eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Hatalmas meglepetések a legjobbak listáján

Véget ért az angol labdarúgó élvonal 2006/2007-es idénye, elérkezett tehát a különböző értékelések ideje. A tekintélyes The Times például bonyolult matematikai számítás alapján rangsorolta a 403 élvonalbeli játékost. A legjobb a Manchester United játékosa, Cristiano Ronaldo lett, a magyar Priskin Tamás a 161.

Immár véglegesen lezárult az angol Premier League idénye, kiderült, hogy a Manchester United elhódította a bajnoki címet a Chelsea-től, illetve hétfőn arra is fény derült, hogy utolsóként a Derby County csatlakozik a legjobbakhoz (azaz Gera Zoltán csapatának, a West Bromwich Albionnak nem sikerült a feljutás).

A szezon zárultával eljött az átigazolási pletykák és az értékelés időszaka. A tekintélyes The Times például egy rendkívül bonyolult számítási módszer használatával állította fel 403 élvonalbeli labdarúgó rangsorát.

Hogyan számolták ki?

A módszert most nem részleteznénk, lényege, hogy szigorúan matematikai alapon azt számították ki, hogy melyik játékos csapata mérkőzéseinek hány százalékán játszott és hány pontot tett hozzá az eredményéhez egy, a posztján átlagosnak számító labdarúgóhoz képest.

A számítás sajátossága, hogy nem csak hozni, hanem vinni is lehetett pontokat, így például a Watford (Priskin Tamás csapata) esetében összesen három labdarúgó (Danny Shittu, Priskin és Marlon King) tudott a pozitív tartományban végezni.

Cristiano Ronaldo és Frank Lampard az élen

Az évad legjobbja - aligha meglepő módon - a Timesnál is Cristiano Ronaldo lett. A Manchester United középpályása együttese pályán töltött perceinek 85,12 százalékán jelen volt és 19,12 pontot ért el. A 22 éves portugál egyébként élete formájában játszott, nem véletlen, hogy 12 egyéni címet söpört be az év során, köztük az Év játékosa és az Év fiatal játékosa is ő lett Angliában.

Második helyen a Chelsea kiválósága, Frank Lampard végzett, aki - mezőnyjátékostól egészen elképesztő módon - 97,31 százaléknyi időt töltött a gyepen, 16,24 pontot hozva csapatának.

Hova tűnt Steven Gerrard?

Itt álljunk is meg egy pillanatra, hiszen régi dilemma az angol labdarúgást kedvelők és ismerők körében, hogy vajon Frank Lampard, vagy a Liverpool ikonja, Steven Gerrard jobb játékos-e?

Nos, a Times összeállítása szerint ez nem kérdés, hiszen - bár a lap hangsúlyozza, hogy nem a képességek, hanem a szigorú matematika alapján rangsorol - Gerrard csak a 80. (!!!) lett (89.85 százalék, 3.12 pont).

A harmadik helyen az Arsenal középpályása, a brazil Gilberto végzett. Helyezése első látásra talán meglepő lehet, de ha jobban belegondolunk abba, hogy a mérkőzések 88,14 százalékán pályán volt és tíz gólt lőtt a bajnokságban, akkor mindjárt nem is olyan nagy szenzáció kiemelkedő szereplése.

A három nagy dominál, nincs liverpooli az első 10-ben

Az első tízben egyébként 3-3 Manchester United és Arsenal, két Chelsea játékos mellett egy-egy Everton (Tim Howard), és Blackburn (Benny McCarthy) labdarúgó fért be.

Meglepetés, hogy a bajnoki harmadik, Bajnokok Ligája döntős Liverpoolból senki sem fért be a legjobb 10 játékos közé. Legjobbjuk, a kapus José Reina csak a 17 (!!!) lett...

Talán nem tévedünk nagyot, ha úgy véljük: várakozáson felül szerepelt Priskin Tamás, hiszen a Watford játékosa (csapata második legjobbjaként) 161. lett 22,7 százalékos szerepléssel és 0,53 ponttal.

A teljes listát megtekintheti itt!

Címlapról ajánljuk
Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Hamarosan örökké élhetünk?

Hamarosan örökké élhetünk?

Egy furcsa és stagnáló társadalomhoz vezetne, ha az emberek még 120 évesen is élnének – véli Venki Ramakrishnan, Nobel-díjas molekuláris biológus. A „Miért halunk meg: Az öregedés új tudománya és a halhatatlanság keresése” című könyv szerzője szerint ráadásul irreális elképzelése az, hogy halálunkig megmaradnak szellemi képességeink. Ezért is int óvatosságra a biológiai törvényekkel dacoló öregedéskutatásokkal kapcsolatban, amelyekből egyre több indul, és nemcsak a technológiai fejlődés adta lehetőségek miatt. Azért is, mert a világ legnagyobb részén egyre nő a várható élettartam, aminek egészen a gazdasági és társadalmi következményei lesznek. Nem a lehető leghosszabb élet tehát a legfontosabb célja ezeknek a kutatásoknak, hanem lehető leghosszabb viszonylagos egészségben eltöltött élet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 17:15
×
×
×
×