eur:
389.02
usd:
361.9
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

Szávay Ági a világ legnagyobb teniszstadionjában juthat tovább

Kiesett Rafael Nadal az US Open férfi egyesének nyolcaddöntőjében. Az egész héten sérülten játszó spanyol klasszist honfitársa, David Ferrer győzte le, ötjátszmás, maratoni csatában. Ugyancsak nincs már versenyben Serena Williams, akit a világelső Henin győzött le.

Három és fél nappal azután, hogy a nők között a második helyen kiemelt Marija Sarapova elbúcsúzott, hasonló sorsa jutott az urak között a második kiemelt is. Rafael Nadal 3 óra 28 perces, óriási meccset játszott a nála négy évvel idősebb, ugyancsak spanyol - egyébként Alicante környékéről származó - David Ferrerrel.

Ferrer idén nagyon jó

Ferrer volt egyébként ma hajnalig is a legutóbbi spanyol, aki le tudta győzni Nadalt, még 2004-ben, Stuttgartban nyert ellene. Azóta ellenben négy meccset is játszottak, s mindegyiket a Salakkirály nyerte meg.

Egyébként akárcsak Nadal, Ferrer is salakon a legjobb - négy eddigi tornagyőzelme közül hármat salakon ért el -, de az utóbbi időben egyre jobban játszik a kemény borításon is. Erre utalt a mérkőzés után Nadal is: "Nagyszerű szezonja van, most az egyik legjobb formában lévő az egész világon. Nagyon kemény és gyors játékos. Számomra egyáltalán nem meglepő, hogy ilyen jó!"

Nadal kínlódott a térdével

Nadal, a térdsérülése miatt, nincs százszázalékos állapotban. A 15. helyen kiemelt David Ferrer, nagyon sportszerűen utalt is erre a győzelme után: "Talán szerencsém volt egy kicsit, hiszen Rafa nincs fizikailag tökéletes állapotban. De azért én is megtettem a magamét. Szerencsére jól játszom a tornán, mint ahogy jól megy egész évben."

Így a salakon szinte verhetetlen, s Wimbledonban, füvön 2006-ban és 2007-ben is Federerrel döntőt játszott Nadal számára az US Open és az ausztrál bajnokság továbbra is a "mumusa", még egyik helyszínen sem jutott be, legalább az elődöntőbe.

Erősebb a felsőág a férfiaknál is

Ferrer győzelme után kialakult a férfiaknál a negyeddöntő mezőnye: Federer Roddickkal, Davydenko Haasszal, Moya Djokoviccsal, míg Ferrer Chelával játszik. Akárcsak a hölgyeknél, itt is erősebbnek tűnik a felsőág. Az alsóágon a harmadik helyen kiemelt szerben kívül a 15., a 17. és a 20. kiemelt van még versenyben.
A 20 éves Novak Djokovics, a harmadik helyen kiemelt, pályafutása során először játszhat a US Openen az elődöntőbe jutásért. Djokovics, aki élete első külföldi future-verseny-győzelmét a szolnoki, élete első challenger-verseny-győzelmét pedig a budapesti salakon érte el még 2004-ben, idén minden kétséget kizáróan megvetette a lábát a világelitben.

Djokovics GS-tornán csak Federertől és Nadaltól kapott ki idén


Ausztráliában a nyolc közé jutásért kikapott Federertől - ez aligha szégyen. A Roland Garroson és Wimbledonban elődöntőt játszott, előbbin kikapott a salakon szinte verhetetlen Nadaltól, utóbbin hátrányban volt ellene a harmadik szettben, de sérülése miatt fel kellett adni a mérkőzést.

Ha azt vesszük, hogy 2007-ben Grand Slam-tornán csak a világranglistán előtte álló két versenyző tudta legyőzni, jó esélye van Flushing Meadowsban a döntőre is. Élete első Grand Slam-döntőjére. Sőt: bomba meglepetés lenne, ha Carlos Moya elütné az elődöntőbe jutástól. A 31 éves spanyol, akinek a legkönnyebb ellenfél, a litván Gulbis jutott a 4. fordulóban, 1998 óta nem jutott Grand Slam-torna elődöntőjébe.

Henin leiskolázta Serena Williamset


A hölgyeknél egy elődöntős már ismert: a világelső Justin Henin a nehezen megnyert első játszma után 6-1-re leiskolázta Serena Williamst. Nem volt éppen szerény a kétségtelenül szép győzelem után: "Nem voltam elég agresszív az első játszmában, de aztán a tie-break megnyerése után hihetetlenül jól játszottam. Olyan agresszív lettem, amilyennek a világelsőnek lennie kell."

Henin, persze, okkal elégedett: kemény borításon életében először nyert az ifjabbik Williams lány ellen, kettejük csatája így most már 6-6-ra áll. Serena és a belga hölgy nem rajonghatnak egymásért, mert a legyőzött egyetlen dicsérő mondatot sem fecsérelt a világelsőre.

"Én sokat rontottam, ő pedig ráadásul ütött egy csomó szerencsés pontot" - magyarázta meg veresége okát.

Szávay Ági a világ legnagyobb teniszstadionjában játszik

Henin az elődöntőben, a felsőágon, a Jelena Jankovics-Venus Williams mérkőzés győztesével játszik. Az alsó ágon mindkét mérkőzést ma este játsszák az elődöntőért. Előbb, magyar idő szerint öt órától, Csakvetadze és Peer játszik, majd, körülbelül hét órától következik Szávay Ágnes mérkőzése, a világ legnagyobb teniszstadionjában, az Artur Ashe Arénában, a negyedik helyen kiemelt Szvetlana Kuznyecova ellen.

Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×