eur:
396.55
usd:
370.81
bux:
70378.92
2024. június 21. péntek Alajos, Leila
Nyitókép: Pixabay.com

Elvileg jöhetnek a "vízhajtású" buszok - a nap hírei

Megerősítette Magyarország BBB kategóriájú adósbesorolását a Fitch Ratings. Megkezdődött az ukrajnai békekonferencia Svájcban. Elveszítette első meccsét a labdarúgó-Európa-bajnokságon Svájc ellen Magyarország. Az InfoRádió legfontosabb szombati hírei.

Megerősítette Magyarország BBB kategóriájú adósbesorolását a Fitch Ratings. A hitelminősítő ugyanakkor az ehhez rendelt negatív kilátást is érvényben hagyta. Az indoklás szerint a kormány a közeljövőben a költségvetést stabilizáló újabb intézkedéscsomagról dönthet, azonban a 2026 tavaszán esedékes parlamenti választások miatt kiadási kockázatokat lát a költségvetésben.

Januártól a választások napjáig a kormányoldal 2,8 milliárd forintot, az ellenzék 513 millió forintot költött kampányhirdetésekre az interneten a Népszava összesítése szerint. A pénz nagy része a Metához tartozó Facebookra ment el. Május 11. és június 9. között 1 milliárd 920 milliót költöttek el a magyar szereplők a Metán, amivel elsők lettünk Európában, mert a több mint nyolcszor több lakossal rendelkező Németországban csak 1 milliárd 760 millió forintnak megfelelő összeget fordítottak netes hirdetésekre.

Nincs feltétele annak, hogy a Tisza Párt az Európai Néppárt frakciójához csatlakozzon az Európai Parlamentben – írta Facebook-bejegyzésében a szervezet alelnöke. Magyar Péter pénteken találkozott a felvétel ügyében Manfred Weberrel, az Európai Néppárt elnökével és frakcióvezetőjével. Jövő kedden Brüsszelben hivatalosan szavaz a 7 Tisza pártos képviselő felvételről a néppárti frakció.

Hazugsággal vádolja a Demokratikus Koalíció Vitézy Dávidot. Az LMP volt főpolgármester-jelöltje szerint ugyanis a DK-s kerületek vezetése szándékosan tévesztette meg a választókat, amikor az általuk vezetett kerületekben, Újpesten és Erzsébetvárosban szándékosan vásárolhattak vékony tollakat, hogy alig láthatóan húzzák ki az időközben visszalépett kormánypárti főpolgármester-jelölt, Szentkirályi Alexandra nevét a szavazólapon.

A European Research Council alapján újította meg a korábbi OTKA programot a Kutatási Kiválósági Tanács. Az új pályázati program 40 százalékkal magasabb, 19 milliárd forintos keretösszeggel indult el.

Az Egyszülős Központ adatai szerint már 64 ezer apa neveli együtt élő társ nélkül a gyerekeit. A 2022-es népszámlálás szerint 341 ezer olyan család él Magyarországon, amelyből hiányzik az egyik szülő.

A Volánbusz 267,2 millió forintos támogatást nyert egy hidrogén-üzemanyagcellás autóbusz beszerzésére a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. pályázatán. Így 2026-ban forgalomba állhat a cég első saját tulajdonú hidrogénmeghajtású autóbusza.

Az elmúlt évek válságai ellenére felzárkózó pályán haladnak a régió gazdaságai – jelentette ki a dubrovniki gazdasági fórumon a Magyar Nemzeti Bank alelnöke. Virág Barnabás előadásában kifejtette: a térség országai sikeresen megőrizték pénzügyi stabilitásukat, miközben az inflációt is gyorsan sikerült a jegybanki célértékek közelébe csökkenteni.

Megkezdődött Svájcban az ukrajnai békekonferencia. A megbeszélésen 92 ország vesz részt, közülük 57 állam- vagy kormányfői szinten. A delegációk az ukrajnai gabonaexportról, az orosz ellenőrzés alatt álló zaporizzsjai atomerőmű biztonságáról, a nukleáris fegyverek használatának elutasításáról, valamint humanitárius kérdésekről akarnak tárgyalni.

Komolytalannak nevezte az orosz elnök békejavaslatát az orosz-ukrán háború lezárásól a német kancellár. Olaf Scholz a ZDF televíziónak azt mondta: Vlagyimir Putyin nem gondolta komolyan a javaslatot.

Megsértette pár percre a svéd légteret egy orosz katonai repülőgép péntek délután - jelentette be a svéd védelmi minisztérium. Az incidens Gotland sziget fölött történt. Az esetet a svéd külügyminiszter elfogadhatatlannak nevezte, és bejelentette, hogy berendelik az orosz nagykövetet.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság döntése értelmében 14 orosz és 11 fehérorosz atléta biztosan indulhat semleges színekben a párizsi olimpián. A NOB illetékes testülete első körben 5 sportág - kerékpározás, torna, tekvondó, súlyemelés, birkózás - semleges státuszú indulóiról döntött.

Boldoggá avatták a dél-lengyelországi Krakkóban a kommunisták által 1946-ban meggyilkolt Michal Rapacz lengyel katolikus papot. A pap a németek által üldözött háborús menekülteket rejtegette, a háború után pedig segítette a lengyel kommunista Biztonsági Hivatal elől rejtőzködő antikommunista ellenállókat.

Terrorlistára tett egy svéd neonáci szervezetet az amerikai külügyminisztérium. A tárca azzal indokolta a döntést, hogy az Északi Ellenállási Mozgalom nyíltan rasszista, bevándorlóellenes és antiszemita.

Floridában tartott választási gyűlésén ünnepelte a 78. születésnapját Donald Trump. A volt amerikai elnök támogatói előtt győzelmet ígért Florida államban, valamint a Fehér Ház visszaszerzését. Választási ígéretei közül ezúttal a határbiztonság visszaállítását, valamint a nemzetközi biztonság újrateremtését emelte ki.

A magyar válogatott 3-1-re kikapott Svájctól a labdarúgó Európa-bajnokság első meccsén, a kölni stadionban. A magyarok szerdán a házigazda és a pénteki nyitányon Skóciát 5-1-re legyőző németekkel csapnak össze Stuttgartban.

Címlapról ajánljuk

Meghiúsulhat a benzines és dízelautók európai tilalma

Egy javaslat szerint azután is lehetne robbanómotoros járműveket értékesíteni, hogy teljesül az unió által kitűzött, a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére vonatkozó cél. A megoldás kulcsa alternatív üzemanyagok bevonása lehet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.24. hétfő, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanár
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×