eur:
386.99
usd:
358.43
bux:
68986.14
2024. május 13. hétfő Imola, Szervác

A Milan klasszisa hajlandó lett volna váltságdíjat fizetni mégis megölték az öccsét

Talán soha nem bocsátja meg magának, hogy világhírű futballista, gazdag ember lett. Ha tehetségtelen és szegény lenne, az öccse még mindig él. Az athéni BL-döntő előtt az Inforádio honlapján bemutatjuk a Liverpool és a Milan 15-15 játékosát. Ezúttal a Milan védője, a grúz Kahaber Kaladze a "soros".

Szamtregyiában született, 1978. február 27-én. Az édesapja, Karlo által elnökölt klubban, a Lokomotiv Szamtregyijában kezdte pályafutását, 1994 elején azonban átköltözött Tbiliszibe, miután a grúz futball (azóta tragikus körülmények között elhunyt) legendája, David Kipiani a Dinamóhoz hívta.

Tizenhat évesen fantasztikusan mutatkozott be a grúz élvonalban, első, a pályán töltött percében gólt lőtt. Egy évvel később, 1995 augusztusában debütálhatott már a válogatottban, a ciprusiak ellen. Öt bajnoki évben játszott a tibliszi Dinamóban, mind az ötben bajnoki címet nyert.

1997-ben leigazolta a Dinamo Kijev, Kaladze szerint valószínűleg az olaszok elleni vb-selejtezőn nyújtott jó teljesítménye jutalmául, aminek később nyilvánvalóan még további karrierjében is szerepe volt. Vierit fogta, nagyszerűen. Négy szezonban játszott a kijevieknél, majd miután Alekszej Geraszimenko súlyosan megsérült, Kaladze megkérte Hrihorij Szurkisz klubelnököt arra, hogy engedje el külföldre.

"A futballisták pályafutása rövid, s egy sérülés mindent tönkretehet. Megkértem az elnököt, engedjen el, szerettem volna minél hamarabb egy európai élbajnokságban játszani." - indokolta lépését.
Az itthon mostanában leginkább a 2012-es Eb-rendezésre kiírt pályázat megnyeréséről ismert Szurkisz elengedte, mert Kaladze szerződéséből már csak egy év volt hátra Kijevben, s nem akarta ingyen elveszíteni 15-20 millió dolláros értékűnek tartott játékosát.

Õ eleinte 19,5 millió dollárt kért játékosáért, az olaszok 13,5 milliót ajánlottak - valljuk be, mindkettő hihetetlen összeg egy kelet-európai játékosért. Végül tizenötmillióban állapodtak meg. Kaha 2001. január 24-én került a Milanhoz, az első grúz játékosként mutatkozhatott be a Serie A-ban.

Adriano Galliani ügyvezető szerint elsősorban Kaladze sokoldalúsága tetszett meg nekik, a grúz válogatott játszott balhátvédet, középhátvédet, emberfogót és védekező középpályást is a Dinamo Kijevben. A Milanban hamar feltalálta magát, ráadásul Andrij Sevcsenko személyében egy régi barát segítette a beilleszkedését.

Szerződtetése óta négy edzővel dolgozott, Alberto Zaccheroni, Cesare Maldini, Fatih Terim és Carlo Ancelotti számára, miután Maldini többnyire középen játszott, sérüléséig egyaránt ő volt az első számú balhátvéd. A 2001-2002-es idényben a mezőnyjátékosok közül Kaladzénél (2444) csak Gattuso töltött több játékpercet a pályán.

Tagja volt a 2003-ban BL-győztes, 2005-ben BL-döntős csapatnak, a közbenső szezonban azonban sokat volt sérült. A 2005-2006-os szezonban ellenben megint sokat játszott, Stam és Maldini gyakori hiányzása miatt.

Pedig hatalmas lelki terhet kell évek óta magában hordania: a kétezres évek elején emberrablók fogságba ejtették orvostanhallgató öccsét, Levant. Bár a rendőrség javaslata ellenére a futballsztár nem zárkózott volna el a 600 ezer dolláros váltságdíj megfizetésétől sem, öccsét végül egy tömegsírból kihantolva azonosították.

Bár az utóbbi időszakban is többször felvetődött, hogy Kaha Kaladze, a több játéklehetőség reményében klubot vált, mindig maradt a Milannál. 2011-ig szerződés köti a klubhoz - ám elképzelhető, hogy a Barcelona, vagy egy csereügylet részeként a Chelsea "elköltözteti" a San Siróból.

Címlapról ajánljuk
Gálik Zoltán: váratlan támadás érte a brit kormány Ruanda-tervét

Gálik Zoltán: váratlan támadás érte a brit kormány Ruanda-tervét

Miután úgy tűnt, nyugvópontra jutott a briteknél az úgynevezett Ruanda-terv körüli vita, a múlt héten a Munkáspárt szólalt fel az elképzelés ellen. A Corvinus Egyetem docense a vita okai mellett a többi között arról is beszélt az InfoRádióban, hogy a kutatások szerint a Munkáspárt jelentős előnnyel rendelkezik a Konzervatív Párttal szemben. Ez a tendencia az 1997-ben, a Tony Blair által elért nagy aranyú győzelemhez hasonlót is előrevetíthet – mondta Gálik Zoltán.

Megszólalt a brexit egyik atyja: jól átvertek minket, Zelenszkij egy tök

Saját pártot akar alapítani Dominic Cummings. A volt brexit-ideológus és Boris Johnson exminiszterelnök egykori tanácsadója a konzervatívok várható összeomlásából akar tőkét kovácsolni. Emellett nagyon unortodox véleménye van Ukrajna támogatásáról. Ám nem ő az egyetlen „brexitatya”, aki visszatérne a választásokon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.13. hétfő, 18:00
Csicsmann László
Közel-Kelet szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×