eur:
396.5
usd:
359.94
bux:
71805.06
2024. szeptember 11. szerda Teodóra

Nézzen be az új Wembley Stadionba! - videóval

A szombati angol kupadöntő jelenti az új Wembley igazi avatását, noha tavasszal három mérkőzést már játszottak benne. Európa második legnagyobb stadionját - amely számunkra örökre az Évszázad mérkőzéséről, a 6:3-ról marad emlékezetes - 753 millió fontos beruházással, teljesen újjáépítették.

A "Kinek mit jelent a Wembley?" kérdésre sokan sokféle választ adnának. Ám kétségtelen, hogy az a világ leghíresebb stadionjainak egyike, amely színhelye volt a magyar labdarúgás egyik legnagyobb sikerének, világ- és Európa-bajnoki döntőnek, rekordszámú európai kupadöntőnek.

A Wembley - 1923-as átadásától a 2001-es bezárásig Birodalmi Stadionnak neveztek hivatalosan - a futballkultúrában a Labdarúgás Temploma becenevet kapta.

A régi stadion utolsó hivatalos mérkőzése egy Anglia-Németország vb-selejtező volt 2001-ben, majd lebontották.

Az újjáépítés utáni átadását 2006-ra tervezték (ezért is vetődött fel, hogy emlékezve az 1953-as Évszázad mérkőzésére, az Anglia-Magyarország válogatott mérkőzés legyen a tulajdonképpeni megnyitó, még 2006 májusában), aztán hosszas viták, és nehezen megoldódó pénzügyi problémák lezárása után 2007-re elkészült.

Mesterhármas az első mérkőzésen

Az új stadionban egy jótékonysági mérkőzés jelentette az első eseményt március 17-én, majd március 24-én, az Anglia-Olaszország utánpótlás-válogatott mérkőzés jelentette az első hivatalos mérkőzést.

A meccsen az olasz Giampaolo Pazzini mesterhármast lőtt, örökre beírva nevét a stadion krónikájába. Első találata 28 másodperc után esett - ez a régi és az új stadion történetét figyelve is csúcs.

A Chelsea és a Manchester United kupadöntője jelenti a klubfutball szempontjából a premiert, de a múlt szombaton már rendeztek az új Wembleyben egy kupadöntőt: a Kidderminster Harriers és a Stevenage Borough tusakodott az ötödök és a nyolcadik osztály közötti csapatok FA Trophyjának döntőjében.

Rögbi és pop

Gera Zoltán csapata, a West Bromwich Albion május 28-án ugyancsak a Wembleyben játszik majd a Derby Countyval az élvonalba jutásért.

Az új Wembley egyébként nem csak a futball, s így a június elsején például a brazilokat fogadó angol válogatott otthona lesz.

Az angol rögbi legfontosabb mérkőzései ugyancsak visszatérnek a Wembleybe. Popzenei koncertek sokaságát kötötték már le az arénába, az első kettőt George Michael tartja majd június elején.

A stadion lesz, természetesen, egyik fő helyszíne a 2012-es, londoni olimpiának is.

Címlapról ajánljuk
Fontos részleteket árult el a kkv-k fejlesztéséért felelős új államtitkár
gazdaságélénkítő akcióterv indul

Fontos részleteket árult el a kkv-k fejlesztéséért felelős új államtitkár

A cél az, hogy a jövőben a gazdasági növekedés minél nagyobb részét a hazai kis- és középvállalkozások állítsák elő, részben ennek megvalósítása érdekében és a kkv-k versenyképességének javításáért jön létre egy új, önálló államtitkárság – mondta az InfoRádióban Szabados Richárd. Az államtitkár hozzátette: kezdetben a beruházásösztönzés, a beszállító-fejlesztés és a kiemelt iparágak támogatása lesz a legfőbb feladat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.12. csütörtök, 18:00
Hiller István
a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselője, a párt választmányi elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×