eur:
389.59
usd:
361.8
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Totti nem jön Budapestre - videó a legutóbbi szezonjáról

Eldőlt, hogy Francesco Totti nem játszik augusztusban a Bozsik-stadionban. Az utóbbi évtized egyik legjobb olasz játékosa véglegesnek tekinti búcsúját az olasz válogatottól. Elhatározásáról sajtótájékoztatót tartott péntek délután klubja, az AS Roma edzőközpontjában.

Francesco Totti a világbajnokság óta nem játszott az olasz válogatottban, noha a szövetségi kapitány, Roberto Donadoni - részben a válogatottnak a vártnál bizonyos mérkőzéseken mutatott gyengébb játéka miatt - megpróbálta rábeszélni a folytatásra.

Az előző idényben európai Aranycipőt nyert - s így a nagy bajnokságok leggólerősebb játékosának bizonyult - Totti a nyárra ígért döntést Donadoninak. Közben javaslattal állt elő: a válogatott legfontosabb Európa-bajnoki selejtezőin hajlnadó játszani, de a többire felmentést kérne.

Elképzelése minden fórumon erős kritikát váltott ki. Alkalmasint ezért is, Totti végül úgy döntött, lemond a válogatottságról. Miután a Dieci című lapban korábban már előrevetítette döntését, Giancarlo Abete, az Olasz Labdarúgó-szövetség elnöke felkérte: 15 napon határozza el magát véglegesen, hogy Donadoninak minden lehetőséget figyelembe véve is legyen ideje felkészíteni a csapatot az őszi selejtezőkre.

Totti péntek délutánra sajtótájékoztatót hívott össze Trigoriába. Ezen bejelentette, hogy számára az egészsége a legfontosabb, s hogy 30 évesen nem bírja már a kétfrontos, teljes terhelést. Nem tud egyaránt helytállni az olasz válogatottban és az AS Romában is. Ezért, fájó szívvel bár, de elköszön a válogatottságtól.

Kellemetlen emlékek után világbajnoki cím

Francesco Totti 1976. szeptember 27-én született Rómában. Huszonkét évesen, 1998. október 10-én, Svájc ellen mutatkozott be válogatottban. A 2000-es, az olaszok által ezüstéremmel zárt Európa-bajnokság hozta meg számára a nagy kiugrást a nemzetközi porondon, a nagy ígéretből akkor lett nemzetközi klasszis.

Részt vett a 2002-es világbajnokságon is, amelyen újra a csapat vezéregyénisége volt; bár a dél-koreaiak ellen - az olaszok szerint igazságtalanul - kiállították, s így duplán is kellemetlen emlékekkel zárta a tornát. Ugyanígy, eltiltással végezte a portugáliai Eb-n is, ahol a tévéfelvételek tanúsága szerint leköpte az őt szakadatlanul provokáló dán Cristian Poulsent.

Tavaly február 19-én, az Empoli elleni bajnokin a 11. percben súlyos szalagszakadást szenvedett, ám - az orvosok szerint csodával határos módon - felépült a világbajnokságra. Bár nem játszott jól Németországban, az ausztrálok elleni mérkőzés utolsó pillanatában értékesített tizenegyes-góljával sokat lendített a csapaton. A torna után lemondta a válogatottságot, 58 mérkőzéssel és 9 góllal zárta karrierjét a Squadra Azzurrában.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×