INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Kocsistól Pelén át Sükürig: egyéni vébé-rekordok

Infostart / InfoRádió
Az eddigi tizenhét világbajnokságon rengeteg felejthetetlen egyéni teljesítményt láthattak a szurkolók. Összeállításunk az egyéni rekordokat tekinti át.

Egy mérkőzésen a legtöbb gólt Oleg Szalenko szerezte, az orosz csatár 1994-ben öt góllal járult hozzá Kamerun 6-1-es legyőzéséhez.
/>
/>Világbajnoki döntőben egyetlen ember szerzett mesterhármast: 1966-ban az angol Geoff Hurst rámolt be három gólt a Wembley-ben az NSZK-nak.
/>
/>Azt viszont egyedül Kocsis Sándor mondhatta el magáról, hogy két világbajnoki mérkőzésen is mesterhármast ért el (Magyarország-Dél-Korea 9-0, Magyarország-NSZK 8-3, 1954).
/>
/>Egy tornán a francia Just Fontaine lőtte a legtöbb gólt, 1958-ban 13-szor zörgette meg a hálókat.
/>
/>Az összes világbajnokságot figyelembe véve a nyugatnémet Gerd Müller volt a legeredményesebb, 14 góllal.
/>
/>Ilyen csatárokkal szemben mindig is nehéz dolga volt a kapusoknak, a legtovább, 517 percig az olasz Walter Zenga nem kapott gólt 1990-ben.
/>
/>Lothar Matthäus két rekordot is birtokol: ő szerepelt a legtöbb világbajnoki mérkőzésen, 25-ön, és öt tornán is szerepelt. Ez utóbbi a mexikói Antonio Carbajalra is elmondható.
/>
/>Fiatalok és idősek
/>
/>A legfiatalabb játékos, aki pályára lépett vébén, az északír Norman Whiteside, aki 1982-ben 17 éves és 41 napos volt első szereplésekor.
/>
/>A legidősebb a kameruni Roger Milla, aki 1994-ben 42 éves és 39 napos korában is játszott még a végén.
/>
/>A legfiatalabb gólszerző Pelé, aki 1958-ban 17 éves és 239 napos volt, amikor első gólját rúgta.
/>
/>A legidősebb gólszerző Roger Milla, aki utolsó fellépését góllal tette emlékezetessé.
/>
/>A leggyorsabban Hakan Sükür talált a kapuba, a török támadó a legutóbbi vébén már a 15. másodpercben elrontotta a dél-koreai szurkolók kedvét.

A címlapról ajánljuk