés őket, a nagyon erős Kékeket megelőzve megnyerni a bajnokságot."

Egy Aston Villa-szurkoló véleménye: "Azt mondtam egy chelsea-s haveromnak, Abramovics bajnokcsapatot csinált a pénzével a Chelsea-ből, de ő is fogja szétrombolni a csapatot."

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×