eur:
395.16
usd:
365.12
bux:
73475.88
2024. július 31. szerda Oszkár

Megszakadt a német szerencse fonala

Németországban csalódottan vették tudomásul, hogy a nemzeti válogatott kedden az elődöntőben hosszabbítás után 2-0-ás vereséget szenvedett Olaszország együttesétől Dortmundban, és csak a harmadik helyért játszhat szombaton Stuttgartban.

Jürgen Klinsmann német szövetségi kapitány a mérkőzés után úgy nyilatkozott, hogy "ezt a pirulát még le kell nyelni, de a válogatott megpróbál felegyenesedni. Az olaszok egy árnyalattal megfontoltabban játszottak, büntetést kaptunk azért, mert nem lőttük be a helyzeteinket".

A kapitány a vereség ellenére dicsérte a csapatát: "Fiatal együttest alkotunk, amelyben máris óriási tartás van. Igazi támadófutballt játszottunk, így a közönség új arcunkról ismert meg bennünket, ez remélhetőleg a bronzmeccsen is megmutatkozik. Ötven napot töltöttünk együtt, rengeteget gyakoroltunk, és ma csak hajszálnyival volt jobb az ellenfél".

Klinsmann a mérkőzést közvetítő ZDF televízió kamerája előtt azt mondta: pár nap haladékot kér, még nem döntötte el, hogy vállalja-e tovább a fiatal német válogatott vezetését.

A szerencse fonala

Joseph Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöke úgy vélekedett, hogy "a szerencse fonala megszakadt" német szempontból. "Gratulálok mindahhoz, amit a német együttes eddig nyújtott, ma ők voltak a kevésbé szerencsések" - mondta Blatter.

Franz Beckenbauer, a szervezőbizottság elnöke részben a szrencsének tulajdonította az olasz sikert: "Túlzás lenne azt állítani, hogy az olaszok két góllal jobbak voltak. Mi is megérdemeltük volna a győzelmet, de a hajrában az ellenfél bizonyult szerencsésebbnek és okosabbnak. Ez volt az egyik legjobb meccs, amelyet az utóbbi időben láttam."

Dortmundban a német válogatott a 119. percben kapta az első gólt, amikor már mindenki a tizenegyesrúgásokat várta. Egyes kommentátorok szerint a németek akarták is, hogy tizenegyesekkel dőljön el a mérkőzés, bíztak kapusukban, Jens Lehmannban, aki az argentinok ellen két büntetőt is kifogott.

Most már nyerni akarnak

Marcello Lippi olasz szövetségi kapitány szerint egyelőre a pillanat örömét élvezik, a csapat egy egész nemzet lelkesedését élesztette újjá.

Az olaszok kapusa, a vébén eddig szinte hibátlan teljesítményt nyújtó Gianluigi Buffon elmondta: most a francia-portugál elődöntőre koncentrálnak, és remélik, hogy az ellenfelek alaposan kifárasztják egymást.

Gyermekkori álmom vált valóra, bízom benne, hogy most már megnyerjük a vébét - jelentette ki az elődöntő legjobbja, Andrea Pirlo.

Luca Toni is úgy vélte, hogy most már a végső győzelem a cél.

Az elődöntőt megelőzően nagyon feszültek voltunk az otthon zajló per miatt, reméljük, hogy minden klub megússza a büntetést - tette hozzá az olaszok kétgólos támadója.

Olaszország utoljára 24 évvel ezelőtt szerzett világbajnoki címet, a németeknek ismét nem sikerült világbajnokságon legyőzniük az olaszokat, s megtört az a mítosz is, hogy a német nemzeti tizenegy Dortmundban legyőzhetetlen.

"Kár"

A mérkőzést ezúttal is megtekintették német politikai vezetők, köztük Horst Köhler államfő és Angela Merkel kancellár, akik a mérkőzés után be is látogattak a letört német csapat öltözőjébe. "Kár. Szupermérkőzés volt, sajnos a teljesítmény nem volt elég, de ebben a csapatban még sok lehetőség rejlik" - közölte Németország kancellárja. Merkel és Köhler Romano Prodi olasz miniszterelnök társaságában izgulta végig a dortmundi összecsapást.

Németországban a mérkőzés előtt már a lakosság jóval több mint ötven százaléka tippelt arra, hogy a csapat világbajnokságot nyer, a torna előtt még tíz százalék sem bízott a végső győzelemben. A keddi mérkőzést is százezrek, ha nem milliók nézték végig köztéri kivetítőkön. Becslés szerint egyedül a berlini "szurkolók sétányán" egymillió ember zsúfolódott össze.

A mára majdnem hogy nemzeti hőssé vált Jürgen Klinsmann-nak márciusban még az állása is veszélyben forgott, miután Németország előkészületi mérkőzésen Firenzében 4-1-re kikapott Olaszországtól.

A keddi dortmundi mérkőzés dátumát, a július 4-ét jó jelnek tekintették, mivel 52 évvel ezelőtt az NSZK együttese Bernben ezen a napon győzte le 3-2-re a magyar Aranycsapatot, s szerzett először világbajnoki címet. Ezt a győzelmet azóta is "berni csodaként" emlegetik, a keddi kijózanító vereségig hittek abban, hogy a "berni csoda" után a "berlini csoda" is bekövetkezik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Sós Csaba Milák Kristóf úszásáról: "Olyan ez az egész, mint a cirkuszban. Az ember látja, és nem akarja elhinni"

"Ahová Milák Kristóf odaáll, nyer" - foglalta össze röviden a nyilvánosság számára nehezen megfejthető rejtélyt Sós Csaba úszókapitány. Állítja, 60 éve van az úszósportban, de ilyet még nem látott, mint ami most történik, és amire szerda este fél 9 után sor került - a 200 m pillangó döntőjében. Németh Nándor esti döntőjéről is szólt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.31. szerda, 18:00
Feldman Zsolt
az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×